Veckans oranga snackisar

Bild: @herhouse.foundation

Måndag och dags för veckans snackisar hos FORNI, en serie där vi samlar nyheter från veckan som varit. Denna vecka kommer veckans snackisar i en Orange edition för att uppmärksamma Orange Day den 25 November, den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Hela veckan kommer vi därför här på FORNI informera och belysa vad vi tillsammans kan göra för att engagera och bidra till att förbättra kvinnors situation i samhället.

Her House Foundation

 

På fredag kommer Michaela Forni tillsammans med Her House Foundation och stiftelsens grundare Mathilda Lundins hålla ett seminarium med inbjudna gästtalare för att informera och belysa detta viktiga ämne.

Her House arbetar med både större och mindre projekt inom välmående och hälsa för kvinnor. Deras fokus är att hjälpa utsatta kvinnor och bidra till bättre förutsättningar inom olika områden där samhället sviker. Målet är att hitta vägar till att hjälpa kvinnor inom dessa områden, för att hitta nya vägar genomförs initiativ och kampanjer i syftet att sprida budskap, utbilda och driva kunskapen framåt.

Första samtalet kommer polisen, Justic samt WEGA advokaterna kommer att ge inblick i hur myndigheter, organisationer och advokater arbetar för att minska våldet samt ge er verktyg för hur ni själva kan agera när någon i er närhet är utsatt.

Boka biljett för Samtal 1 här!

Under andra samtalet kommer ni få inblick i hur Unga Relationer jobbar och lära dig hur du kan agera för att stötta och bemöta unga som utsätts för våld i en nära relation samt höra om Unga relationers nya satsning. Nathalie Rajic kommer även dela med sig av sin historia om hur det är att leva i en våldsam relation, att bryta sig fri och bygga upp en fungerande vardag igen med trygghet och självkärlek.

Boka biljett för Samtal 2 här!

Tillsammans gör vi skillnad!

 

Världen lyser orange

Bild: unwomen.se

Håller ni utkik kommer ni säkert under veckan se flera välkända byggnader och landmärken som lyser upp i orange runt om i Sverige, ett sätt att dra uppmärksamhet och öka folks kännedom om dagen. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.

 

16 dagar av aktivism

Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor kommer att markera lanseringen av UNITE-kampanjen (25 nov – 10 december) – ett initiativ av 16 dagar av aktivism som avslutas på dagen som firar den internationella dagen för mänskliga rättigheter (10 december).
Denna kampanj, ledd av FN:s generalsekreterare och UN Women sedan 2008, syftar till att förebygga och eliminera våld mot kvinnor och flickor runt om i världen och uppmanar till globala åtgärder för att öka medvetenheten, främja opinionsbildning och skapa möjligheter för diskussion om utmaningar och lösningar.
Årets kampanj “UNITE! Activism to End Violence against Women & Girls” kommer att syfta till att mobilisera hela samhället för att bli aktivister för att förebygga våld mot kvinnor, att stå i solidaritet med kvinnorättsaktivister och att stödja feministiska rörelser runt om i världen för att motstå tillbakadragandet av kvinnors rättigheter och uppmaningar för en värld fri från VAWG (Violence Against Women and Girls).
Gå med du och ta del av aktiviteter som det officiella FN-evenemang som äger rum på onsdagen den 24 november (10.00-11.30 ET.) Du kan följa evenemanget online via UN Women Youtube-kanal eller UN Web TV.

 

Gör skillnad du också!

Bild: Mathilda Lundin 

Vad kan du som privatperson göra?

Engagera dig genom att:

  • Ta ställning i dina sociala medier; Bilder och stories
  • Swisha en Orange Day gåva till: 900 29 32
  • Bli månadsgivare
  • Klä dig i något orange
  • Köp en orange pin här! 

Vad kan ni som företag göra?

Ta ställning genom att: 

  • Skänk en orange gåva (Swisha gåvan till 900 29 32) och få en banner & gåvobevis som visar att ni tar ställning mot våld mot kvinnor
  • Starta en egen orange-insamling på kontoret, samla ihop kollegor och avdelningarna för att informera, förslagsvis över en orange-tema fika i lunchrummet
  • Beställ orange pins till alla medarbetare, beställ här! 
  • Lys upp er fastighet eller byggnad i orange
  • Uppmärksamma företagets ställningstagande i sociala medier, förslagsvis på Linkedin

 

Missade du föregående veckans snackisar? Då hittar du den här!