Stressfria mars – så gick det

I början på mars gick jag på en yogaklass där min yogalärare sa åt oss att bara radera ordet stress. Det var en så självklar men ändå svår grej att ta in, därför bestämde jag och Theres oss för att vi skulle köra ett stressfritt mars – läs inlägget här!

Nu är vi inne i april och det här tar jag med mig från vår övning:

Det är svårt att jobba bort ett ord som är så djupt inrotat i mitt system. Jag pratar om stress ofta, jag är stressad ofta, jag skriver också mycket om utbrändhet/utmattning/depression som är saker kopplade till just stress vilket har gjort övningen riktigt svår.

Att inte känna mig stressad kan jag inte påstå att jag har gjort under månaden som gått. Snarare tvärtom så har jag gått igenom en väldigt stressig period, men det jag insåg under stressfria mars är att alla perioder är stressiga i mitt liv. Stress handlar inte om hur mycket man faktiskt har att göra – utan hur man är som person, hur man mår, hur ens hjärna fungerar, hur mycket ansvar man känner i vissa situationer/gentemot vissa personer osv. Hur många bollar man försöker ha i luften samtidigt. Det är därför inte nödvändigtvis den med mest jobb som är mest stressad utan människor kan känna lika mycket stress på en resa eller under en mammaledighet eller när dom försöker vara en bra vän.

Stress ligger i mig, jag bryr mig nog ganska mycket om saker och det är nog därför jag blev utbränd och inte har återhämtat mig helt sen dess.

Det jag däremot insåg är att övningen nog inte är helt dum, men den kräver mer tid än en månad. Om jag ska minska på ordet stress i mitt liv, och i sin tur börja känna mig mindre stressad, måste jag jobba med det här ganska hårt. Jag har därför kommit fram till att jag ska fortsätta med följande två saker:

Inte använda ordet stress mer än nödvändigt, hela tiden väga om det är ett ord som behövs eller om jag bara använder det på ren vana.

Inse att livet kan vara enklare än vad jag gör det till. Det här kräver ständig övning – att inte stressa upp mig hela tiden i onödan utan försöka se på mina dagar och det som ligger framför mig på ett mer lättsamt sätt. Ibland tror jag att vi människor gör livet svårare än vad det behöver vara och jag ska verkligen öva på en mening som har fastnat i mig: It’s all so very simple. Livet kan vara enkelt – det handlar om njutning, kärlek, att älska och att älskas.

  1. Läste nånstans att det tar ca 1-2 veckor innan man är utbytt på jobbet. Det var en tankeställare för mig, att oavsett hur mycket jag älskar mitt jobb och tycker att jag är oersättlig med allt jag gör så är det inte så. Min chef kan ha en ny jag inom några veckor och det fick mig att inse att jobbet är verkligen inte allt. Gick ner till 80% och jobbar nu måndag-torsdag, fredag – söndag är jag ledig och stressfri.

  2. Det finns ett TED talk som heter How to make stress your friend. Rekommenderar verkligen det!!

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi