Okategoriserade

Minimalism

28 november 2017, 19:30

Igår såg jag och D en dokumentär om minimalism på Netflix. Den handlade bl.a. om The Minimalists som reser runt och föreläser om att leva ett enklare liv för att bli en lyckligare människa. Jag tyckte att deras syn på materiella ting var väldigt intressant. Vissa personer i dokumentären var lite för extrema för att vara inspirerande för mig men sedan hittade jag verkligen inspiration i andra personer som var med även om jag inte vill leva som definitionen av en minimalist.

Kort och gott så handlar minimalism om att inte äga onödiga saker samt att vi inte blir lyckligare av en massa materiella grejer.

Det där med konsumerande är något som jag ofta funderar kring eftersom jag i allra högsta grad lever mitt i konsumtionshetsen med tanke på mitt jobb. Jag försöker att inte hetsa till konsumtion utan istället inspirera och tipsa om saker som jag genuint tycker om (även om jag förstår att många av er skulle hävda att detta inte är sant men det är helt okej och få stå för er). Sedan försöker jag att skriva om vikten av andrahandsmarknaden och att inte köpa nytt för att sedan gå hem och kasta något gammalt. Allt går att skänka eller sälja vidare. Eftersom jag får extremt mycket bud (både önskade och oönskade!) så lägger jag mycket tid på att sortera och ta hand om det som kommer in i vårt hem. Istället för att samla på mig massa saker jag inte behöver så använder jag vårt arbetsrum för att sortera saker som jag kan ge vidare. Jag behåller nästan ingenting av det jag får och vi försöker att inte köpa massa nya saker till t.ex. hemmet bara för att. Om vi byter ut något hemma skänks eller säljs alltid det tidigare föremålet. Det är verkligen speciellt att försöka leva utan att äga överdrivet mycket grejer när jag har det jobbet jag har – därför lägger jag så mycket tid på just sorteringsbiten. Saker säljs på våra loppisar, ges bort till nära & kära, skänks till Stadsmissionen, Myrorna, olika kvinnocenter eller andra personer som behöver dem.

Jag använder helt klart sortering som terapi och blev nästan äcklad när de i dokumentären pratade om hur sjukt det är att människor hyr förråd, långt ifrån deras hem, som de sedan fyller med ägodelar som de tror är av värde för dem. Hur sjukt är inte det när man tänker efter? Att äga saker som fyller upp ett helt förråd man aldrig går in i?

Det här låg jag och tänkte på under natten när jag inte kunde somna. För ett år sedan tömde vi vårt källarförråd och har inte använt oss av något förråd sen dess vilket är en befriande känsla. Vi har bra förvaring hemma men det är långt ifrån alla skåp som är fyllda. I morse när jag vaknade hade jag ändå panik över gårkvällens dokumentär så jag gjorde ännu en utrensning på saker som någon annan kan ha mer nytta av. Det slutade med två stora kassar som skänktes till välgörenhet och två stora kassar med täcken, varma kläder, filtar och mat (får ju så mycket mat också) som jag gick bort och gav till kvinnan som sitter utanför vår ena matbutik. Jag passade på att ge henne en julkorg med godsaker och massa annat fint också, jag var lite nervös när jag gick fram till henne med allt men hon blev väldigt glad över både det praktiska och julklappen. När jag sa hej då var jag varm i hjärtat.

När jag sedan kom hem hade jag mindre ägodelar och hade dessutom gjort en god gärning, det kändes väldigt bra.

Jag älskar verkligen fina saker, kläder, accessoarer, inredningsprylar etc. och jag kommer inte vilja sluta konsumera såklart. Men jag är glad över att jag i alla fall är medveten över mitt konsumerande och tänker till innan jag handlar samt att jag är öppen för att utvecklas. Jag vet att jag kan och kommer bli långt mycket bättre. D är verkligen en förebild för mig när det kommer till konsumerande, han är generös och älskar att unna sig men han är också eftertänksam och överkonsumerar inte bara för att han nödvändigtvis kan. Hans pappa har drivit restaurang så jag har också lärt mig att aldrig kasta mat sen vi blev tillsammans. Det där med att vara rädd för bäst före-datum är ett minne blott. Jag lär mig av honom och är så tacksam över det!

Hur ser ni på minimalism och att äga saker? Hur hittar ni balansen? Speciellt nu inför jul! Jag älskar att ge julklappar men vill inte köpa bara för köpandets skull, hur tänker ni inför julen?

Michaela Forni

Kategorier

Arkiv