Champagneresan dag tre: Jacquesson, Salon/Delamotte & Belle Epoque

I inlägget förekommer reklam för Richard Juhlin

Här kommer vår tredje dag i Champagne! För er som har missat det så var jag i Champagne i Frankrike under fyra dagar för att lära mig massor om denna bubbliga dryck. Det här var vår torsdag för snart två veckor sedan!

Vi började dagen med frukost och checkade sedan ut från det fantastiska hotellet eftersom det var dags att byta boende. Blev så inspirerad av inredningen på flera ställen. Såhär hade mitt vardagsrum hemma gärna fått se ut.

Morgonens första stopp var Champagne Jacquesson, som är ett lite mindre champagnehus.

Där hälsades vi välkomna av Jean-Hervé Chiquet som driver huset. Gillade verkligen deras tavlor btw.

Vi fick först en rundtur på området, titta på vinrankor och sånt.

Där ligger all champagne och gottar till sig!

Området var så vackert med alla höstfärger. Jean-Herve förklarade Jacquesson som ett boutique-champagnehus och den känslan framkom verkligen, mycket chict champagnehus om jag får säga det själv.

Hej fina huset och hösten!

Efter ett tag gick vi in för att provsmaka sex olika champagne. Allt ifrån deras senaste champagne, Cuvée 740 till Vauzelle de Terme 2005. Mycket gott.

Jag var med i champagne på denna resa av två olika anledningar:

1. För att lära mig om champagne, metoder och förstå mig på kulturen
2. För att presentera Richard Juhlins alkoholfria mousserande till champagnehusen och visa att det finns ett gott alternativ till det som de skapar (champagne kan inte vara alkoholfritt då det inte får vara under 3%).

Här står Richard himself och lämnar över två flaskor Richard Juhlin till Jean-Herve!

Jag hoppade såklart också in för att berätta om drycken och hur populär den är här hemma. Det roliga var att Jean-Herve tyckte det var så spännande, intressant och bra med den här typen av alternativ. Man är ju såklart lite orolig att de ska rynka på näsan men det var inte en enda vinmakare som gjorde det.

Tack Jean-Herve och Jacquesson för en magisk förmiddag på ert magiska champagnehus, jag blev helt förälskad. Och tack för den fina flaskan jag fick med mig i gåva, det var inte trist direkt 🙂

När det blev dags för lunch tog vi oss bort till ett riktigt flådigt champagnehus, nämligen Salon (och Delamotte).

Här står Håkan och poserar, han har faktiskt ett eget champagnemärke – Guldkula! Jag, Håkan och Petra blev bra vänner under resans gång. Så härlig människa som minst sagt hunnit med en del i sitt liv.

Besöket hos Salon började med provsmakning och rundtur i deras vinkällare.

Det kan såklart låta tråkigt att bara besöka källare på källare, hus på hus. Men eftersom varje vinkällare var unik, varje champagnehus hade sin egen historia, så blev varje besök fyllt av nyfikenhet och lust.

Vid ett slog vi oss ned i det här underbara rummet där vi skulle bli bjudna på lunch! Salon arrangerar bara tre luncher om året så det var ju minst sagt en ära.

Det här var den bästa menyn på resan enligt mig. Så sjukt bra lunch, helt i min smak. Champagnen kan man inte heller klaga på <3

Den här raviolin med foie gras och tryffel… himmelriket på en tallrik.

Jag och Richard! På andra sidan om mig sitter Mehmet.

Flera ställen hade ganska art deco-inspirerad design, så snyggt. Älskade spegeln med växterna bakom oss på bilden.

Den här Delamotte i magnum från 1970 var som ljuv musik för smaklökarna. Fantastiskt god. Njöt av varje liten klunk.

Här är jag och Petra tillsammans med mannen som tog hand om oss på Salon. Jag är så ledsen men jag har tyvärr glömt bort hans namn, vi kallade honom för Seth Cohen för visst ser han ut som Seth från O.C? Kanske inte framgår så tydligt på bild 🙂

Självklart fick även han en flaska av Richard Juhlin.

Sista destinationen var Maison Belle Epoque där vi skulle bo över natten! Det är ett privat hus som ägs av Perrier-Jouët som alltså gör Belle Epoque-champagnen. Maison Belle Epoque var inrett precis som under Belle Epoque-eran vilket var så annorlunda och vackert jämfört med allt annat vi sett och ställen man vanligen bor på.

Även på detta ställa fick vi en genomgång i deras källare, som faktiskt var helt otrolig. Visst är Belle Epoque-flaskan bedårande med sina blommor?

Det här var de äldsta flaskorna vi fick span på under resan, 1825… inte illa. Jag undrar hur de smakar? Finns bara två kvar.

De hade konstinstallationer på flera ställen nere i deras källare. Så otroligt spännande att ett så gammalt hus kan möta modern tid på det här sättet. Älskade det. Mycket vackert.

Efter rundturen hade vi en lång provning av sju olika champagne.

Sen vankades det fördrink i baren.

Slutligen gick vi ner i källarna igen för att äta middag i ett av rummen. Så otroligt pampigt att äta middag i en champagnekällare tillhörande Perrier-Jouët.

Mehmet höll ett tal och tackade M Hervé Deschamps för gästvänligheten och en fantastisk kväll.

Kvällen slutade med massa skitsnack och champagne både nere i källaren och sedan uppe i baren, jag somnade med ett stort leende på läpparna. Här är Richard som lämnar över en flaska Richard Juhlin till M Hervé Deschamps. Så glad, det måste ju ändå vara ett gott betyg ♥

  1. Härliga bilder! Kan inte du göra ett inlägg om
    Vad du har för kamera, hur du tänker kring att redigera/knäppa bra kort och om du använder dig av några appar/program? Kram

  2. Hej Forni! Jag skulle jättegärna vilja veta vilket champangehus som tilltalade dig mest? Kanske vill du ranka 1,2 och 3? Är supersugen på att åka till Champange och utforska! Kram

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi