Jag håller på att skriva en bok med deadline strax efter sommaren. Det är inte alltid helt lätt. Inspirationen tryter, speciellt under de där extra soliga dagarna. Helt plötsligt har det gått flera dagar och jag har gjort allt utom att skriva… träffat vänner, druckit rosévin i solen, haft picknick, sorterat garderoben, testat igenom alla sommarklänningar, valt outfits till semestern, länsat Vestaire Collective efter vintage Chanel-väskor jag aldrig kommer köpa. You name it. Dagarna går och ordräknaren i word-dokumentet består.
Det är okej ibland, att låta skrivandet vila. Men om en vill komma framåt måste inspirationen då och då få sig en knuff i rätt riktning. För några veckor sedan bad jag om skrivtips på bloggen och fick in ett gäng supertips, som får stå till grund för söndagens artikel.
Härmed presenterar jag: tio supertips för dig som vill skriva i sommar, men behöver lite hjälp på traven. Håller du på med en krönika, en novell, precis påbörjat det som ska bli din första roman? Hjälpen finns här!
Kommentarerna är nedkortade för att passa in i artikeln
Clara:
Jag brukar lösa det det med en powernap i solen i en timme eller två. Sedan brukar det hjälpa att bara ställa sig på en ny blank sida (och inte titta på det gamla) och bara knappra ner allt som dyker upp i ämnet oavsett hur bra eller dåligt det är. Då brukar i alla fall min hjärna vakna till liv efter en liten stund.
Elena:
Jag jobbar som skribent och har just på sistone kommit på den bästa lösningen: man måste skriva hela tiden. Små anteckningar på mobilen, mejl till mig själv, lappar vid frukostbordet och mindre meningar framför skärmen. Att inte ta pauser, inte vänta på inspiration utan skriva på. Det är mitt bästa!
Lisa:
När jag fastnar med – vad det än må vara, är det bästa för mig att göra något helt annat. Du har det ju i dig, och hur du ska få ut det på pappret är ju svårt, men lita på att det kommer gå till slut. Gör något annat, släpp pressen, så kanske det kommer nästa gång du provar?
Emma:
Ta en rask promenad eller joggingtur på ca 20-30 minuter – då ska din kreativitet öka (i alla fall om man ska tro på vad som står i boken ”Hjärnstark” av Anders Hansen)!
Denise:
Jag har några små mentala knep att ta till när motivationen tryter som mest eller när motivationen är hög men presentationsångesten ännu större. Dom är lite småtokiga men effektiva!
Exempelvis har jag alltid en post it framför ordräkningen som jag bara får lyfta på efter exempelvis en timme. Då har jag nästan alltid skrivit mer än vad jag trott. Upprinnelsen till detta knep var när jag som tonåring jobbade på McDonalds och satte en tejp framför klockan på kassadatorn för att dagen skulle upplevas gå lite snabbare =).
En annan lustig sak jag gör är att jag gör som en hinderbana i texten. Skriver med rolig färg typ cerise eller grön olika rubriker som ”ta en kaffe” ”nu får du chokladbit” ”nu får du ringa en kompis” sedan börjar jag skriva under en av rubrikerna och när jag skrivit hundra ord under den har jag vunnet belöningen. Blir lite som ett dataspel.
Ibland när liksom hela kroppen skriker att den inte vill sitta still och skriva och motivationen är extremt låg kör jag ”en kvart varje timme” som går ut på att jag kollar serie, städar, lagar mat eller lyssnar på podd i fyrtiofem minuter och skriver i femton. På en dag där jag annars inte hade fått något gjort får jag på så sätt ut typ två timmars väldigt effektivt jobb.
Ett annat knep jag gör ibland är att gå upp tidigt, typ halv fem, med moroten att om jag skriver en timme nu får jag gå och lägga mig igen och sova några timmar.
Linda:
Du kanske redan står upp när du skriver, men om inte så rekommenderar jag att pröva det. Kan vara lite knepigt om man inte har en höj- och sänkbar arbetsyta, men då får man lösa det med en låda, en stor bok eller liknande. Det är en ren fysisk lösning, men det brukar funka för mig när jag sitter fast i något tråkigt eller inte kommer vidare i en text på jobbet. Jag tror inte att det initialt påverkar den kreativa sidan så mycket, men det får en i alla fall att skriva, skriva, skriva och det är ju egentligen det viktigaste. Till slut blir det en vana som triggar igång hjärnan att jobba på. Man ska inte underskatta muskelminnet.
Hanna:
Jag jobbar inte kreativt med just skriv, men gör det på fritiden, och har ofta gett vika för att ”inspirationen inte finns där” just då och kallat det writer’s block och lagt det hela åt sidan, ibland i månader i sträck. förklarade det för en vän som är författare, som delgav mig det *bästa* skrivtipset jag någonsin fått: sprintskriva varje dag!
var disciplinerad: ta 15 minuter varje dag och timea dig själv. strunta i hur kvalitén blir, eller hur strukturen blir: under 15 minuter ska du bara skriva oavbrutet. ta inga tankepauser, fundera inte på så mycket, skriv bara. du kan gå tillbaka i senare skede och redigera, tänka om meningsbyggnad och språk et al. jag tyckte det var svinsvårt i början, men fann att jag kom in i flowet och mindsetet efter ett tag, och nu kan jag sätta mig i 15 minuter och komma ut 2 timmar senare med något som börjar lika något. inspiration är en nyckfull grej, men ibland får man faktiskt tvinga den att infinna sig också, och inte bara vänta på att man ska få feeling.
Ines:
Mina bästa skrivtips är att gå ut i naturen, lyssna på alla ljud, känna dofter, betrakta omgivningen och hamna i sin bubbla – utan distraktioner såsom t.ex musik. Utan press. I naturen kan inspiration hitta en lite lättare, kan jag uppleva.
Ett annat tips är att skriva upp saker i anteckningarna i exempelvis mobilen (då den ofta är närmast till hands), så fort du får en spontan tanke som hade kunnat utvecklats. Då finns alltid idéer tillgängliga, och kanske är det någon spontan tanke man haft som fastnar lite extra och därmed blir till hjälp när man ska skriva, man får tillbaka känslan man fick när man skrev upp tanken, helt enkelt.
Ett annat tips är att bara sätta sig och skriva i ett anteckningsblock, alltså inte något digitalt. Kanske skriva någon mening, kladda lite, måla – då sätter man inte en press på sig, det är inte lika ”illa” som ett tomt dokument så att säga; och man låter tankarna flöda fritt. Måla lite, kan man till och med göra. Bara låta tankarna flöda fritt på ett oskyldigt papper och till slut har man hamnat i sin bubbla och då vill man sätta sig vid datorn och skriva.
Ett annat tips är att gå tillbaka och läsa sina gamla texter, eller läsa någon annans texter; tänka på vad man tycker är bra med dem, få inspiration av sig själv och andra. Läs mycket, helt enkelt. En annan liten grej jag gör, när jag läser en bok, är att om jag hittar en mening, ett ord jag tycker är fint, ett sätt att skriva eller en liten beskrivning på någon sida, så viker jag den sidan. När jag har skrivkamp kan jag då ta fram böcker jag älskar, tittar på de vikta sidorna och leta upp den meningen eller stycket jag tyckte så mycket om, och får inspiration från det, får en utgångspunkt, en känsla och ett ”sätt” att hålla mig till till en början, innan jag hamnar i min egna skrivarvärld, så tar jag del av någon annans. Mycket av att skriva har jag åtminstone fått av att läsa, så tror jag det är för dem allra flesta. Därmed – inspireras av andra och utav dig själv också.