Vad vi älskade på Internet förra veckan

Bildkälla: Evgenia Arbugaeva för Time

Måndag och dags för FORNI Favorites, en serie där vi samlar det bästa från Internet och veckan som varit. Det är viktiga, roliga och onödiga ämnen. Den här veckan lyfter vi ett gäng power-kvinnor inom olika teman!

Veckans snackisar

Vinnaren av Miss Universe 2019

Förra vecken ägde den årliga tävlingen Miss Universe rum, och titeln togs hem av vackra Zozibini Tunzi från Sydafrika. Första gången en svart kvinna vann Miss Universe var 2011, men årets vinst har uppmärksammats minst lika mycket eftersom Zozibini har beskrivits som en stolt förespråkare för just naturlig skönhet. Reaktionerna har varit starka, framförallt på Twitter, där många har lyft fram hur viktigt det är att en svart kvinna med naturligt och kort hår har tagit hem förstapriset i tävlingen. Även hennes tal har uppmärksammats där hon fick frågan om vad vi borde lära unga kvinnor idag. Hennes svar:

Leadership. It’s something that has been lacking in young girls and women for a very long time – not because we don’t want to, but because of what society has labelled women to be. I think we are the most powerful beings on the world, and that we should be given every opportunity. And that is what we should be teaching these young girls – to take up space.

Om vi tycker att rätt person vann? JA!

Läs mer HÄR!

miss universe 2019
Bildkälla: BBC

miss universe 2019

Marie Fredrikssons bortgång

I måndags förra veckan avled Marie Fredriksson efter att ha kämpat mot cancer sedan 2002. Vi minns henne som en kvinna med kämparglöd in i det sista, som turnerat och skapat musik genom åren av sjukdom. Efter det tragiska beskedet uttalade sig Per Gessle om sorgen:

Tack Marie, tack för ALLT. Du var en helt unik musikant, en sångerska på en nivå vi knappast kommer att få uppleva igen. Du målade mina svartvita sånger med de vackraste färger. Du var en helt underbar vän i över fyrtio år. Jag är stolt, hedrad och lycklig över att fått dela så mycket av din tid, din talang, din värme, generositet och humor. All min kärlek till dig och din familj. Things will never be the same.

Lyssna på Maries musik på Spotify HÄR.

Lyssna på Roxette HÄR.

marie fredriksson
Bildkälla: Omni

Greta Tunberg utsedd till Årets Person 2019

Varje år utser Time Magazine en person eller rörelse som har lämnat ett stort avtryck under året som gått. I år utsågs Greta Thunberg till årets person, vilket också gör henne till den tionde kvinnan som mottagit priset sedan det grundades 1927.

Dagen efter gjorde Trump ett uttalande på Twitter i vanlig ordning. Greta svarade inte på uttalandet, men ändrade texten i sin bio på Twitter kort efter. Heja Greta!

Läs mer HÄR.

Greta Thunberg

Maja Nilsson Lindelöf samlade in över 1 miljon kronor till musikhjälpen

Årets tema i Musikhjälpen var Sex är inte ett vapen, där målet med insamlingen var att förebygga sexuellt våld i krig och konflikter. När insamlingen avslutades hade svenskarna samlat in så mycket som 50 572 139 kr – WOW!!

Men minst lika imponerade är vi över Maja Nilsson Lindelöf, som tävlade ut en goodiebag med några av hennes favoritprodukter till ett värde av ungefär 20 000 kr. För att vara med i tävlingen behövde man skänka minst 50 kr, och totalt drog hon in 1 438 982 kr vilket är HELT fantastiskt. Ihop med maken och fotbollspelaren Victor Nilsson Lindelöf, som tävlade ut biljetter till Manchester United, samlade de ihop nästan 2 miljoner kronor.

Läs mer om insamlingen HÄR!

maja nilsson Lindelöf
Bildkälla: Majas blogg

Missa inte

Trailer till Promising Young Woman

I dagarna släpptes trailern till Promising Young Woman, som handlar om Cassie Mulligan. Hennes omgivning sa att hon var just det, en lovande ung kvinna, tills en tragisk händelse inträffar i hennes liv. Hon hoppar av skolan och bor hos hennes oroliga förändrar – men på natten lever hon ett spännande dubbelliv. “Promising Young Woman” kommer förmodligen att få alla kvinnor att heja – frågan är vad männens reaktion blir?

För att se filmen måste vi tyvärr vänta ända till mitten av april – men tills dess är det ett måste att se trailern!

Se trailern HÄR!

En ballerina reagerar på ikoniska dansscener genom tiderna

I en video från Insider ser vi ballerinan Isabella Boylston reagera på olika dansscener som har visats på silverduken genom åren. Även om jag inte är specifikt intresserad av dans är det intressant att höra henne förklara vad vi ser — och jobbet som krävs bakom framträdandet. Fun fact: Isabella var Jennifer Lawrences backup dancer i filmen “Red Sparrow”.

Se hela videon här!

 

 

Har du några tips från förra veckan du vill dela med dig av? Kommentera här nedanför! 👏

Vad tycker du?

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Vad tycker du?

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *