Parisian: så anammar du den omtalade modestilen

Artikeln innehåller annonslänkar.

parisian

”Always keep them surprised. If they think you’ll wear heels, wear flats. If they expect flats, wear heels.” är ett favoritcitat från den franska modeikonen Ines de la Fressange. Sedan många år tillbaka har jag haft modestilen Parisian som utgångspunkt när jag klär mig. Parisian hjälper mig de dagar jag inte orkar lägga ner tid på att gå igenom garderoben, men ändå inte vill klä mig hur som helst. Denna anspråkslösa stil attraherar inte bara mig, utan också modeintresserade världen över. Hur gör man då för att klä sig Parisian

Parisian utanför Paris?
Länge har kvinnor runt om i världen försökt sig på att härma stilen Parisian. Om de har lyckats eller inte är en fråga utan svar, eftersom definitionen av Parisian kan tolkas på olika sätt. Vad man kan göra är att studera de i Paris som anses representera stilen. Vilka är de tre bästa tipsen som vi på Daily Forni kan dela med oss av om du vill klä dig Parisian? 1. Fokusera på mindre av allt och bygg din klädstil på enkelhet likt Coco Chanel tidigare uttryckt; ”Before you leave the house, look in the mirror and take one thing off”. Med andra ord less is more. 2. Tänk sofistikerat men sträva inte efter att klä dig perfekt, exempelvis kombinationen av en välklädd klänning med en stråväska eller stilettklackar med slitna jeans. 3. Det bästa tipset av alla är dock: sträck på dig, koppla på självförtroendet och ha alltid mottot ”Dress for yourself, and yourself only” i bakhuvudet.

Hur försöker vi klä oss Parisian?
För dig som aldrig hört talas om termen Parisian så vill jag rekommendera dig att läsa denna bok. Boken handlar om den franska kulturen, modet och attityden, skriven av Caroline de Maigret, Audrey Diwan, Anna Berest och Sophie Mas. Det är en av mina favoritböcker som jag läst flera gånger om. Utifrån denna bok som inspirationskälla tillsammans med egen syn på stilen, så skulle jag satsa på att bygga upp en basgarderob med ett par tidlösa mörkblåa jeans, den klassiska vita skjortan och det röda läppstiftet. Detta fungerar lika bra på jobbet som till middag eller på en cocktail – alltid med målet att vara snyggast på plats, men med intrycket att du inte bryr dig.

Anser du dig redan vara Parisian?
För den som känner sig nöjd med sin basgarderob men vill utveckla den med det lilla extra, skulle jag rekommendera dessa skor med detalj som dina signatur-klackar, gärna med ett par slitna jeans och en enkel skjorta. Även denna klassiska kappa som du kan ha på dig överallt, gärna i kombination med cashmeretröjan som du använder oavsett om du är hemma, i matbutiken eller ute på stan. Vill du utifrån mitt perspektiv fånga Parisian stilen genom att enbart välja ett plagg, kolla då in denna tröja som jag tycker talar för sig själv.

Vill du bilda dig en egen uppfattning av Parisian modet? Då skulle jag utgå från att börja kolla upp nutidens franska modeikoner så som Caroline de Maigret, Ines de la Fressange eller Emmanuelle Alt som alla anses vara duktiga på stilen. 


Fler artiklar inom kategorin Mode kan du läsa här.