7 modemissar du bör undvika 
- om du vill anses välklädd

Bild: Tesshell

Nu när jag bor i modestaden Paris, har jag verkligen fått uppleva vad det innebär att vara välklädd och inte. Då talar jag inte bara om fransyskornas eleganta ”je ne sais quoi”-stil, som de nonchalant men stilrent bär upp dagligen – utan förhållandet till ’modets regelbok’. Helt enkelt vad man ”bör, och inte bör göra” när det kommer till mode, för att anses vara välklädd.

Oavsett vilka sociala tillställningar jag går på i Paris, så diskuterar fransyskorna detta tema. Det är en spännande konversation som jag slaviskt följer, men som också bör tas med en nypa salt… Då förstår ni kanske bättre idén med denna regelbok – det är alltså ingen riktig bok att förhålla sig till, utan något som det liksom ”pratas om”. Jag tycker givetvis att alla människor ska få bära vad de vill, men jag måste också erkänna att jag samtidigt håller med om flera punkter i regelboken. Jag har valt ut några få modemissar som enligt arkivet är värda att diskutera. Enligt den regelboken så ska du helst inte… 

Glömma bort att anpassa din klädsel efter säsong

Varje säsong har sin klädkod. Att exempelvis bära öppna sommarskor när det är 0-gradigt ute, anses inte passande.

Bära för höga klackar om du inte kan gå i dom

Kan du inte gå i dina klackar så ska dom lämnas hemma, eller i alla fall minska höjden på klacken.

Bära kläder i fel storlek ska du helst undvika

Likt titeln lyder, att bära kläder i fel storlek ska du helst undvika. Illasittande kläder går inte hem hos chica fransyskor, här är det perfekt passform som gäller.

Använda kavajer och kappor där de ”tillfälliga sömmarna” är kvar  

Ni vet den där extra sömmen som oftast sitter baktill på en kavaj eller kappa? Ja, den ska klippas upp innan användning! 

Bära trasiga kläder

Att bära trasiga kläder ska du, enligt den franska regelboken, undvika – att sy ihop ett hål i tröjan på vägen ut tar inte så lång tid som man kan tro.

Less is more

I fransyskornas regelbok är det less is more som gäller. Kombinationen av för mycket av allt brukar sällan gå hem hos fransyskorna. Det kan helt enkelt bli för mycket.

Vad tänker du om dessa modemissar och den ”franska regelboken”? Rimlig eller icke-rimlig? 

*

Vill du läsa fler mode-artiklar på FORNI? Klicka här!