I Karriärista berättar jag om mitt nya företag

I förra veckan gästade jag Modettes podcast ”Karriärista” där jag under en halvtimme berättar om min karriär. Idag kom den ut! Förutom bakgrundshistorik och vägen till dit jag är idag i min karriär, berättar jag även om mitt nya företag som verkligen har fångat mitt hjärta.

Det är med stor ödmjukhet och ära som jag vill presentera Givesom för er.

Lyssna på podcasten här för att höra hela min berättelse.

Och! Jag kommer att berätta mycket mer om Givesom för er. För vet ni vad? Small amounts can make a big difference.

    1. Svar till Klara:
      Hej Klara,

      Givesom är helt öppna med var pengarna hamnar, du kan läsa det under ”How does it work” på sidan.

      Givesom tar fem procent av det som kommer in. Vi är tre stycken delägare som på dessa fem procent är överens om att lägga alla pengar fortsatt i bolaget. Vi hoppas att vi får in många Givesomers, så att vi kan ta de pengar vi får in och utveckla företaget ännu mer. Just nu hjälper andra företag oss pro bono (revisor, advokatbyrå etc.) men för att vi ska kunna avancera företaget behövs pengar. Vår förhoppning är att kunna sprida Givesom över hela världen och för det behövs dessa fem procent.

      Liknande företag i andra länder tar 15% av summan, så vi ligger under dessa. Målet, och drömmen, är att vi får ihop mycket pengar snabbt och då kan gå ner till noll procent.

      Kram!

    1. Svar till Matilda:
      Hej Matilda!

      För att det är lättare att hitta på internet då. Givesome finns redan som sajt, hashtag etc. Vi gillade namnet men valde att göra det till vårt eget helt enkelt 🙂

      Puss!
      Gud så roligt att du gillar det!

  1. men åh vad är det här för spännande!? Är nog bra du har nått projekt du brinner för nu, lättare att ta tag i saker då när man känner sig förvirrad och deppig. KRAM!

  2. Du är otroligt inspirerande att lyssna på! Vilket jävla jobb du gör, wow!

    Jag insåg dessutom att jag har följt din blogg i en halv evighet. Det var visserligen en av dom allra första bloggarna jag började följa men jag insåg inte att det var riktigt SÅ länge sedan. Redan under glamorama-tiden hade jag läst din blogg väldigt länge och det var ju ett tag sedan nu hehe. Det är lite läskigt det där. Det är få bloggar som fått stanna kvar så länge hos mig och det är otroligt få som lyckas ta sig in så djupt, som är så personliga. Risken finns ju liksom att jag får hjärnsläpp om jag skulle springa på dig på stan och heja som om jag kände dig haha.

    1. Svar till Therese :
      Hej bästa Therese,

      Tack för dina varma ord! Jag hoppas verkligen att du kommer fram och hälsar om vi ses på stan en dag 🙂

      Och TACK för att du gillar Givesom och vill vara en Givesom Hero!

  3. Varför ska man skänka till er, som tar en andel av summan som skänks, istället för att skänka direkt till välgörenhetsorganisationerna (som redan tar en andel av summan)?

    1. Hej Kapitalistsvin,

      När vi bestämde oss för att börja jobba med välgörenhet, såg vi tillsammans med de större organisationerna två problem:

      1. En person har svårt att välja organisation och därmed svårt att komma till handling och alltså faktiskt ge pengar regelbundet. Hos givesom väljer du en kategori du brinner för och behöver alltså inte välja en specifik organisation, din summa sprids mellan de inom kategorin istället.

      2. Ofta erbjuds man som minst att donera 100kr i månaden hos organisationerna, vilket för många är mycket pengar. Vi tänker att det är bättre att fler ger, om än mindre summor. Alla slantar räknas!

      Om du har fler frågor är du varmt välkommen att höra av dig! Hoppas du också bestämmer dig för att bli en Givesom Hero och ge det du kan varje månad!

      Kram
      Michaela

  4. Så bra Michaela!!! Jag signade precis upp mig på det, så himla bra grej! Har velat ge pengar till välgörenhet men inte vetat riktigt hur jag ska göra förutom att slänga i den fem-kronan som ”skräpar” i plånboken i en Rädda Barnen bössa. Detta var så enkelt och så smidigt!

    1. Svar till Karin:
      Hej Karin

      Det är precis den här frågeställningen vi vill lösa! För de som inte kan ge 100kr eller mer, men som ändå vill ge något. Och vem har kontanter på sig idag? Givesom är den enklaste och bästa lösningen.

      TACK för att du är en Givesom Hero!

  5. Michaela!! Först och främst: älskar ditt nya projekt! För det andra jag känner verkligen igen mig i dina känslor du går igenom just nu och överlag. Du precis som jag är ju en hsp person och det är först sen jag förstod det som jag har börjat kunna lyckas undvika de största fall groparna. Att hela tiden lyssna på kroppen innan det gått för långt och man tagit slut på alla små extra energier som fanns i kroppen. När man känner så mycket som vi, och framförallt när kroppen kan skickas upp så totalt av lycka och kärlek och allt som är vackert och inspirerande i livet är det omöjligt att det inte kommer ett bakslag tror jag. Ofta kommer det också på hösten för mig, när sommaren kramat ur det flesta lyckokänslor man har i kroppen så kommer ofta tomheten och tröttheten. Har egentligen inget råd förutom att för mig har det hjälpt att stoppa och vila innan man tömt sig helt, omge sig med människor som förstår och inte dömmer och vara snäll mot mig själv. Tror varken du eller jag skulle vilja byta bort vårt känsloliv hur jäkla jobbigt det än är ibland så är det så underbart att kunna bli lycklig över att bara gå på en gata i ett främmande land,en solstråle, en kram ja det mesta.. Du är så jäkla fantastisk, du kommer komma ur detta med 🙂 Varma kramar!

  6. Michaela!! Först och främst: älskar ditt nya projekt! För det andra jag känner verkligen igen mig i dina känslor du går igenom just nu och överlag. Du precis som jag är ju en hsp person och det är först sen jag förstod det som jag har börjat kunna lyckas undvika de största fall groparna. Att hela tiden lyssna på kroppen innan det gått för långt och man tagit slut på alla små extra energier som fanns i kroppen. När man känner så mycket som vi, och framförallt när kroppen kan skickas upp så totalt av lycka och kärlek och allt som är vackert och inspirerande i livet är det omöjligt att det inte kommer ett bakslag tror jag. Ofta kommer det också på hösten för mig, när sommaren kramat ur det flesta lyckokänslor man har i kroppen så kommer ofta tomheten och tröttheten. Har egentligen inget råd förutom att för mig har det hjälpt att stoppa och vila innan man tömt sig helt, omge sig med människor som förstår och inte dömmer och vara snäll mot mig själv. Tror varken du eller jag skulle vilja byta bort vårt känsloliv hur jäkla jobbigt det än är ibland så är det så underbart att kunna bli lycklig över att bara gå på en gata i ett främmande land,en solstråle, en kram ja det mesta.. Du är så jäkla fantastisk, du kommer komma ur detta med 🙂 Varma kramar!

  7. Hej Michaela,

    jag läser din blogg och tycker du är en vettig och inspirerande person på många vis, trots att vi lever väldigt olika liv och har olika politiska åsikter m.m.

    Men detta projekt får mig att tänka till lite grann. Jag jobbar själv inom biståndsvärlden och tycker förstås att det är bra med initiativ som rör sig mot att fler delar med sig av sina resurser för att få en jämnare balans i vår extremt segregerade värld. Jag blev lite förvånad att se detta projekt från dig då det för det första känns lite annorlunda om man jämför med ditt övriga karriärsliv, men kanske allra mest med tanke på din livsstil.

    Tolka mig rätt (eller fel, det är såklart upp till dig, men jag menar allt med en god ton bara så du förstår), men det känns för mig ganska kontraproduktivt att leva ett liv som ofta går i överflöd (väldigt dyra kläder, mycket konsumtion överlag, etc.) samtidigt som man startar företag som promotar att just varje slant räknas.

    Grundformeln för ett segregerat samhälle handlar ju just om att för att en utav oss ska kunna överkonsumera, måste någon annan av oss underkonsumera. Alla kan ju helt enkelt inte konsumera på samma höga nivå utan att vi både tar slut på jordens resurser och orsakar en ekonomisk kollaps. Det finns en väldigt bra bok som rör detta och som heler Myten om Maskinen, skrivern av Alf Hornborg. Den fick mig att öppna ögonen för just denna ekvation, som liksom omyndigförklarade tankegångar så som ”det är ju mina pengar jag tjänat in som jag sedan väljer att lägga på det ena eller det andra, alltså påverkar det bara mig själv och min ekonomi och är därför min ensak”, som alltså också hör ihop med att man då i teorin skulle kunna vara en överkonsumerande individ som skänker ett par hundralappar i månaden, och därmed jämnar ut sin påverkan på världens balans.

    Jag tycker dessa tankegångar är viktiga och intressanta, och kanske mycket som sagt för att jag och du lever så olika men ändå har du ju mycket som fascinerar mig och detta senaste företag är ju en av dessa saker. Vore intressant att höra in tanke om din egen förhållning till livet med tanke på detta och hur välgörenheten är en del av den.

    hoppas du mår bättre snart och att ångesten lättar.

    Kram / Emma

    1. Svar till emma:
      Detta är en väldigt intressant synpunkt & något jag tycker man måste tänka på. Förövrigt är det ju alltid bra att skänka pengar men det bör inte bli ngt slags avlatsbrev där man köper ut sig från sina synder. Skänker man pengar till t.ex. en miljö eller naturorganisation känns det dumt att bara stoppa där när det finns saker vi själva gör varje dag som direkt påverkar miljön negativt hela tiden, t.ex. äta för mycket kött, köpa saker som är tillverkade långt bort t.ex. i Kambodja & Kina (som tillverkas av människor som uttnyttjas av företag tex i klädindustrin), åka bil på mindre sträckor, använda plast etc etc Det är som sagt skit bra med välgörenhet men man bör tänka på att det finns saker i ens liv som man kan välja bort som säkerligen är lika bra som att donera 100kr varje månad.

      1. Svar till Gabby:
        Tack för svaret Gabby! Visst är det intressant – du sätter huvudet på spiken när du resonerar om avlatsbrevs-effekten. Det är exakt så jag tänker också, att det finns andra saker som spelar större roll, som sådant man gör dagligen i sitt liv eller hur man öht ser på ”rätten” till konsumtion (har man pengar så skadar det väl ingen förutom en själv, etc.). Skulle som sagt vara superintressant att höra din kommentar om detta Michaela. Kram igen (till er båda!)

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi