Vad vi älskade på Internet förra veckan

Bild via Wikipedia

Måndag och dags för FORNI Favorites, en serie där vi samlar det bästa från Internet och veckan som varit. Det är viktiga, roliga och onödiga ämnen.

Har du något kul du sett på Internet från veckan som gått? Kommentera ditt tips längst ner!

Veckans snackisar

Förintelsens Minnesdag

Vi bilade ofta ner till Österrike när jag var liten för att hälsa på vänner. Jag minns hur en av vägarna genom alperna drev förbi Hitlers fästning Berghof. Jag pressade ansiktet mot bilfönstret för att få en glimt av borgen uppe på höjden, den påminde mig om riddar Katos borg i “Mio, min Mio”, enslig och mörk. Jag var bara barnet, men visste precis vad det var för man som befunnit sig där inne. Vi har nämligen alltid haft boken “… om detta må ni berätta…” hemma på soffbordet, och jag bläddrade ofta medan jag väntade på att Bolibompa skulle börja.

Idag, den 27 januari, är det Förintelsens Minnesdag. En dag där vi lägger extra fokus på att minnas det som var och som inte får upprepas. Det känns också extra viktigt att syna den mentalitet som genomsyrar landet idag, och vad vi kan göra för att bli bättre medmänniskor.

På Levande Historia finns det flera miniutställningar att ladda ner, om du vill veta mer om Förintelsen. Där finns även “… om detta må ni berätta…” att ladda ner som PDF.

Bikram-dokumentären

Du har säkert hört talas om Bikramyoga, det är en populär typ av yoga som innebär att du utför passet i värme. Vad du kanske inte vet är att det finns en man vid namnet Bikram Choudhury som skapade konceptet och idag är efterlyst i USA. I Netflix senaste dokumentär “Bikram: Yogi, Guru, Predator” får vi se hur han byggde upp sitt imperium, hur han behandlade människor och anklagelserna och vittnesmålen om att han är en våldtäktsman. Det är en jobbig och intressant dokumentär att se, speciellt när du inser att han fortfarande är aktiv inom yoga.

Se hela dokumentären här och trailern nedan.

Missa inte

Allt från Grammys-galan

Det var Grammys-galan i Los Angeles igår! Musikvärldens hjältar skulle koras och Buzzfeed har som vanligt samlat det bästa från kvällen. Här är det mest läsvärda:

Alicia Keys och Boys II Men höll en tribut mot basketspelaren Kobe Bryant som gick bort igår. Bryant, hans dotter och sju andra personer avled efter att deras helikopter kraschade utanför Los Angeles i natt. Grammys hölls i arenan Staples Center, vilket var Bryants hemarena i många år. Under hela kvällen lös strålkastare på atletens tröjor upphängda på väggen.

Läs mer om hyllningen här! 

Demi Lovato sjöng sin nya singel “Anyone” och när man vet innerbörden av den här låten var det svårt att hålla tillbaka tårarna – även för Demi. Låten hon uppträdde spelade hon in  fyra dagar innan överdosen som fick henne inlagd på sjukhus 2018. I en intervju med Apple Music berättade hon “You kinda listen back to it and think ‘How did nobody listen to this song and think, ‘Let’s help this girl’, you know what I’m saying?” – och med rader som “I’ve tried to talk to my piano, I’ve tried to talk to my guitar / Talked to my imagination, confided into alcohol,” and “I feel stupid when I pray, so why am I praying anyway, if nobody’s listening.” kan man inte annat än att hålla med. När Demi uppträdde med låten inatt fick hon börja om efter att ha börjat gråta.

Se hela uppträdandet här!

Avslutningsvis har nöjessidan som vanligt samlat de bästa Twitter-reaktionerna från galan – det bästa sättet att säkerställa att du inte missat något.

Se alla reaktioner här!

Trailer för Miss Americana

Förra veckan släpptes trailern för Taylor Swifts Netflix-dokumentär “Miss Americana“. I det två minuter långa klippet får vi se hur Taylor navigerar förväntningarna som cirkulerat kring henne sedan hon tog steget in i musikvärlden. Jag själv är ett stort Swiftie-fan och blir ständigt imponerad över hennes kreativa förmåga att skriva texter och ta fram melodier.

Dokumentären har premiär på fredag, 31a januari. Se hela trailern här.

Historiska memes

Förra veckan var första gången jag inte inkluderade en Buzzfeed-lista och fick direkt en kommentar om mitt misstag – det tar vi igen idag! Min favorittyp av memes är Medieval Reactions, en typ av kommentar som refererar moderna situationer till historiska tavlor.

Se hela listan här!

Sophia Bush och Ashley Graham

Förra veckan tipsade vi om när Shay Mitchell gästade Ashley Grahams poddshow “Pretty Big Deal” och nu är det dags igen. Ashley träffade gamla One Tree Hill-stjärnan och aktivisten Sophia Bush och pratade om att hitta sin röst. En ärlig, insiktsfull och härlig intervju. Ashley får verkligen gästerna att känna sig så avslappnade.

Se hela videon här.

Vad tycker du?

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Vad tycker du?

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *