Om prestationskrav och mening

Klänning och örhängen från Shein, väska från Acne Studios

Hej i realtid, klockan är 16.14 hos er och 10.14 hos mig. Jag sitter med datorn vid ett bord bara fem meter från havet. Vågorna slår hårt mot sanden när de faller. Det är molnigt och de flesta verkar fortfarande sova. En man går förbi med hörlurar längst med vattenbrynet, en kvinna är ute på hennes morgonpromenad. Några barn leker i sanden, de vuxna är ute på morgonens joggingrunda. Fåglarna gör mig varse om att de är sugna på min frukost: rostat bröd, frukt, apelsinjuice och kaffe.

Jag har tänkt mycket på mitt liv under den här resan, speciellt i samband med nytt år och allt (en lista med mina nyårsmål kommer i nästa vecka). Jag har varit lite stressad under 2017 eftersom att jag har känt att jag inte har gjort tillräckligt (främst prestationer inom jobb). Det är som att jag känner att jag borde göra någonting annat, någonting mer, än det jag gör och att jag på något sätt värderas utifrån att jag gör eller inte gör dessa projekt.

I den här stressen har jag inte kunnat se helt klart, jag har famlat i prestationsgropen. Den vanligaste frågan jag får är ”Vad har du för projekt på gång?” och när jag inte har ett tydligt jätteprojekt skapas en stressnivå utifrån detta. Och det, helt i onödan.

För om man bortser från mina prestationer, allt jag har åstadkommit under 2017 som jag är väldigt stolt över, så finns det något viktigare där bakom som jag måste komma ihåg.

Det är att jag har hittat mening och bas i mitt liv. Jag känner mig meningsfull och jag står jordad. Jag flänger inte omkring med målet att visa upp för andra vad jag kan åstadkomma, utan jag blickar inåt och lever rent för min egen skull. Jag försöker hjälpa människor i min omgivning som behöver stöd, jag försöker vara en bra vän och en god partner, jag är generös gentemot min familj. Jag försöker stötta alla er där ute som behöver en kram oavsett om det är i form av podcasten, texter i bloggen eller mina böcker. Jag är alltid mitt i samtalet med mina vänner när jag umgås med dem, aldrig någon annan stans mentalt, utan jag både ser dem och hör dem med min fulla potential. Jag lever ett liv där jag känner att jag faktiskt betyder något – och det har funnits många år i mitt liv där jag inte har känt så.

Det kan vara viktigt att påminna sig själv om det här ibland. Att prestationer är fantastiskt roliga så länge de görs utifrån egen vilja och inte på grund av krav eller press. Men också att det finns mycket större saker i livet än att visa upp vad vi presterar för vår omgivning. Till exempel att vara en god lyssnare, vara generös med sin kärlek och vara vänlig mot människor man möter i sin vardag.

Nu påminner jag mig själv genom att skriva det här inlägget, kanske får ni er en liten påminnelse också. Ta hand om er där ute ♥

  1. Du är fan det bästa som finns ibland. Tack så mycket för att du delar med dig av ditt liv och din indre värld så ärligt och öppet.

    Varma kramar

  2. Brukar aldrig kommentera annars men ville bara säga att det här inlägget värmde i hjärtat! <3 Tog studenten för två år sedan och har känt mig lite vilsen sedan dess så behövde verkligen det här! Kram!

  3. Det låter verkligen som att du har hittat en fin balans i livet <3

    En tanke som slog mig nu var att nästa gång någon frågar vilket projekt du har på gång skulle du kunna svara ”just nu fokuserar jag på att leva” 🙂 jag menar, vem kan egentligen säga så mycket mer om det 😉

  4. Jättefin klänning. Jag undrar vad du har för storlek i dina SheIn-klänningar? Tycker deras storlekar är så svåra och anar att jag ska ha en storlek större än vad du har.:)

  5. Du har så rätt! Dessutom, att finnas där för sina nära och kära på det sätt du beskriver är ju i sig en prestation mer hedervärd och uppskattad än det mesta man kan åstadkomma i ett jobb.

  6. En fråga till frågor med forni!
    Röker du fortfarande? Och hur ofta såna fall, jag försöker sluta men är så jäkla svårt!

    Tack för världens bästa blogg, puss <3

  7. Älskar dina reflektioner. Det är därför jag går in här och kikar – fortfarande – efter typ 10 år som trogen läsare 😉 Så visst betyder du – och din förmåga att beskriva känslor – mycket!

  8. Du är så bra! Tack för att du delar med dig och påminner mig om viktiga saker med dina kloka ord.
    /Mikaela

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi