Frågor med Forni

Innehåller annonslänkar

Hej! Vilka härliga tips. Jag har en fråga som du kanske inte kan svara på men jag hoppas du kanske kan ta med den i ”frågor med Forni”. Jag är 22 år och studerar. Under det här vinterhalvåret har jag inte mått så bra överlag. Lite depression och så. Men det som jag är lite orolig för är att jag dricker en del alkohol när jag är själv. Kan dricka en flaska rödvin hemma en vanlig vardag, helt i min ensamhet. Har ursäktat det lite för att det är vinter och för att jag kanske varit ”duktig” med något och ”förtjänar” lite vin på kvällskvisten. Det kan vara allt från att ha lämnat in en skoluppgift eller om jag städat lägenheten fin. Jag känner att det inte är ett bra beteende men kan inte sluta att ”belöna” mig med vinet. Blir även ganska bakis dagen efter och ibland har det gjort att jag ställt in saker som jag har bokat.. eller föreläsningar.. Just för att jag är bakis.
Har du något tips på hur man kommer ifrån ett sådant här beteende?

Kram Sandra

Hej fina du,

Jag vet inte om du såg det men det var några som skrev att de känner igen sig i din kommentar. Jag vill alltså att du ska veta att du inte är ensam.

Jag tror inte att det som funkar är att säga ”sluta dricka”, för då kommer du bara att hitta något annat att döva din ångest med. Det handlar nog snarare om att gå in på frågan ”varför?”.

Vad är det som gör att du känner att du måste fly från verkligheten/döva dina känslor? Det är där förändringen måste ske! Något i ditt liv gör dig inte lycklig och du måste nog försöka göra lite aktiva förändringar och val för att minska ångesten och öka glädjen i ditt liv. Annars kommer du bara ersätta vinet med något annat som dövar för stunden. Jag vet för jag har också varit där.

Sen vill jag även poängtera att just alkohol för med sig en kemisk ångest som bara ökar din ”riktiga” ångest. Därför vill jag ge dig ett råd som jag själv fick för några år sedan och försöker att alltid leva efter:

Drick alkohol när du är glad, drick aldrig när du är ledsen för att bli glad.

Alkoholen kan aldrig göra dig lycklig. Den dövar bara din smärta för stunden men sedan ger den dig ångesten tillbaka med full kraft, ofta värre än innan tack vare den kemiska ångesten.

För några veckor sedan mådde jag riktigt kasst i ett par veckor i rad. En gammal impuls hos mig vill dricka vin och röka cigg i mängder när jag mår så. Men jag valde att istället yoga mycket, läsa böcker om inre harmoni och lyssna på podcasts om lycka. I slutändan vet jag att det hade tagit längre tid för mig att komma ur den perioden om jag hade valt sprit & cigg istället för att bara ta ett djupt andetag och bestämma mig för att bearbeta mig igenom smärtan.

Försök att behandla dig själv så som du skulle behandlat din bästa vän och jobba på att bryta vanemönster och gå till botten med din ångest. Belöna dig själv med en spännande serie när du har gjort något bra istället! Eller en god maträtt, ett bakverk, ett yogapass eller en springtur. Massa kärlek!!!

Låter som en riktigt härlig vecka! Hur fungerar du när du har mycket att göra? Ser du dig själv som introvert eller extrovert? Kram

Jag blir helt klart mer introvert vid hektiska perioder. Ofta innebär mina hektiska perioder att jag träffar mycket människor i mitt jobb, står framför kameran och gästar allt ifrån podcasts till gör intervjuer eller står på en scen. Då behöver jag få krypa in i mitt skal så fort jag får chansen för att samla energi. Kram!

Hej! Vart är dina balkongmöbler ifrån? Superfina!

Hej fina! Åh jag vet inte, det var D som köpte dem. Det lilla bordet är från IKEA i alla fall! Tack <3

Kanske en helt märklig fråga till nästa frågestund men.. vad har du för humor? Vad skrattar du åt? Typ vad för slags tv-program, film? Kram!

Haha jätterolig fråga ju. För det första skrattar jag mycket – jag ligger ofta i soffan eller sängen och skrattar åt saker jag ser i tv-serier eller läser på nätet. Även när jag lyssnar på podcasts och går på gatan brukar jag gå och skratta. Jag har ofta nära till skratt.

Mestadels gillar jag kvicktänkt humor utan baktankar! Jag skrattar sjukt mycket när jag tittar på exempelvis Modern Family eller New Girl. Snäll humor går hem hos mig men även intelligent humor. Många av mina smartaste kompisar tycker jag också har absolut roligast humor. Skämt som känns vassa.

Några av mina roligaste kompisar är Marith, Mattias och Carl. Sen framgår det ju inte så tydligt i bloggen men D är en riktig clown. Han är alltid den som skojar mycket och har helt sjukt kul humor (tycker jag i alla fall, och våra kompisar verkar det som haha). Att leva med honom är som att vara på en enda stor humorföreställning.

Jag ogillar när elakheter förkläs i humor, typ när man använder sarkasm som är på gränsen till taskigt och påstår att det är ”humor” fast man egentligen vill trycka dit någon annan. Taskiga skämt med tydliga baktankar säger mer om personen som drar skämtet än om hen det handlar om tycker jag. Avskyr humor som går ut på att någon gör illa sig, har nog aldrig skrattat till ”American Funniest Home Videos” när en kille typ ramlar av en skateboard in i en vägg??? Humor som går ut på att använda ”fula ord” känns ju också riktigt korkat. Eller kiss och bajshumor, fy fan har nog aldrig skrattat åt det i hela mitt liv men nu började jag skratta när jag skrev det så kanske lite kul trots allt 🙂

Vad drack ni för gott vin? 😋

Pio Cesare!

Hej fina Forni! Din blogg är guld! Får man fråga vart din fina rosa tröja kommer ifrån? Kram!

Petra designade den för Soft Goat! Om du menar den jag hade på mig i söndags. Men den finns tyvärr inte kvar 🙁 Bor i mina kashmir-set nu under vintern, så himla mysigt.

ÅH! Vart kommer vinglasen ifrån? Super fina!

Riedel, de gör världens bästa vinglas!

Hur gör du med lök när du har IBS? har själv ibs och kan inte äta lök så länge den inte är välkokt. Hur fungerar det för dig?

Lök, tuggummi, bubbelvatten, koffein och alkohol är väl de första grejerna som min läkare sa åt mig att sluta med. Jag insåg ganska snabbt att så länge jag håller mig till en bra kost 70% av tiden så kan jag äta och dricka i stort sett vad jag vill de resterande 30%. Detta förutsätter dock att jag inte befinner mig i en hektisk period, motionerar regelbundet och får mycket frisk luft. Lite lök mellan varven fungerar alltså rätt bra för mig så länge jag tar hand om mig övriga tiden!

  1. Hej!

    Jag har ett tillägg till den första frågan.
    Självklart är det superviktigt att du funderar på varför du dricker, och om det finns ångest eller känslor som ligger bakom. Men tänk också på att alkohol är direkt fysiskt beroendeframkallande, så även om du hittar vad som ligger bakom, så kan det krävas lite hjälp för att sluta. Mitt tips är att direkt försöka hitta någonstans du kan få hjälp med att bryta ditt beteende. Alkohol är så himla knivigt, eftersom det både är psykiskt och fysiskt, och det är inte värt risken att fastna ännu mer <3

    Några tips på vart du kan vända dig kommer här:

    Mini Maria
    (finns i många olika städer, riktar sig till unga vuxna, och är HUR grymma som helst på alla sorters beroende, både mindre allvarliga och allvarliga). De kommer att hjälpa dig på nolltid!
    https://alkoholhjalpen.se/
    Här kan du läsa och diskutera på nätet!
    Tjejjouren Väst
    Här kan du chatta med tjejer, som har bra koll på läget och som kan hjälpa dig genom att bara lyssna, eller stötta dig på andra sätt. (De kan också hjälpa dig att söka hjälp på annat håll, också!)
    UMO
    Din ungdomsmottagning (om du är i rätt ålder) kan hjälpa dig att få prata med en kurator, eller kanske bara tips lite om hur man går till väga för att komma rätt igen med alkoholen.
    https://alkoholhjalpen.se/
    Vårdcentralen
    poch självklart Vårdcentralen. Här kan du också få hjälp på alla möjliga sätt!

    Om du INTE vill söka någon professionell hjälp, så har jag ett sista tips: Försök sluta dricka helt ett litet tag. Kanske bara typ en enda vecka. Om allt är som det skall, så bör man klara det. Om inte – Så kanske du skall tänka en stund till på om det inte är värt att söka hjälp ändå <3

    Skickar ALL pepp och allt stöd. LYCKA TILL. Tror det kommer ordna sig så bra <3

    1. Skulle precis skriva något om att hjälp finns att få vid alkoholproblematik, men det behövdes inte för det hade du redan formulerat så himla bra! 🙂

    2. Jaa bra komplettering! En annan grej jag vill flika in pga egen erfarenhet: jag drack rätt mycket under min depression, och hade nog aldrig riktigt problemet att jag drack när jag var ledsen. Var glad inför utekvällar/vinhäng osv (förvisso kanske delvis för att jag visste att jag skulle få bli lullig), och hade alltid gladfyllor förutom i några enstaka fall. Därför var det enkelt för mig att inte räkna alkoholen som en del av min problematik. Roten till depressionen redde jag ut med min psykolog, men ändå blev jag inte helt frisk förrän jag radikalt minskade min alkoholkonsumtion. Det var egentligen några livsomställningar som råkade minska tillgången till alkohol (att t ex gå en annan väg hem än förbi Systemet, att bara köpa alkohol till specifika tillfällen — helst sociala sammanhang — så jag inte hade det hemma, och att byta standarddryck från vin till öl pga kan inte dricka lika mycket av det). Så jag tänker att: det kan kännas ASjobbigt att dra ner på det, men det kan också kännas som världens lifehack att med tiden märka hur mycket ens mående förbättrats av en så konkret förändring. Hoppas i alla fall att frågeställaren hittar sätt att både må bra i stort och känna sig trygg i sin alkoholkonsumtion (eller brist på sådan) <3

    3. Bor man i Stockholm är Riddargatan 1 en mottagning man kan söka sig till också! De är specialiserade på att möta människor med just alkoholproblem. Jobbar psykologer och läkare där.
      http://riddargatan1.se/

  2. Roligt svar om vad du har för humor! Jag är EXAKT likadan! Följer lite ”humorkonton” på instagram men kan blir riktigt ledsen/arg när jag ser ett klipp som innehåller mobbning, någon som skadar sig, elakheter eller djurplågeri.

  3. Lök-tips för dig som ställde den frågan och andra med känsliga magar – byt ut gul lök mot salladslök! Och ta framförallt de gröna delarna på alla lökar. Tex kan det ju börja växa ut små gröna spröt på en vitlök till sist – de kan man ta! Men framförallt salladslöken. Här hemma använder vi den i tex köttfärssås, korvstroganoff, carbonara.. helt enkelt sol substitut för annan lök, och det tål min ibs mage mycket bättre 🙂

  4. FORNI <33333333333
    Du
    är
    en stjärna.
    Din blogg ger mig en sådan exceptionell känsla, känns bara mysig, real och fin. du är fin. Känns skönt då mitt liv fullkomligt faller ihop, men jag hoppas på bättre dagar. pUss fina människa

  5. Hej! Det var jag som skrev om mitt dilemma med alkoholen. Stort tack till dig Mikaela och till er andra som gett så bra råd och tips. Uppskattar det så mycket <3 Läste även kommentarerna under min första kommentar. Det känns så skönt att ta tag i det här nu och försöka göra en förändring. Tack! <3

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi