9 klädbutiker att ha koll på om du vill shoppa hållbart online

  1. Bildkälla: Fashion Jackson

Vi lever i en tid där man bör tänka efter när man shoppar kläder, handlar mat, bokar resor eller i princip, gör någonting som kan lämna avtryck på vår planet. I takt med att Greta Thunberg skriver historia, veganmat har blivit en norm och allt fler väljer miljövänliga färdmedel påverkas även vår konsumtion — och hur vi ser på den.

Modeindustrin är en av dem som får stå till svars för sin negativa påverkan på klimatet, och samtidigt som konsumenterna ser sig om efter mer medvetna val måste modehusen göra stora förändringar. Egentligen är svaret så enkelt som att kläder är lika med dåligt för miljön, det går inte att komma runt. Samtidigt är det svårt att föreställa sig en värld där vi aldrig fyller på eller förnyar garderoben, mode är en kreativ uttrycksform som har spelat stor roll i vår historia.

Louise här på FORNI skrev nyligen om Capsule Wardrobe, en idé som bygger på att man har kontroll över sin garderob där endast ett begränsat antal plagg skall ingå. Priset per användning (PPS) blir lägre för dig, och du minimerar risken för att få ett sammanbrott när du ska välja kläder samtidigt som du bidrar till en hållbar framtid.

Gör det du kan, alla kan göra något. Ett ordspråk som kan kännas klyschigt, men det är ett faktum. Att handla hållbart är inte så mycket begärt, och de finns de som vill göra det enkelt för dig. Vi har valt ut några favoriter som vi såklart vill dela med er, så att ni kan dela dem vidare. Redo? Här kan du handla hållbart 2019:

Aéryne – mode on demand

Det Paris-baserade varumärket Aéryne grundades av svenska Siri Vikman. Hennes design har fått stor uppmärksamhet världen över och under hösten 2019 annonserades inte bara att de i samarbete med Gina Tricot kommer att ta fram en kollektion helt tillverkad överskottsmaterial, Aéryne kommer från och med nu också helt och hållet sluta med massproducerat mode. De väljer nu att enbart tillverka plagg på beställning då man vill ta ansvar för en av de största miljöbovarna inom modeindustrin – svinnet.

Kolla in Aéryne här!

Everlane – transparent shopping

Bakom amerikanska Everlane står 33-åriga Michael Preysman vars vision är att erbjuda en shoppingdestination som är transparent gentemot sina kunder, något som inte lämnar utrymme till oetiska villkor. Everlane håller sig långt borta från övergående trender och erbjuder istället ett prisvänligt utbud av tidlösa baskläder. Företagets hållbarhetskoncept redovisas, i enlighet med deras transparenta koncept, på hemsidan.

Kolla in Everlane här!

Re-SEE – fäbless för vintage

Vännerna Sophia Bernardin och Sabrina Marshall från Vogue och Self Service fann varandra när de insåg sin gemensamma förkärlek till vintage. Några år senare har de lämnat magasin-världen bakom sig och driver den uppskattade vintage-destinationen Re See. En riktig skattkammare för köp och sälj.

Kolla in Re-SEE här!

Bite – kompromisslöst och ansvarsfullt

Med samma passion för hållbarhet fördes fyra medgrundare (bland annat svenska) samman och startade Bite (akronym för By Independent Thinkers for Environmental Progress). Tidlös stil och minimalistiska plagg skapade av organiska material ska främja till en hållbar och långvarig garderob som sällan behöver uppdateras.

Kolla in Bite här!

Tretorn – tar till vara på skräp

Under samlingsnamnet Eco Essentials arbetar svenska varumärket Tretorns för hållbar innovation. Det svenska varumärket har sedan 1891 känt ett stort ansvar gentemot naturen när det kommer till tillverkningen av sina produkter. Idag hittar du bland annat parkas gjorda av återvunna PET-flaskor och jackor tillverkade på överblivna fisknät.

Kolla in Tretorn här!

 

Bildkälla

Afound – modern outlet

Här slipper du ta dig långt utanför stan för att få tag i rabatterat mode som räddats från diverse varumärken. Idén är enkel, plagg som blir över från andra varumärkenss kollektioner samlas på en och samma plats (istället för att slängas) och erbjuds till ett lägre pris – fast det är samma produkt.

Kolla in Afound här!

Vestiaire Collective – modemogulernas mekka

Det hör inte till ovanligheterna att man ser en och annan shopaholic sitta och scrolla i Vestiaire Collective-appen. Detta är kanske den mest moderna plattformen när det kommer till just second hand och vintage om du frågar en modefantast. Här hittar du allt från Chanel-väskor till Balenciaga-sneakers, eller så väljer du att sälja dina egna plagg och tjänar upp till 80% av arvodet.

Kolla in Vestiaire Collective här!

Varié – återvunnen second hand

Här hittar du en blandad kompott med en gemensam nämnare, allt är återvunnet. Butiken, som finns både online och i Norrköping erbjuder bland annat Remake – Stockholms stadsmissions egna varumärke vars utbud enbart tillverkas av second hand-produkter. Utöver det kan du fynda kläder, skor och accessoarer från exempelvis Flattered och Malene Birger.

Kolla in Varié här!

Reformation – långsiktigt tänk

Du har säkert hört talas om modemärket som florerar på var och varannans läppar. Reformation är kända för sina kvinnliga siluetter och femina design. Lika stor är deras passion för hållbart mode, och på deras hemsida kommunicerar de öppet kring hur de arbetar och tillverkar sina kläder samt kommer med råd om hur du på bästa hållbara sätt kan ta hand om dina plagg.

Kolla in Reformation här!

*

Extratips! Bor du i Stockholm kan du besöka butiker som Arkivet, Humana Second Hand och Judits för att både köpa och sälja kläder. Klassiker som Tradera och Blocket är inte att underskatta, och bland apparna hittar du exempelvis Tise och Shpock.