Om ekonomi

Hej Michaela!! Jag har en fråga till ”frågor med Forni”. Det skulle vara kul om du kunde berätta lite mer om din ekonomi, inte i form av ”jag lägger 10.000 på mat i månaden”, utan mer om hur du resonerar, vad du tycker är viktigt att unna dig etc.
Hade även varit kul att veta, de pengarna du sparar, investerar du dem i aktier eller bara låter ligga? Heja dig!

Hej fina du!

Jag tar svaret i ett eget inlägg eftersom det blir så mycket att läsa i veckans ”Frågor med Forni” annars. Kul att det är så många som frågar om ekonomi förresten, jag är själv intresserad av pengar och sparande men inte på den nivån att jag har stenkoll på aktier (eller knappt någon koll alls!). Dessutom är jag mycket mer intresserad av privatekonomi än affärsekonomi och låter min redovisningskonsult ta i stort sett alla beslut åt mig när det kommer till mitt bolag. Tycker faktiskt att det är riktigt tråkigt och lämnar därför mer än gärna över det till någon som både är bättre än mig på det samt tycker det är roligare. Har aldrig haft något problem med att lägga ut ansvarsområden som jag inte är bra på, tror inte på att försöka göra någonting som ändå inte ligger mig nära hjärtat (om jag inte måste, såklart!).

Nåväl, sidospår. Såhär ser min ekonomi ut i hyfsat korta drag:
Jag är anställd av mitt bolag och från det tar jag ut en fast lön varje månad. Ungefär hälften av den summan går in på ett delat konto som jag har med D och via detta konto betalar vi alla fasta, gemensamma kostnader samt har en buffert för oväntade kostnader. T.ex. när vår diskmaskin gick sönder för några månader sedan så betalade vi en ny med pengarna från det kontot. Annars går det till lån, ränta, amorteringar, bredband, tv, städfirma & dylikt. Helt enkelt fast utgifter som rullar varje månad. Det kontot blir även något av ett gemensamt sparkonto eftersom vi sätter in mer pengar än vi gör av med. Sparpengarna där går i framtiden kanske till en renovering, insats till ny lägenhet, möbler i framtiden eller något sådant.

Resten av pengarna som jag får in från min lön går till mat, shopping, taxi, restauranger, skönhetsbehandlingar… you get it. Fickpengar så att säga.

Sedan tar jag ut en utdelning 1-2 ggr per år från min bolag och dessa ligger i ett konto för korttidssparande. Det går till resor och större inköp för det närmsta året.

När det kommer till sparande har jag ett privat sparande som ligger i olika fonder. Där sätter jag in pengar någon gång per år men plockar inte ut något. Jag tog ut pengar ur mina fonder när vi skulle köpa vår lägenhet och kommer inte att ta ut några pengar därifrån förrän det blir tal om att köpa en ny bostad igen. Förutom det sparandet så sparar vi ju lite i vårt gemensamma konto som jag nämnde samt i mitt bolag. Jag tar inte ut mer än nödvändigt ur det utan ser pengarna som växer där som kapital för mig att använda när det behövs i framtiden. Det måste givetvis skattas på den dagen de ska plockas ut ur företaget men min tanke är att pengarna i bolaget ska gå till eventuella, framtida investeringar men också saker som en ny lägenhet den dagen vi vill flytta till större, ett semesterboende och ett framtida bröllop. Jag tror att vi kommer köpa ny lägenhet inom fem år och ett semesterboende inom tio år och för det behövs mycket pengar, så jag är glad över att jag sparar så mycket som jag gör. Det gör att jag redan är på god väg och inte känner mig stressad över framtiden.

Både jag och D är realister och förberedda på att saker kan svänga i livet så att ha ett tryggt sparande är för oss en självklarhet. Det känns bra att ha jobbat mycket och sparat mycket åren innan barn eftersom alla säger att de kostar så mycket pengar hehe. Jag vill vara förberedd på att kunna ge min familj allt den behöver.

Om jag fick välja något jag skulle vilja förändra i min ekonomi så vore det att bli bättre på aktier och fonder! Jag är urusel ärligt talat men brukar få inspiration från Bella när hon skriver om det (och ska absolut köpa hennes nästa bok som handlar om just det här ämnet!).

Jag tror att det är viktigt att ha någon typ av plan för sin privatekonomi i livet och med den, som med allt annat, gäller det att hitta den där balansen. Att leva nu men också rusta för eventuella förändringar och spara inför framtiden. Jag har massa drömmar och det är dessa som motiverar mig. Jag drömmer om ett lantställe där mina barn springer fritt, lär sig simma och bakar kladdkaka i köket. Den drömmen motiverar mig till att fortsätta jobba och spara. Samtidigt som jag inte vill rucka på mitt liv idag och bli dumsnål, för livet pågår även här och nu. Balans, balans, balans. Mitt nyckelord genom allt i livet.

Vad sparar ni till, hur gör ni med er ekonomi, vad har ni för ekonomiska mål?

Kan tänka mig att inreda trädgården/innergården/poolområdet i mitt framtida dröm-semesterboende i marockansk stil :)))

  1. Jag sparade ca 40% av min nettolön (innan föräldraledighet) och sparar till insatsen till ett hus. Jag sparar nästan uteslutande i aktier och sen har jag ett mindre sparande hos min vanliga bak på ett vanligt sparkonto. Jag får dock lite ångest över att den dagen vi vill köpa hus så kommer jag bli tvungen att mer eller mindre tömma mitt sparande. Något som man byggt upp under så lång tid. Jag tycker att privatekonomi är jäkligt roligt och har ju som sagt ett bra sparande, något som jag nyss verkligen blev varse om hur viktigt det är. Jag är föräldraledig men arbetslös och kontaktade därför A-kassan i det fall jag inte skulle få något jobb direkt när föräldraledigheten är över. Fick då veta att från min första arbetslösa dag så tar det ofta upp mot två månader innan man får pengarna utbetalda. Det betyder två månader helt utan inkomst. Jag klarar det utan problem eftersom jag har ett bra sparande, men många struntar i att spara pengar och skulle därför inte klara en sådan situation. Jag blir lite provocerad över människor som inte sparar pengar och lever från dag till dag. Hur orkar man leva med en sån stor osäkerhet? Nu blev det en liten utsvävning där, men jag tycker det är bra att du tar upp ämnet då det är så viktigt att ta ansvar för sig själv och sin ekonomi och kan du inspirera någon att börja spara, som inte redan gör det idag, så är det toppen.

  2. Jag sparar ganska mycket pengar för att jag gillar att spara men inte till något särskilt. Har allt jag vill ha just nu och unnar mig det jag känner för inom rimliga gränser. Rätt lyxigt faktiskt.

  3. Försöker hålla nere antalet fasta månadsutgifter och låter inget ”ticka på”, tex en ovärd prenumeration. Det funkar ju att dela Netflix och spotifykonto. Små utgifter som hellre går direkt till sparandet. Vill kunna resa betydligt mycketmer än idag inom några år.

  4. Hej!! Tack för svar 🙂 Mycket intressant, själv sparar jag aktivt i aktier. Gå med i Isabella Löwengrips grupp ”Economista- Kvinnor som gillar aktier och privatekonomi”, så peppig grupp med mycket tips:)

  5. 2017 är mitt uttalade ”supersparar-år”. Jag sätter nämligen ett tema på varje år som jag sedan har som ledstjärna genom året. Och det går bra! Dock ska vi gifta oss i höst och åka på dubbla bröllopsresor, så då tömmer vi väl lite av reserverna, men det känns skönt att vi ligger i framkant med sparandet.

    För mig har det verkligen varit bra att spara på olika konton. Det gör att jag får mycket mindre ångest när jag spenderar pengarna, för dom är liksom ”öronmärkta” till just det och därför känns det lite som att jag får den där spahelgen, den där dagen när man shoppar brudklänning osv gratis. Hehe. Jag har ett bröllopskonto, ett resekonto, ett privat sparkonto, ett privat pensionskonto och ett konto där jag sparar till mina barn. Pensionskontot och barnens konton är fördelat på fonder och aktier. Dom pengarna rör jag bara om jag absolut måste. På det privata kontot har jag satt upp ett mål på vad jag alltid vill ha tillgängligt (det är en ganska stor summa, men då jag lever som egenföretagare vet jag att det kan (gud förbjude) komma perioder då det är svårt att ta ut lika stor lön som idag. Då vill jag ha en buffert) och detta är bara ett enkelt sparkonto, dvs pengarna är direkt tillgängliga. Samma sak med bröllopskontot och resekontot. Till större inköp som framtida bostäder sparar vi genom att amortera kraftigt på vårt nuvarande hus. Det gör dels att vi får ner boendeskostnaderna och dels att vi sitter trygga även i en eventuell framtida bostadskrasch.

    Lite så tänker jag. ÄLSKAR ekonomi och har stenkoll på alla pengar. Jag går dagligen in och kollar till mina aktier och fonder och håller koll på aktiemarknaden för att försöka göra så bra investeringar som möjligt. Jag håller också stenkoll på mina utgifter, jag vill kunna lägga pengar på roliga saker i form av resor, goda middagar, goda viner, upplevelser med barnen och så vidare och så vidare och då vill jag inte att pengarna ska ”rinna iväg” på onödiga saker som till exempel slängd mat för att man inte äter upp den innan den blir dålig. Händer aldrig hemma hos oss!

  6. Vad roligt att höra hur du tänker kring din privatekonomi!

    Jag är lite som Sofie (som kommenterat tidigare), jag gillar också att dela upp sparandet.

    Jag och min sambo köpte hus för två år sedan och har både gemensamt och privat sparande. Jag har ut ca 22000 kr i månaden efter skatt och mitt sparande fördelar jag så här:
    Gemensamt sparkonto (oförutsedda utgifter, resor etc): 2000 kr
    Gemensamt fondkonto (”bilsparkonto” kallar vi det. Men vi kanske inte nödvändigtvis köper en ny bil. Men är tänk som ett mer långsiktigt sparande): 1500 kr
    Gemensamt Servicekonto (det som är ”extra” om man bortser från fasta avgifter”: 500 kr
    HSB bospar fonder (till våra framtida barn. Är gravid nu, men vi började med detta för två år sedan, haha, innan planer på barn fanns): 450 kr
    Privat fondsparande: 1000 kr
    Privat pensionsfondsparande: 500 kr
    Privat sparkonto: 500 kr

    Totalt: 6450 kr. Jag sparar alltså ca 29% av min lön, vilket är ganska bra tycker jag.

    Allt det som vi sparar gemensamt lägger ju min kille lika mycket till också så det räntar på bra. Han har högre lön än mig också och sparar därför ännu med privat också. Vi tömde i princip våra sparkonton när vi köpte huset, men vi är redan nu uppe i 200 000 kr totalt på mindre än två år vilket känns riktigt skönt.

    Pengar är inte allt, men det ger en trygghet! Vi tjänar ju inga megabucks, men vi bor i en mellanstor stad och har ”bara” lån på 2,8 miljoner vilket ju gör en del för räntekostnad osv.

    Jaja, nog tjatat om detta nu, men sparande är bra och viktigt. Framförallt nu när jag ska vara föräldraledig i vinter!! 😀

  7. Måste tipsa om boken ”Vägen till din första miljon” av Tobias Schildfat om du är intresserad av att lära dig mer om aktiesparande. Otroligt pedagogisk bok som verkligen gör ämnet roligt! Från att haft noll kunskap och minimalt intresse för aktier så har jag efter boken börjat med kontinuerligt aktiesparande och läser allt jag kommer över om ämnet 🙂 Tack för superinspirerande blogg, har följt dig flera år och älskar mixen du bjuder på 🙂

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi