Recept: Semmelkladdkaka

semmelkladdkaka

Semmeldagen, fettisdagen, fet-tisdagen. Kärt barn har många namn. Är du, precis som vi, sugen på en extra god fika på tisdag har vi testat ett enkelt och gott alternativ som du kan slänga ihop på en halvtimme: semmelkladdkaka! Följ vårt enkla recept, bjud hem några vänner och njut av magiska smaker. Och glad fettisdag i förskott! 

Det här behöver du:
150 gram smör
100 gram mandelmassa
2 teskedar kardemummakärnor
2 och en halv deciliter strösocker
2 och en halv deciliter vetemjöl
Tre stycken ägg
2 teskedar vaniljsocker
Ett kryddmått salt

Till topping:
Mandelflagor
Vispgrädde

semmelkladdkaka

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Smält sedan smöret i en stekpanna och mortla kardemummakärnorna.

semmelkladdkaka

Riv mandelmassan och blanda i en bunke tillsammans med smöret, kardemummakärnorna, sockret, äggen, vetemjölet, vaniljsockret och saltet (det vill säga alla övriga ingredienser).

semmelkladdkaka

Blanda ihop ingredienserna till en slät smet.

semmelkladdkaka

Häll upp smeten i en vanlig kladdkakaform, cirka 20 centimeter i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 2o minuter (då blir den perfekt kladdig). Under tiden kan du vispa grädden.

semmelkladdkaka

När kakan är klar i ugnen behöver den stå och svalna ett tag. Täck sedan kakan med vispgrädde och strö över mandelflagorna. Bjud in familj, vänner eller partner och avnjut kakan tillsammans!

Receptet är inspirerat av Mitt Kök


Fler recept hittar du här (klick!).

Artiklar att lyssna på
TILLBAKA