Om att flytta och planera

I samarbete med Fortum

Fortum har släppt en serie med flyttfilmer där det äldre paret Laila och Hassan ska flytta ihop. Det är fem filmer som visar fem olika steg genom flytt-fasen och hur Laila och Hassan tar sig igenom dem. På riktigt så är det här bland de gulligaste reklamfilmerna jag någonsin har sett, jag älskar ju gamla människor + snälla människor + ordning + struktur. Allt detta ingår i dessa filmer som är fyllda med små finurliga tankar kring allt ifrån planering till packning.

Längst ner i det här inlägget så hittar ni den första filmen med Laila och Hassan, men innan ni tittar på den tänkte jag att jag skulle ta er med på en throwback från när jag själv köpte min första gemensamma lägenhet (med D såklart!)

Michaela Forni vardagsrum

Michaela Forni sovrum

Michaela Forni badrum

Den 12:e februari 2015 signade vi avtalen på denna lägenhet, som nu är vår. Vi satt hos mäklarfirman Alexander White och signerade, det var en torsdagskväll och när vi gick ifrån kontoret var klockan närmare elva på kvällen. Vi förstod knappt att vi faktiskt hade köpt en lägenhet utan gick hem, mumlade något till varandra och somnade.

Michaela Forni tryffelpasta

När det hela hade börjat sjunka in var det lördag den 14:e februari. Ja, Alla hjärtans dag! Vi firade lägenhetsköpet och vår kärlek med att dricka ett finvin som jag fått av min farfar samt äta tryffelpasta.

Michaela Forni flytta

Såhär såg det ut i hallen på vår gamla lägenhet veckan innan vi flyttade. Både jag och D är strukturerade människor och flyttade på ett väldigt strategiskt vis. Här kommer tre tips för en bra planerad flytt:

1. Sälj av så mycket som möjligt. Nästan hälften av våra nya möbler betalade vi av med pengar vi fått ihop på gamla möbler. Det är lätt hänt att möbler från tidigare hem inte passar in i nya hemmet och om man flyttar ihop kan det vara trevligt att börja om på ny kula. Kom ihåg att allt går att sälja! Blocket är det bästa som hänt när det vankas flytt. Vi sålde av alla möbler vi ägde.
2. Packa mjuka saker i svarta sopsäckar istället för i flyttkartonger. De är lättare att bära och fyller mer vilket förenklar flytten, speciellt om du inte har anlitat någon hjälp utan packar och fixar allt själv.
3. Lägg upp ett schema över din/er flytt beroende på hur stort ni bor/hur många ni är som flyttar/hur mycket det är som flyttas med. Det är skillnad på att flytta ensam till en liten lägenhet eller flytta en hel familj från ett hus till ett annat. Men ett schema är A och O. Där fyller ni i när ni ska börja och vad som ska göras för varje vecka fram till flytten. Vid sidan om schemat kan ni även ha listor på t.ex. vad som ska säljas (stryk över och fyll i hur mycket ni fått för varje möbel) och vad som ska inhandlas till nya bostaden (men köp inte dessa ting innan ni flyttat – då får ni bara extra mycket att flytta över!)

Om ni behöver en checklista inför flytten så har Fortum gjort världens bästa checklista som man kan använda. Den går att dela med sambo/familjen, du får upp notiser och förslag från den etc. Kanske den bästa checklistan inför flytt jag stött på. Du hittar den här!

Michaela Forni kök matplats

Såhär såg det ut när vi hade ställt in allt i nya lägenheten! Vi köpte loss matplatsen från de tidigare ägarna och hade bokat leverans på säng till samma dag som vi flyttade in. Resten av möblerna inhandlades allt eftersom, t.ex. var vi utan soffa i tre månader hehe.

Michaela Forni pizza

Första kvällens obligatoriska flyttpizza!

Michaela Forni sovrum

Såhär vaknade jag upp den första morgonen i lägenheten. Jag kan inte beskriva hur lycklig jag var över att ha köpt min drömbostad med min drömman.

Michaela Forni Petra Tungården

Vi packade upp allt redan första helgen vilket såklart skulle firas! Petra och Markus kom över för att dricka hotshots och skåla in lägenheten.

Michaela Forni vardagsrum

Jag är så glad för att vi valde att inte släpa med oss våra gamla möbler utan börja om på ny kula. På så sätt fick vi en enkel flytt och även chansen att bygga upp vårt drömhem till hundra procent.

Har ni några smarta planeringstips inför en flytt? Dela med er i kommentarsfältet! Eller bli inspirerade av Laila och Hassan i deras planeringsfilm här:

  1. Gud så sugen jag blir på att flytta när jag ser det här inlägget. Jag som älskar att flytta, känslan av att vänta och planera, att inreda och köpa nytt. Åh så jag älskar det. 😀 Min man däremot, han hatar att flytta haha.

  2. Mina tips är att:
    – rensa ordentligt innan man packar. Många tänker att de ska rensa ut i samband med att de packar upp, händer aldrig.
    – inte stressa uppackningen. Bättre att ställa sakerna på rätt plats direkt och man kan behöva tänka vart man vill att allt ska stå/förvaras. Har man bara tryckt in grejerna nånstans är det lätt att de blir kvar där och då börjar (och fortsätter) man sitt nya hem i oordning.

    1. Skriver under på det direkt! Och viktigt att inte låta någon annan plocka upp i köket av bara farten bara för att man har flytthjälp på plats. Det är du som ska leva med det ett bra tag framöver.

  3. Åh vad jag behövde det här inlägget. Mina förädlar skiljer sig, vilket gör att den här flytten tagit så mycket energi hela sommaren. Men nu känns det faktiskt lite bättre efter alla tips. Alla känslor gör ju att man inte orkar med det praktiska – skicka iväg, sälja av, dela upp vem som ska ha vad, visning i huset, alla minnen, packa, osv.. Så att ta makten över det praktiska gör att det känns lite lättare. I vanliga fall skriver jag ofta listor men den här flytten har varit så rörig, vart börjar man? Egentligen är det inte mitt ansvar men eftersom både mamma och pappa är ledsna och övertrötta är det kaos (som det är i skilsmässor), så nu kan jag med den här hjälpen underlätta lite. Åh vad skönt. Har redan skrivit lite listor, det här kommer hjälpa så mycket under hösten <3 Tack!

  4. Börja så långt i förväg som möjligt med att packa ner sånt du vet att du klarar dig utan fram till flytten, t ex vinter/sommarkläder, julpynt, minnen, böcker, prydnadssaker, porslin. Försök att ha färre kläder, porslin, skor, handdukar osv. av ALLT sista veckorna. Det man packar ner ställer man helst i källaren. Detta gör det mycket klarare i huvudet tycker jag, man känner att man redan fått mycket gjort, och dessutom är det lugnande att leva minimalistiskt sista veckorna som ändå brukar kännas så stressiga 🙂 Ett annat tips är att packa ett emergency kit med sånt man kan tänkas behöva första dagen på nya stället och inte vill leta i kartonger – dvs en handduk, toapapper, sax, mobilladdare, underkläder, plastmuggar, plåster, tandkräm och så vidare 🙂

  5. Hej Forni!
    Gudars du har så fin lägenhet, och jag vet mycket väl att jag är en glädjedödare nu men kanske några läser min kommentar för jag tänker ändå att det är viktigt att liksom ”väga upp”. Jag flyttade nyligen och pga jätteskral ekonomi som många har så kunde vi inte välja att köpa nytt, jag och min kille. Det var att ta med sig allt gammalt bös som man hade för att kunna möblera och få ett ”hem”. Det är få förunnat att kunna välja att inreda tillsammans och inte alltid ett val man ens har tillgång till. Så, mitt tips är: gå igenom alla möbler du har noggrant om du flyttar, hur kan du förändra en möbel för billig penning, var ska den stå för att vara mest rättvis. Kanske kan du använda den på något nytt sätt? Skruva av en skåpsdörr tex för att få en öppen hylla eller liknande? Måla om? Osv osv. Det går att göra mycket med gammalt om du inte har råd med nytt eller har råd att möblera efter hur lägenheten är formad (pga att inte kunna köpa något ”som skulle passa här”) osv. Det är mina tips, och second hand second hand second hand. Kram!

    1. Jättebra tips Malin! Och inte alls någon glädjedödare, snarare en bra kommentar med bra råd för oss som inte har råd att köpa allt nytt. Kram på dig, och till forni för hennes tips som också var grymt bra 🙂

  6. Tips: Packa lite kläder och andra nödvändigheter för ungefär en vecka framåt i en egen resväska. Som när man ska resa bort. Då slipper du gå igenom sopsäckar och kartonger i ren panik i jakt efter nåt att ha på dig de första dagarna. Bättre att kunna packa upp i lugn och ro.

  7. Jag började gråta lite när jag läste det här inlägget. Jag och min kille kommer börja leta boende från och med nästa år och det känns läskigt eftersom det skulle vara första gången jag skulle flytta ihop med någon. Jag började inte gråta av att det var skrämmande men för hur mycket jag längtar efter att vakna upp efter första natten i vår lägenhet. Tack Mikaela, detta fick mig att längta och se mer fram emot att bo ihop med mannen i mitt liv. <3

    1. Åh så fint att jag fick dig att känna så! Det är läskigt att flytta ihop med någon (första gången för mig med med D), man har olika vanor och ska få det att funka. Men det är också fantastiskt roligt. Det går inte en dag utan att jag tänker på hur härligt det är att bo med D. <3

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi