Fyra stycken boktips

Här kommer fyra tips på böcker som jag läste på mina vinterresor i januari:

Miljardmakarna av Emma Puoya

Mmm sol och värme är det första man tänker när man ser den här bilden. Men förutom det så skymtar man även en fantastisk bok där på bordet. Miljardmakarna handlar om Ashkan och Said. Två personer som flydde från Iran, kom till Sverige utan någonting och byggde upp ett miljardimperium.

Det är så roligt för mig att läsa en bok om två iranska män eftersom jag själv lever med en, jag får en ny inblick i deras kultur men också en stor förståelse och respekt för människor som lever på flykt och försöker komma in i ett nytt samhälle. Om känslan att behöva lämna sitt älskade hem och starta upp ett nytt liv i en främmande kultur.

Om du är intresserad av en imponerande entreprenörsanda så är boken mitt i prick. Dessutom avslutas boken med några tips från erkända entreprenörer för hur man lyckas.

Doften av iranska kryddor, att se sin lillasyster förfrysa på flykt, att bli sin egen chef när ingen vill anställa dig. En intressant och lärorik historia. Läs den!

Finn din livsuppgift av Robin Sharma

Robin Sharma är mest känd för sin bok ”Munken som sålde sin Ferrari”. Men min favoritbok av honom är ”Vem gråter vid din grav?”. Läs båda om ni inte redan gjort det!

Den här boken handlar om munken som sålde sin Ferrari och hur han genom boken agerar coach åt en man som försöker ta sitt liv, men i sista sekund hejdar sig. Fylld av tips, råd och konkreta övningar hjälper den dig att försöka bygga det största livet du kan åt dig själv. Det här var den jag gillade minst av de tre böckerna jag läst av Sharma, men samtidigt var den en viktig påminnelse för mig om att ta hand om mig själv. Jag var fylld av kärlek till mig själv och till andra när jag läste den vilket måste vara ett bra betyg.

Mjölk och Honung av Rupi Kaur

Den här diktsamlingen är helt fantastisk, stor eloge till Sandra Beijer som har skrivit den svenska översättningen. Det måste vara SÅ svårt att översätta poesi och jag är så imponerad över hur pricksäker Sandra är.

Dikterna handlar om kärlek, feminism, förtryck, vänskap och sorg. Jag älskar moderna diktsamlingar (har ju själv skrivit två stycken) och att denna har sålts i två miljoner exemplar säger en del om boken. Gjorde hundöra på varannan sida.

Barnbruden av Anna Laestadius Larsson

Det här är en ganska otippad bok av mig att välja men min mamma gav den till mig och sa ”läs den” och som ni vet vågar man inte säga emot sin mamma.

Jag är glad över att hon gav mig den för jag hade aldrig valt ut den i bokhandeln men gillade den hur mycket som helst. Fyra av fem Fornis får den!

Boken handlar om en 15-årig tjej på 1700-talet som blir bortgift och ingift i det svenska kungahuset. Om kraven som ställs på henne, om att gifta sig och bli av med oskulden med en man som behandlar en som skräp. Om vänskap, om ensamhet, om ungdom. Det är en så intressant historia och jag kastades mellan att vara illamående och fascinerad genom boken. En stor del av boken skrivs parallellt mellan kungafamiljen och de flickor som lever i källaren på slottet och arbetar där. En av flickorna kallas för pottungen och har slutat prata – varför vet ingen. Hon behandlas på ett fruktansvärt sätt och genom hela boken vill man bara ge henne en stor kram, rädda henne från det helvete hon har försatts i, ta henne där ifrån.

Läs den här om du vill leva dig in i en annan tid och få inblick i hur svenska kungahuset såg ut på 1700-talet. Låter inte så spännande, men jag lovar dig att den är värd din tid!

  1. Vad är det för märke och modell på din klocka? Skulle vilja köpa en lite finare men vill inte att den ska kännas otidsenlig om typ fem år, du fattar säkert. Har du några bra tips? 🙂

  2. Hej, tack för tipsen. blir toppen till nästa resa.
    sen vill jag bara säga att du är grym på att uppdatera bloggen med trevligt innehåll, älskar dina mattips och min helg i bilder.

    fin onsdag 🙂

  3. Så bra och mysigt inlägg – tycker verkligen din blogg utmärker sig för att ha mysiga och genomtänkta inlägg <3 jag får alltid en genuin och trevlig känsla när jag klickar mig in här!

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi