Mot L’Aquila med Givesom och ActionAid

Nu åker jag till Italien med Givesom och ActionAid. Vi ska besöka staden L’aquila som drabbats hårt av jordbävningar och fortfarande till stora delar ligger i ruiner. ActionAid gör ett jätteviktigt arbete där nere så det ska bli otroligt spännande att få se på nära håll vad donationerna går till och hur vi, via Givesom, kan göra världen bättre.

Jag har förpublicerat ett par inlägg under dessa dagar men kommer att kika in och säga hej också. Hemma igen på lördag!

Om ni har frågor och funderingar så kommer jag att svara på allt sånt när jag är hemma igen. Förutom jag och Lin från Givesom kommer även vår Givesomer Angelica Blick att följa med. Det gör mig så varm i hjärtat med personer som brinner för välgörenhet.

<3

Berlusconi och Obama i L’Aquila efter jordbävningarna 2009, där flera miste livet och hela studenthem och skolor raserades.

  1. Går alltså en viss del av Givesoms pengar till att ni och en bloggare ska åka dit? Eller går en del av Action aids (en organisation som era pengar delvis går till) pengar till detta eller hur finansieras resan?

    1. Svar till fundersam:
      Hej Fundersam och Julia!

      Resan finansieras av ActionAid och pengarna kommer från deras marknadsföringsbudget. Alla organisationer har en budget för marknadsföring som man använder sig av för att helt enkelt nå ut till fler människor och därmed nå nya donatorer. Man har räknat på att pengarna som läggs på marknadsföring kommer tillbaka till organisationen när fler engagerar sig. Det kan vara TV-reklam man lägger pengarna på, ett TV-program, annonser i tidningar eller filmer etc.

      Kram!

  2. Undrar samma som personen ovan då jag skänker 45 kr till Givesom varje månad, med glädje förstås! 🙂 Hoppas du får en givande resa Forni! You go! 🙂

  3. undrar faktiskt också som de ovan – som en uppriktig fråga, inte kritik, pga tycker generellt att det är ett väldigt bra initiativ!

    hur finansieras resan?

    och hur kommer det sig att ni inte har ett 90-konto?

    1. Svar till mika:
      Hej Mika,

      Se svar om hur resan finansieras ovan.

      Ang. 90-konto så är det helt enkelt för att det är jättekrångligt att skaffa ett sådant konto. Hela grejen med 90-konton är att organisationen då får ta ut max 25% i administrativa avgifter, men eftersom vi tar ut 5% så är vi redan under det.

      Istället hamnar pengarna som ni skänker till Givesom på ett klientmedelskonto hos SEB som inspekteras av Finansinspektionen. Där ligger pengarna tills dem överförs till organisationerna. Vi rör alltså aldrig organisationernas pengar utan det hamnar på vårt klientmedelskonto och rör sig sedan vidare till organisationerna utan att gå mellan oss! De fem procent som vi tar går alltså till oss och de andra 95% hamnar på detta konto som vi inte har tillgång till.

      Om du vill läsa mer står allt detta och lite till under ”How does it work” på Givesom.org!

      Stor kram

  4. Bra att l’Aquila blir uppmärksammat. Men tyvärr så har väldigt lite hänt där nere. Mycket pengar har funnits men kommit i fel händer. Och jag hoppas som alla andra att resan inte finansieras med hjälporganisationernas medel. Jag ger 45 kr i månaden från min redan låga lön och kommer definitivt sluta med detta om så visar sig.

        1. Svar till Karin:
          Hej Karin,

          TACK för att du är en Givesom Hero! Jag hoppas att du kommer att fortsätta vara det.

          I en kommentar ovan har jag besvarat frågan om hur resan finansieras men jag gör det här också:

          Resan finansieras av ActionAid och pengarna kommer från deras marknadsföringsbudget. Alla organisationer har en budget för marknadsföring som man använder sig av för att helt enkelt nå ut till fler människor och därmed nå nya donatorer. Man har räknat på att pengarna som läggs på marknadsföring kommer tillbaka till organisationen när fler engagerar sig. Det kan vara TV-reklam man lägger pengarna på, ett TV-program, annonser i tidningar eller filmer etc.

          Alla organisationer lägger pengar på marknadsföring och jag tycker det var helt rätt från ActionAid att lägga en så pass liten kostnad som denna resa hamnade på för att få ut så pass mycket marknadsföring som de har fått. Förhoppningsvis resulterar det i flera nya donationer till ActionAid så att de kan fortsätta göra världen till en bättre plats!

          Kram
          Michaela

          1. Svar till forni:
            Jag håller med dig Michaela – hur skulle det annars bekostas? Det lilla det kostar jämfört med den exponering det får via era bloggar, TV mm. – klart det blir plus till Action Aid och deras verksamhet i slutändan. Alla som kritiserar borde tänka ett steg till. Jag tycker f.ö. att du har all rätt i världen att spendera största delen av din lön på vad du vill. Jag skänker 500 kr i månaden till diverse organisationer, förmodligen mer än de flesta, och resten av min lön spenderar jag på exakt det jag vill. Kram

          2. Svar till Linda:
            Tack för din kommentar Linda och det märks att vi har samma tankesätt. Jag väljer precis som du att skänka en viss summa (mellan 500-1000kr varje månad) till välgörenhet och sedan går resten av min inkomst till att betala skatt, räkningar, mat, SL-kort, en jacka på Acne eller vad det nu kan vara. Jag tycker att varje individ får lägga sina pengar på vad hen vill, så länge vi alla gör något gott för omvärlden. Med det sagt behöver det inte vara att donera just pengar, man kan hjälpa till och göra världen till en bättre plats på massa olika sätt!

            Tack igen,

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi