Alla dessa pekpinnar runt julen (varning för långt inlägg)

Är det bara jag, eller har det varit extremt mycket pekpinnar kring julen i år? Det kanske är så varje år bara det att jag inte har tänkt på det innan. Kanske har jag först denna jul börjat granska sociala medier ur ett annat perspektiv, och därför ser saker som jag inte har tänkt på innan?

Jag vet inte men Gud så tråkigt det är med alla pekpinnar.

Oavsett om det är influencers, ”vanliga” instagramkonton, Facebook-vänner eller kommentarer hos olika bloggare så är jag helt chockad över hur alla ska säga åt alla andra vad man får och inte får göra under denna högtid. Vad som är okej och inte. Hur man ska vara och inte vara. Jag gick in på det här inlägget hos Bella och visste inte om jag skulle skratta eller gråta… varför kan vi inte låta alla fira och leva på det sätt som de själva känner för?

Det känns lite som att vad man än gör så landar det fel hos någon. Om jag inte får en julklapp från min pojkvän så är han inte generös nog, om jag får en för fin julklapp av min pojkvän så borde han skänkt pengarna till välgörenhet istället. Den som ger presenter borde ge till välgörenhet och den som inte ger alls ses som snål. Den som väljer att fira med vänner blir ifrågasatt (”julen ska man ju umgås med familjen på!”), den som festar till det är alkoholist och den som är nykter är tråkig. Den som visar upp sina presenter skryter och den som inte visar upp har nog inte fått tillräckligt fina. Personen som äter julskinka får skit och den som bara äter grönkål får viskningar om ätstörningar. Förstår ni lite hur jag tänker här? Att vad alla än gör så gör alla fel. För att vi människor inte kan sätta oss utanför oss själva och våra egna perspektiv. Jättekul för dig om du kan fira jul med en stor och härlig familjekonstellation, men har du inte tänkt på att alla kanske inte har en stor familj? Eller någon familj alls? Vissa kanske har en familj men med inslag av mörker som ingen känner till. Någon kanske försöker fly från en alkoholiserad pappa men vågar inte eftersom ”på julen ska man vara med familjen” och någon annan kanske går ut med sina vänner på julaftonskvällen för att hen har suttit hemma ensam hela dagen. Vissa har föräldrar som jobbar, föräldrar som inte är närvarande, vissa har inga föräldrar. Alla firar jul på det sätt som känns bäst i hjärtat för dem, för vissa kanske det betyder att inte fira alls. Att bara se det som en helt vanlig dag. Att längta till imorgon. Medan andra ser fram emot en ”traditionell” jul med allt som hör till. Våra liv ser olika ut. Vi borde få fira, eller inte fira, vår jul precis som vi vill och mäktar med. Utan att behöva gå in på sociala medier och få dåligt samvete av alla pekpinnar.

Min åsikt är nog att inte skrika ut min åsikt om andra människor och hur de väljer att leva sina liv. Inga pekpinnar eller besserwisser-fasoner där jag berättar om allt rätt jag gör och pikar till alla de som inte gör likadant (jag hoppas att jag inte är så i alla fall). Självklart sitter jag också på sociala medier och irriterar mig eller reagerar på hur vissa lever sina liv, men det är något jag diskuterar med min partner och bakom stängda dörrar. Aldrig i personens ansikte. Jag VET att jag inte är perfekt, så jag försöker inte gå runt och peka ut andras brister för jag vill inte att andra ska peka ut mina. Jag vet ju att vissa av mina livsval inte är helt försvarbara, men jag gör dem ändå. Som att äta en bit skinka ibland eller bära läder. Men jag försöker hela tiden att minska på det dåliga i mitt liv och jag tar mina livsval i min egen takt, som jag känner mig bekväm med. Och jag respekterar dem som gör likadant. Jag kan inte bli arg på någon för att de ligger efter mig längst vägen, bara peppa och inspirera andra till att våga ta ett steg. Oavsett om det handlar om köttkonsumtion, miljötänk, feminism, rasism, välgörenhet eller vad det nu kan vara. Jag ser människor runt omkring mig som donerar mycket mindre pengar till välgörenhet än vad jag gör, men jag kan väl inte bli arg för det heller? Bara inspirera till att vilja ge och berätta hur jag själv donerar och hur viktigt det är. På ett snällt sätt utan pekpinnar. Jag kan inte bli arg för att mina vänner äter kött till dagens alla måltider, bara prata om hur bra det är för miljön och kroppen om man byter ut rött mot grönt någon gång ibland. För att förhoppningsvis få denna person att våga testa någon gång.

Jag vet inte, jag känner bara att sociala medier har varit riktigt trista under dessa dagar. Herregud, man får ju inte ens ta bort julpyntet när man känner för det. Eller ge sina barn så många presenter man vill. Att leva ett ”schysst” liv handlar för mig om många olika tårtbitar och det enda jag önskar av mina medmänniskor, är att alla gör något schysst genom livet. Alla behöver inte donera sina julklappar till välgörenhet eller äta en grön jul, människor får njuta av sin julafton hur mycket eller lite de känner för. Så länge alla göra något varje år, kanske skänker en liten summa varje månad eller kör köttfria måndagar. Det blir så löjligt när människor ska samla pluspoäng utåt sett och skryta om att de minsann gav pengarna till välgörenhet denna jul, när de inte har gett knappt ett öre tidigare i sitt liv. Så sitter någon annan där som ger pengar varje månad och har köpt något fint till sin fru och får plötsligt dåligt samvete över den gåvan. För att pekpinnarna måste hagla. Varför? Varför kan inte alla bara bryta dessa jävla pinnar i småbitar? Kan inte alla få fira sin jul ifred och kan vi inte bara försöka ha lite mer förståelse för andras sätt att leva?

Ni fattar grejen. Hade varit najs om alla fick leva sina liv så som de ville. Att vi alla hjälps åt att inspirera varandra till en bättre värld, men utan att sätta oss över varandra. Det viktigaste är att alla gör något, men om det inte är samma något som jag själv gör, så gör det ingenting. Bara det är något fint för mänskligheten. Och om någon tar bort julpyntet för tidigt, fine, snacka skit om det. Men gör det bakom din stängda dörr, skriv inte en bitter kommentar eller en spydig tweet. Håll det för dig själv.

Var en stor människa. Sprid kärlek, inte pikar, omkring dig i ditt liv.

God jävla jul mina älsklingar!

  1. Omg Så bra skrivet och så sant 🤗👍🏻 Tack för att det finns människor som dig ❤️ Känner exakt samma som dig💙 Många kramar

  2. Förstår dig!!
    Jag och min sambo kom överens om att vi inte skulle köpa julklappar iår till varandra. I en lägenhet några kvarter bort får min bekant ett harmens armband av hennes pojkvän och plötsligt skäms jag av att förklara att jag och min pojkvän valt att skippa julklappar. Skäms att jag ens har människor runt min närhet som är insnöade på att alla julaftonar ser likadana ut i varje hushåll. När ska folk förstå att alla människor är olika.

  3. Håller med! Man måste inte säga ALLT man tänker och tycker hela tiden, ibland kan man behålla saker för sig själv också.

  4. Du är så bra! Din text borde läggas upp på framsidan av dom största dagstidningarna :).
    Kram och God Fortsättning! :).

  5. Jag vill säga förlåt till dig Michaela. Jag var en av de som ifrågasatte ditt val att äta spädgris för några dagar sedan och jag ber om ursäkt för att jag har varit en del av den här kritiseringen. Hoppas du får en fin kväll, kram

    1. Du behöver inte be om ursäkt! Det är helt okej att ifrågasätta ett beteende och jag tog inte illa vid mig. Däremot tycker jag att det har varit lite väl mycket pekpinnar kring julen, inte bara hos mig (knappt något här faktiskt), men på många andra ställen och det gör mig lite nedstämd. Många gör ju sitt bästa och de som inte gör det blir inte direkt mer motiverade av pekpinnar. Tycker bara att alla borde vara lite snällare med sin kritik till andra 🙂 Puss och detsamma!

  6. Bra skrivet! Otroligt bra. Jag måste säga att jag blir förvånad, över hur människor orkar kommentera och hetsa. Speciellt på bellas i lägg. Att folk orkar. Blir förvånad.
    Bra att du tar upp det iallafall, det är svårt med socialamedier för vissa. Vissa människor kan inte kontrollera det. Tyvärr. Man får göra, precis som man vill. Finns inga rätt eller fel på jul❤

  7. Du är så himla klok <3 sitter här och läser din senaste bok som jag fick i julklapp och det är typ det bästa jag läst. Tycker verkligen att du verkar vara en så himla fin och snäll människa på alla sätt. Stor kram!

  8. Tyvärr tror jag du är en av dem som drabbas hårdast av detta du beskriver. Själv känner jag inte av det alls, kan bara föreställa mig, jag är ju inte i ”branschen”.
    Jag använder inte sociala medier längre. Förut var det ett aktivt val jag gjorde, att välja bort. Ingen dömer mig således utav en bild eller ett visst flöde, och viktigast: inte i verkligheten heller. Det där förhastade dömandet är något sociala medier har skapat tror jag; för det är så enkelt att hålla koll och döma varandra där, dra korta enkla slutsatser om hur en annan mår. I verkligheten orkar ingen bry sig på det viset! Ingen orkar leta information om hur en annans julafton varit ingen orkar dra slutsatser om hur någon mår på riktigt. Det kräver ju engagemang och genuint intresse att gå in på djupet i verkliga livet o det gör man förmodligen enbart med människor man litar på, de som inte dömer en, oavsett. Det är sorgligt att ni som sprider så mycket läsning, inspiration och inlägg ska behöva bli granskade och dömda på så vis att det får er att känna obehag. Men tror tyvärr att det är hela grejen med sociala medier som gör det så lätt att känna sig missförstådd likväl som det är så enkelt att döma, och det skapar en känsla hos människan bakom profilen att andra dömer hårdare än de kanske egentligen gör, för det är ju inte hela människan de har engagerat sig genuint i för att förstå hur den har det, hur den mår, hur den lever- det är ju bara en litenliten fantiasibild av den verkliga människan bakom som de själva dragit en egen slutsats om.

  9. Jag är så trött på dessa pekpinnar. Börjar bli ganska trött på bloggar och allt vad influencers står för typ. Känner att jag inte orkar med det på samma sätt längre. Orkar inte ens höra hur alla skriver så bra inlägg som du gör här tex utan att det sker något, för tro mig, jag håller med dig och jag har många gånger bloggat om samma, att alla måste väl få göra som de vill men ändå händer det inget, och kommer nog aldrig att göra. Det finns typ bara en väg att gå, ut från cypervärlden. Det är typ enda sättet att komma bort från att läsa om allt skit. För i verkligheten vågar sällan folk säga till en allt det de skriver.

    Bra skrivet, bra inlägg, hoppas det någon gånger händer något som kallas respekt.
    /en som nästan gett upp hoppet

  10. Jag tycker att det överlag är endel pekpinnar kring just pengar och presenter, inte bara kring jul. Jag fick väldigt fina (och dyra, vilket egentligen är orelevant) av min sambo och även en klocka i födelsedagspresent tidigare i år. Samtidigt har vi åkt på resor och valt dyrare lyxhotell för att vi vill och uppskattar men det känns som att man får ljuga när människor frågar vad hotellet kostade osv (för att de tex letar hotell på samma ställe). Eller så får man höra ”oj, vad dyrt vår resa kostade bara 12000 för två”. Det är ju ingen tävling i vem som spenderade mest eller minst. Det är ju ett val man faktiskt gör. Så tråkigt när andra inte kan acceptera ens val, varesig det handlar om pengar, presenter eller när man plockar bort julpyntet.

  11. Håller med dig till 100%, tycker du är så klok och fantastisk. Fattade inte riktigt det med Blondinbellas inlägg, var det hennes inlägg du störde dig på eller kommentarerna hon fick? Förvirrad haha!

      1. Fast mycket ligger också i hur man väljer att ta åt sig av det man ser och hör. Jag vet att det är trendigt att ge till välgörenhet men hos köpte vi julklappar istället. Har inte dåligt samvete för det och berättar hur vi gör till den som frågar. Men jag hör många som stressar för att fixa den ”perfekta” julen, och tror de lättare tar åt sig av pekpinnarna. Julen är ju perfekt om de man tycker om är där och det är väl ingen som bryr sig om sillen är köpt eller hemmainlagd. Man gör som man själv vill helt enkelt 🙂

        1. Här var det visst en annan Anna som kommenterade på min kommentar, den får stå för henne 🙂

          Okej, tänkte väl det efter lite eftertanke hehe! Blev bara förvirrad när du skrev att det varit mkt pekpinnar i sociala medier (har jag för mig att du skrev iaf), då tänker jag genast på de som författar inläggen, inte på oss läsare. Men nu fattar jag, och håller med 🙂 kram!

  12. Men HERREGUUUD…Bara SKIT i det?!!? Skit i alla kommentarer, skit i att läsa ”sociala medier” då, vetja!?!?!” Varför BRYR du dig över huvudtaget!??? Stäng ner, lev ditt liv och BRY dig inte då!!!!

  13. Tack för att du delar med dig och får folk att tänka, analysera och diskutera. Handlar inte bara om julen utan dag som dag, högtid eller ej. Du verkar vara en så fin människa, så glad vi får ta del av ditt liv och dina tankar på din fina blogg. Älskar den! Gott nytt år Michaela! Kram

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi