The $1.25 diet

125diet_givesom

Jag är otroligt stolt över Givesoms senaste kampanj. Det är enkelt: ät för 10 kronor på en hel dag, precis som en miljard människor gör varje dag, och så donerar du de pengarna som blir över från den dagen till välgörenhet. Om du till exempel brukar äta för 150 kronor om dagen, donera 140 kronor efter dagens slut.

Ni kan gå in och titta på kampanjsajten här, och om ni vill donera dagens matkassa blir vi evigt tacksamma om ni gör det här.

125diet_givesom2

Jag åt ett päron till frukost och till lunch åt jag vanlig spaghetti (inte med på bild) tillsammans med några champinjoner och paprika. Den totala kostnaden för detta blev tio kronor. Jag kommer ju inte kunna hålla mig till middag utan kommer att äta en vanlig middag, men väljer ändå att donera hela dagens matkassa till välgörenhet: Cirka 15 kronor för frukost (om jag räknar ut vad min frukost hemma kostar), 80 kronor på lunch och runt 100 kronor till middag (då har jag räknat in en kaffe + sötsak efter maten). Den totala summan blir 195 kronor så 185 kronor denna dag går till välgörenhet! Det ger jag mig själv en klapp på axeln för.

  1. Bra grej!

    Läste att du var på jakt efter en soffa. Jag älskar inredning och tänkte tipsa om soffan jag köpte. Den är både vrålsnygg och vrålskön – reiko soffa från Habitat i Skrapan-gallerian. ÄLSKAR DEN! Och då hade jag seriöst kollat in alla soffor i hela stan. Dock blev den försenad i leveransen, men värd att vänta på!

    1. Hej,

      Det handlar ju om att flera inte vill lägga extrapengar på att donera pengar, och då kan man, samtidigt som man får känna på hur det är att vara en av de miljarder människor som lever på under tio kronor varje dag, få känna på hur det känns att inte ens klara sig med mat för dagen. Samtidigt ironiserar vi kring västvärldens diet-hets och vill få folk att få upp ögonen för välgörenhet (och samtidigt kanske den sjuka hetsen på att banta som vi har i västvärlden…)

      Kram

    1. Men skärpning. Blir så trött att gå in på Fornis blogg och se samma ton som din kommentar på nånting som uppenbarligen har ett bra syfte och en god tanke bakom sig. Du förstår väl, likväl som jag att kampanjen är i ett gott syfte. (?) Ska dom avstå från ett SKITBRA sätt att få andra människor att bli mer medvetna om hungersnöd för att det ev skulle kunna trigga tjejer till ätstörning? Det är tamefan det dummaste jag hört. Skriver du samma typ av kommentarer till bloggare/bloggerskor som skriver om träning och kost?

      Sluta se allt så negativt. Saker och ting kan faktiskt vara positiva också. Herregud.

      1. Jag ser inte allt negativt. Men att uppmuntra till svält leder inte till något gott övh. Hade min syster läst detta (som är på god väg att bli gravt ätstörd) hade det vara katastrof för henne. Bättre att leda en kampanj som får en att inse hur mycket mat faktiskt kostar (vilket de delvis gör) men varför ska man också svälta sig själv? Nej tack. Tränings och hälso bloggar går inte ens att jämföra med att uppmuntra till (även om så för en dag) att leva på ett päron till frukost och lite champinjoner till lunch. Lägg ner.

        1. Håller med dig Sandra.
          Välgörenhetsprojekt som exempelvis detta måste kunna ifrågasättas. Precis på samma sätt som alla verksamheter och organisationer måste kunna ifrågasättas. Det handlar inte om att leta fel utan om ett reflekterande förhållningssätt gentemot sin omgivning, vilket bland annat är en förutsättning för utveckling och förbättring.

          Även fast något är i gott syfte betyder det inte att det kan få andra, minde positiva, konsekvenser. Michaela är en stor förebild för många tjejer. Hon befinner sig i en position där otroligt många lyssnar och tar till sig vad hon skriver. Med det följer även ett stort ansvar. Dels ett ansvar för vad hon väljer att publicera och dels ett ansvar att lyssna på synpunkter/kritik.

          Jag förstår delvis syftet med denna kampanj och håller med om att vi är många (men verkligen inte alla) som genom omprioriteringar (t.ex. välja bort en latte) kan ge pengar till människor som behöver dem mer än oss.
          MEN
          Ätstörningar är ett enormt problem bland (främst) unga tjejer idag och jag är faktiskt förvånad över att denna kampanj kommer från Michaela (och givesom). Kampanjen ironiserar över dieter vilket är ett hånskratt mot många personer med ätstörningar och samtidigt uppmuntrar den till att äta mindre (jag vet att det handlar om en dag, men det är ändå en trigger för många). Väldigt paradoxalt med andra ord.

          Att uppmärksamma hungersnöd är viktigt, men jag anser att detta är ett mycket olyckligt sätt att uppmärksamma den på. Argumentet att vi ska få känna på hur det känns att inte ha mat över dagen köper jag inte överhuvudtaget. Majoriteten i västvärlden kommer ALDRIG att förstå hur det känns. Att tro att vi förstår hur det känns genom att under en dag VÄLJA att äta för 10 kronor för att sedan återgå till det ”normala” är för mig fullkomligt orimligt.

          1. Amanda formulerar mycket bättre det jag försökte säga.
            Det hela känns ogenomtänkt och klumpigt. Hur tänkte ni Michaela? Var en god kommunikatör, gör om gör rätt.

  2. Hej fina Michaela! Tänkte bara säga att jag önskade mig din senaste bok i julklapp dock fick jag inte den utan din första bok istället men blev ju riktigt glad för den med. Men nu då jag fyllde 26 igår så fick jag din senaste bok i present av en god vän, blev såå sjukt glad så jag blev tvungen att krama om personen ifråga! 🙂

  3. Det är bra att det utvecklas nya tillvägagångsätt till att få lata människor och rika att engagera sig i sin omvärld. Men man kan börja med att hjälpa omgivningen i sin närhet. Det finns människor i Sverige som inte har de 150kr/dagen att lägga mat på, och som inte har dessa pengar att spendera på andra.

  4. Nja, tyckte inte detta gav så bra känsla i magen. Lite paradoxalt att både kritisera den frivilliga svältkulturen i väst och samtidigt uppmana till den. Och de som frivilligt svälter sig var och varannan dag borde enligt texten rimligtvis uppleva precis samma sak som de 1 miljard människor som ofrivilligt svälter..? Det går inte att på något sätt sätta sig in i det, och det känns befängt att påstå något annat. ”Du kommer att uppleva de här människornas verklighet”. Alltså..?

    1. Jag tror att en student lever på mer än 300kr i månaden på mat och dryck, eller har jag fel? När jag själv har varit student eller frågat mina vänner som studerat på universitetet brukar det i alla fall ligga på en tusenlapp, och då om man verkligen snålar 🙂 Kram!

  5. Näe, detta gav inte mig nån bra magkänsla heller.
    Jag pluggar PR och detta är inte något vi skulle få bra respons på i skolan. Det slår helt enkelt fel, och det är inte rent och konkret. ”Samtidigt ironiserar över svältkulturen” fast var är ironin? Den kom inte fram i ditt inlägg iaf. Ska ni ”ironisera” över detta får ni se till att verkligen göra det tydligt också. Detta känns mest som nånting ganska provocerande, och inte på ett ”bra” sätt, ärligt talat.
    Tror också det finns bättre sätt att vinkla detta, utan att uppmuntra till svält. På ett ironiskt sätt. Näe det känns bara orent och krångligt, för många budskap samtidigt som inte ens kommer fram ordentligt.
    ”Svältkulturen” och ätstörningarna förknippade med denna ska man fanemej inte leka med. Oavsett syfte.

  6. Tanken är mycket god och fantastiskt viktigt och fint att donera pengar till välgörenhet! viktigt att komma ihåg dock att ”the cost of living” i Sverige är högre än i de länder där man lever på existensminimum så att jämföra mängden mat man får för $1.25 i västvärlden blir ju inte riktigt rätt..

  7. Jag tror att det är här faktiskt är ett sätt att samtidigt som man kan skänka pengar till välgörenhet få folk att inse absurditeten i att vi håller på med olika dieter hela tiden. Alla vet att Michaela älskar mat och aldrig normalt skulle få för sig att skippa en måltid. Och det gör hon ju inte heller här, hon skriver ju att hon inte kunde hålla sig till middag.

  8. […] Michaela Forni, välkänd bloggerska och en av initiativtagarna till Givesom, skriver på sin blogg om kampanjen och sin upplevelse. Henrik Düfke, en av kreatörerna på Crispin Porter + Bogusky […]

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi