SHOPPA ARTIKEL

Jag bytte till en naturlig deodorant i en månad – det här är vad som hände

Jag minns när jag köpte min allra första deodorant. Mamma och jag gick runt på H&M i Solna Centrum i Stockholm och på en av hyllorna stod en limegrön deodorant med Snobben på. Den fanns även i en mörkrosa variant, men eftersom att jag aldrig varit ett stort fan av rosa sträckte jag mig efter den gröna. Jag öppnade den med det röda klistermärket markerat ”tester” och andades in. Den fruktiga söta doften fångade mitt tycke och jag frågade mamma om jag kunde få den. Frågandes tittade hon på mig och undrade om det verkligen var nödvändigt. Jag hade inte ens börjat högstadiet, men jag fick den ändå.

Idag har jag en helt annan syn på hur jag vill dofta och det där söta lockar mig inte alls längre. Tunga, jordiga och maskulina dofter har jag uppradade i mitt badrumsskåp. När det kommer till deodoranter byter jag gärna och ofta. Troligtvis för att jag aldrig har hittat den deo:n som fallit mig i smaken. Efter några månader förknippar jag ändå doften till svett. På kontoret har vi diskuterat detta fram och tillbaka. En dag sa Michaela till mig ”Emelie, jag tycker att du ska testa en helt naturlig deo ett tag och se om de verkligen funkar!”. Sagt och gjort så ställde jag undan min vanliga deodorant och bytte ut den mot en naturlig.

Nu, en månad senare, har jag inga planer på att byta tillbaka.

Vad är skillnaden på antiperspirant och deodorant?

Först och främst tänkte jag att vi skulle reda ut vad skillnaden är på en antiperspirant och en deodorant. Jag har nämligen insett att det är många, inklusive jag själv, som inte riktigt har koll på skillnaden. En antiperspirant minskar själva svettningen genom att ”plugga igen” svettkörtlarna, medan deodorant betyder att doften maskeras. Deodoranten verkar genom att dölja lukt och/eller döda de bakterier som förorsakar svettlukt men den förhindrar inte svettning likt antiperspiranten. Det verksamma ämnet i antiperspiranter är aluminiumsalter. I aluminiumfria varianter kan de aktiva ämnena vara mineraler som alunsalt, tea treeolja eller kaolinlera.

Varför borde jag bry mig om min deodorant är naturlig eller inte?

Den mest vettiga trenden på länge (enligt mig) är att allt ska vara så naturligt som möjligt. Maten du äter, kläderna du bär och produkterna i badrumsskåpet. Det finns många debatter om huruvida det är hälsosamt att täppa till porerna under armarna och om eventuella hälsorisker förknippade med användandet av aluminium. Alzheimers och bröstcancer har båda kopplats till aluminiumföreningar som finns i antiperspiranter och parabener som finns i många deodoranter har kopplats till bröstcancer. Forskningen kring detta ämne är pågående, men det känns onödigt att ta några risker när bytet är så enkelt. Dessutom är huden på våra underarmar känsliga, så det är viktigt att se till så att ingredienserna vi använder där är bra och inte irriterar. För ytliga skäl så innehåller vissa antiperspiranter en sorts aluminium som i kontakt med svett förorsakar gula missfärgningar på kläder, och vem vill egentligen ha gula fläckar under armarna?

Vad är en naturlig deodorant?

En naturlig deodorant är precis vad det låter som – gjord på naturliga ingredienser. Men det kan vara svårt att urskilja vad som är naturligt och inte. Därför brukar jag tänka att ingredienser som en vanlig medmänniska kan uttala, är naturliga. Kokosolja, tea tree och kol för att nämna några. Men den gemensamma nämnaren för naturliga deodoranter är att de är framställda utan aluminium, parabener (används inom kosmetika för att förhindra bakterietillväxt), alkohol och annat som är känt för att irritera huden. Detta förkortar däremot hållbarheten på naturliga produkter, vilket gör att de bör användas upp inom 6 månader.

Hur gick det? Luktar jag numera svett?

Någonting jag insåg ganska snabbt var att jag har känsligare hud än vad jag tidigare trott. Jag har så länge jag kan minnas känt att huden under armarna stramar och ibland kan klia, men tänkt att det beror på att jag blivit varm och svettats. Det var inte förrän dag tre med naturlig deodorant som jag insåg att så inte var fallet. Jag har torkat ut mina stackars armhålor med mina tidigare deodoranter som samtliga har den gemensamma nämnaren alkohol. Det är som att min hud under armarna har vaknat upp från en livslång uttorkande bakfylla.

Jag vet att det är många som är rädda för att använda naturliga deodoranter, då de är rädda för att gå runt att lukta svett. Var inte det! Det är inte svetten som luktar, utan det är när svetten reagerar med våra hudbakterier som den distinkta lukten uppstår. Att hålla det rent och fräscht kan en naturlig deodorant underhålla minst lika bra. Däremot är många naturliga deodoranter är oparfymerade vilket jag personligen har svårt för. Jag kopplar den oparfymerande doften till intimtvålar med basiska pH-värden. Just därför blev jag glad över att jag lyckades hitta några deodoranter med naturligt framställda dofter som luktar friskt och härligt!

Jag skulle absolut rekommendera er till att byta ut er deodorant till en naturlig. Tänk bara på att om du tidigare använt antiperspirant, så kan detta ett par dagar innan kroppen vant sig vid att du inte längre ”blockar” svettkörtlarna.

Tips på naturliga deodoranter

 

Deodorant Fig & Hibiscus

Denna deodorant innehåller extrakt från ekologisk apelsinblomma och bidrar till en extra mjuk hud. Delicatezza-serien innehåller aloe vera-extrakt som har en återfuktande och läkande effekt för att ge en mild och skonsam kroppsvård. N.A.E. är skapat enligt ’Tradizione dall'italiano’ – beprövade och pålitliga recept inom italiensk örtläkekonst med ingredienser från naturen. Alla produkter är certifierade av ECOCERT enligt COSMOS Organic standard och varje ört, frukt eller blomma är noga utvalda för att ge bästa resultat för huden. Dessa recept har resulterat i unika blandningar med minst 97% naturligt innehåll. Produkterna verkar mjukgörande och ger lyster samtidigt som de är skonsamma mot huden.
69 kr från N.A.E.
Köp

Deodorant Herbal

N.A.E. är skapat enligt ’Tradizione dall'italiano’ – beprövade och pålitliga recept inom italiensk örtläkekonst med ingredienser från naturen. Formulan med rosmarinextrakt och ekologiska timjanblad verkar rengörande. Alla produkter är certifierade av ECOCERT enligt COSMOS Organic standard och varje ört, frukt eller blomma är noga utvalda för att ge bästa resultat för huden. Dessa recept har resulterat i unika blandningar med minst 97% naturligt innehåll. Produkterna verkar mjukgörande och ger lyster samtidigt som de är skonsamma mot huden.
69 kr från N.A.E.
Köp

Saltdeodorant

Högeffektiv deodorant. Ger inga fläckar på kläder. Saltdeon är otroligt effektiv, upp till 24 timmar, helt doftfri och utan alkohol och aluminiumklorid. Denna saltdeo bygger på gammal beprövad kunskap och består av ett naturligt förekommande mineral, saltet kalium-alun. Saltdeon är fri från aluminiumklorid (AlCl).
99 kr från Maria Åkerberg
Köp

Undercover agent deo

En roll-on deodorant som tack vare citronsyraester och kalium hjälper till så att bakterier som kan skapa dålig lukt inte kan föröka sig lika snabbt - vilket lämnar din hy med en fräsch doft av rosenträ och cypress, och håller dålig odör borta. Denna deodorant är berikad med kalium, naturligt mineralsalt, som förebygger att bakterier som skapar dålig odör växer för snabbt utan att störa den naturliga svettfunktionen. Tack vare bikarbonat absorberar den dålig lukt, medan eterisk olja av rosenträ och cypress verkar antiseptiskt och vårdande samt lämnar huden med en fräsch, ljuvlig doft. Innehåller 99% naturliga ingredienser.
149 kr från True Organic
Köp