Därför är vardagsmotion viktigt + 10 tips

Bild Ketut Subiyanto via Pexels

Visste du att det finns en faktisk term som heter sitting disease? Många har refererat till den stillasittande livsstilen som “the new smoking”. Men är det verkligen så? Ja, det diskuteras vilt om vikten av att röra på sig och hur mycket man faktiskt borde aktivera sig per dag. Hur mycket vardagsmotion behöver vi, och kan vi kompensera vårt stillasittande med ett träningspass?

Hur rörde man på sig förr i tiden?

I somras var jag på en föreläsning med Dr Paul Clayton med inriktning på kost, men han berättade också om hur vi människor levde förr i tiden. Precis som alla djur, så är vi människor designade för att röra på oss – förr promenerade vi till jobbet (för många en sträcka på nästan en mil), arbetade fysiskt med kroppen och promenerade hem igen.

I en intervju med Food Pharmacy bekräftar Dr Clayton att stillasittandet är sjukdom i sig – farligare för hälsan än diabetes, rökning och hjärtsjukdomar. Samtidigt så är stillasittandet bland vuxna i snitt åtta timmar per dag – väldigt annorlunda från våra förfäders livsstil. Vi är menade att leva som förr – men vår vardag har förändrats drastiskt bara sedan början av 2000-talet.

Vi åker bil eller kommunalt till jobbet, sitter framför datorn och beställer hem middag på kvällen. Vi hoppar på närmsta buss, kanske tar en VOI i farten, vi beställer hem våra matvaror och takeaway-middagar – och sedan har vi arbetsplatserna som går mer och mer från fysiskt arbete till stillasittande. Där i mellan har vi så mycket att stå i på jobbet, att en kort promenad knappt kvalar in på dagens to do lista.

Så medan samhället har förändrats och förenklat vår vardag, så är kroppens fysiologi densamma som förr. Precis som då så är vi både byggda för, och menade att vara snabba, starka och uthålliga – dessutom är vår hjärna byggd för att röra på sig. Det här leder också till en obalans i kroppen eftersom vi idag får i oss betydligt mer energi i form av mat och samtidigt mindre fysisk aktivitet. Balasen kan bara återställas genom att röra på sig mer!

Så vad är fördelarna med vardagsmotion?

Att ta sig tid för vardagsmotion påverkar oss både fysiskt och psykiskt. Psykiskt så ökar vårt välbefinnande, motivationen och hjärnans kapacitet överlag. När vi rör på oss så ökar blodflödet i hjärnan med ungefär 20 % vilket i sin tur ökar kreativitet och koncentrationsförmågan. Och effekten sitter dessutom i några timmar! Att höja pulsen gör oss också gladare och minskar ångest, enligt Anders Hansen.

Man vet också att regelbunden motion minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, ihop med andra folksjukdomar som diabetes och cancer. Förutom detta så är det också konstaterat att muskulatur, blodcirkulation, blodsocker-reglering och immunsystem (för att nämna några) förbättras vid regelbunden motion.

Enligt karolinska institutet så påverkas vår hälsa avsevärt ju mer vi rör oss: både sömn, humör och energi förbättras. Motion gör oss starka och mindre mottagliga för alla möjliga sjukdomar. Men hur mycket ska man egentligen röra på kroppen för att öka sin livskvalité och sitt mående?

Hur mycket bör man röra på sig?

Enligt studier så rekommenderas minst 7500 steg per dag för att leva så länge som möjligt. Dessa studier har dock ingenting med livskvalité att göra utan tittar enbart på människans livslängd – däremot är det ändå rekommenderat att runda upp antal steg per dag till 10000, för att förbättra sin livskvalité.

Egentligen så spelar det ingen roll om vi rör oss i snitt en halvtimme per dag, för de resterade 23 timmarna på dygnet är lika viktiga. Det räcker alltså inte att avsätta tid för ett träningspass eller en kort promenad om du sitter stilla resten av dagen. För det är stillasittandet som är den stora boven i folkhälsan, och det kompenseras inte av en timme på gymmet – även om det självklart gör gott för din hälsa.

Inför istället små förändringar i din dagliga rutin, för att aktivera kroppen. Även om du inte svettas så är det bra att röra på dig och stimulera musklerna! Om ditt mål är att öka ditt välmående så krävs det en balans mellan vardagsmotion och pulshöjande aktiviteter. All rörelse är bättre än ingen! Försök få in de 7500 rekommenderade stegen i vardagen och tänk på hur du använder kroppen i övrigt. Att städa och laga mat är faktiskt en typ av fysisk aktivitet, precis som promenader eller cykelturer. Kan du dessutom kombinera detta med träning så ökar du dina må-bra hormoner, som serotonin och dopamin.

Folkhälsomyndighetens rekommendation är utöver detta 150 minuter pulshöjande aktivitet per vecka. Detta kan vara aktiviteter som höjer pulsen måttligt till mycket, som till exempel raska promenader, löpning, boll-eller racketsporter och så vidare.

10 sätt att införa vardagsmotion i livet

  1. Cykla eller promenera till jobbet – har du inte möjlighet att promenera hela vägen? Ställ bilen längre ifrån eller hoppa av bussen några stationer tidigare.
  2. Res dig upp och rör på dig minst en gång per timme vid skrivbordet, om så bara för fem minuter. Då får du igång blodcirkulationen och du får tillbaka din kreativitet
  3. Ta en promenad-paus istället för kaffepaus. Motion ger lika mycket energi som koffein.
  4. Ta trapporna istället för hissen eller rulltrapporna
  5. Promenera till affären istället för att beställa hem mat
  6. När vi sitter för mycket blir musklerna tightare. Börja dagen med att stretcha i 5-10 minuter!
  7. Växla mellan att stå och sitta vid skrivbordet, eller sitt på en pilatesboll istället för kontorsstolen
  8. Byt ut filmkvällen mot en rolig aktivitet – testa klättring, spela tennis eller kanske räcker det med att ta en promenad och prata om livet?
  9. Inför promenadmöten istället för stillasittande möten
  10. Ta dig ut när du ska handla, istället för att klicka hem dina varor på nätet