Damla Yaraman blickade inåt och startade eget

När jag ber Damla Yaraman beskriva sig själv berättar hon hur hon har försökt komma på en beskrivning som inte definieras av ålder, kön, yrke eller utbildning. ”Vem ÄR jag liksom?!” utbrister hon och skrattar. ”Just nu är jag bara en sjukt lycklig människa som goes for it. Jag har hittat självkärleken och styrkan”. Utöver hennes kosmiska svar är hon en person som alltid har älskat att jobba med personlig utveckling och fysisk aktivitet.

Hon bestämde sig för att kombinera sina två intressen och starta sitt företag TRAIN WITH (inspirerande Instagram här!), en träningsverksamhet i form av bootcamps och PT-träning. Bootcampets program är skapat med fokus på kvinnlig hälsa och den kvinnliga kroppen. ”Mitt syfte är att hjälpa andra hitta samma kärlek och acceptans för sig själva som jag har hittat för mig”.

Du har inte alltid jobbat med hälsa, vad gjorde du innan?

Mellan ålder 4-23 höll jag på med dans. Satsade hårt på det och trodde att jag skulle bli någon slags kombo av ballerina och bakgrundsdansare för Missy Elliot. Till slut tröttnade jag och bestämde mig för att försöka mig på universitetet. Jag studerade psykologi och pedagogik ett tag men bestämde mig för att försöka mig på en karriär inom mode. Jag har alltid varit kreativ och ville hitta något där jag kunde få utlopp för det, så jag bytte riktning och studerade mode och PR på Stockholms universitet. Vid sidan av det jobbade jag med ungdomar i förorten och som danslärare.

Jag jobbade inom mode och PR i ungefär fem år. Mitt sista år jobbade jag på en PR-byrå men insåg snabbt att jag inte var lycklig eller passade in där. Jag blev äldre och mina värderingar förändrades. 8-5-livet och ett stillasittande yrke passade inte mig.

Jag ifrågasatte vad fan jag höll på med. Satt jag på ett kontor för att det var det jag ville eller för att det förväntades av mig? [su_highlight background=”#feeef8″]Jag åkte hem en dag och skrev ett brev till mig själv, om mitt liv från start till nutid. Sedan tog jag en rosa markeringspenna och markerade de delarna då jag mådde som bäst. Jag såg snabbt att jag var som lyckligast när jag fick röra på mig och hjälpa andra utvecklas (ungdomar och mina tidigare danselever). Det var då jag bestämde mig för att utbilda mig till PT och kostrådgivare.[/su_highlight]

Hur gjorde du för att bygga upp ditt varumärke och synas?

Den här frågan får jag mycket av PT’s som är nyexaminerade. Jag började med att försöka definiera vad det var jag ville förmedla, vad skulle mina kunder få ut av min produkt? Jag ville erbjuda hälsa till alla! Deltagarna skulle kunna få kvalitetsträning som gjorde deras kroppar friska till ett rimligt pris. Jag ville också hjälpa dem att bygga självkänsla och tro på sig själva. När jag började bygga på det fokuserade på kunden – inte mig själv. Vad behöver min kund snarare än vad vill jag uppnå.[su_highlight background=”#feeef8″]Jag insåg också snabbt att kvalitet går före kvantitet: jag kan ha 50.000 följare som bara tittar och ”gillar”eller 3000 följare som faktiskt köper vad jag säljer. Då är 3000 följare bättre alla dagar i veckan.[/su_highlight] Jag skiftade mitt fokus till det som faktiskt var viktigt.

Jag var också noggrann, specifik och tydlig i min kommunikation. Jag gjorde mitt yttersta för att möta upp alla och leverera vad jag faktiskt lovat. Men ett varumärke är växande och föränderligt precis som en personlighet, därför tror jag att det är viktigt att växa tillsammans med sitt varumärke och låta den ha sin naturliga tillväxtfas.

 • Definiera och skriv ner vad du vill få igenom/sälja
 • Leverera alltid vad du lovat!
 • Var lyhörd, vad säljer du? Vad köper kunden? Är det samma?
 • Sätt upp ett mål och jobba mot det. (Exempel: mitt mål är ”att leverera Stockholms bästa bootcamp” och alla som kommer in i mitt bolag jobbar mot samma mål. Gemensamma mål är A & O)

När du vet ovanstående så blir det enkelt att kommunicera. Om du vet vad du säljer och känner din produkt så kan du alltid tala för den. IRL eller online.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av DAMLA YARAMAN (@trainwithdamla)

Vad har största utmaningen varit med att starta eget?

Självkänslan och rädslan. Jag började från noll – hade inga sparade pengar, ingen färdig universitetsutbildning och endast ett års erfarenhet i branschen. Första halvåret jobbade jag helgerna som servitris på nattklubb för att jag var orolig över att inte klara mig ekonomiskt. I samband med det blev jag också utbränd. När man är nystartad så vill man inget annat än springa fram men min stora läxa är att under den här tiden blev var ineffektivt och dålig business att jobba som en galning. När man mår dåligt fungerar nämligen ingenting och utan dig kan inte ditt företag blomma ut.

Dina bästa tips till den som vill starta eget

 1. Hitta någon som inspirerar dig, sök jobb hos den personen och sug åt dig allt du kan. Bjud på en lunch och få tips och idéer av den.
 2. Sluta aldrig lära dig. Var en svamp som tar in allt du kan, bli expert på ditt område, ha alltid belägg på det du pratar om.
 3. Var ödmjuk, håll god ton med så många du kan. Du vet inte vem du springer på igen. Som startup behöver man be om många tjänster, ditt nätverk av människor är viktigare än du tror.
 4. Ditt företag är viktigt för dig och självklart kan du ta vissa saker personligt, men försök plocka bort dig själv ut ekvationen. All feedback är bra. Var öppen för att göra förändringar var nyfiken på vad som kan bli bättre. Samhället (alltså dina kunder) rör sig hela tiden och du måste följa med.
 5. Kör bara! Bestäm dig för vad du vill göra och lägg allt ditt fokus på det. Slösa inte tid med annat. Självklart ska man ha ett brödjobb vid sidan för trygghet. Men vänta inte på något, du lär dig på vägen!
 6. ENJOY THE RIDE!! Var stolt över och fira de små sakerna du uppnår på vägen. I slutändan vill du vara framgångsrik för att du vill vara lycklig, var lycklig nu, njut av nuet. Det är så lätt att bara springa framåt och missa alla härliga underbara saker som sker på vägen. Resan är ju ändå målet eller hur?

Vad gör du om fem år?

Herre gud vilken press, haha! Om fem år driver jag TRAIN WITH Studio i Stockholm och Göteborg. Parallellt jobbar jag med olika ideella projekt för att lära unga tjejer (som vuxit upp med hedersrelaterade normer och förtyck) om sex och självständighet.

Vad är dina 5 bästa tips för en hälsosam livsstil

 1. Hitta din grej, gör inget i livet bara för att du ”måste” utan gör det för att du vill och se till att njuta. Vårt tankesätt att vi ska förtjäna att njuta av livet är helt bisarrt. Livet är till för att njuta och leva till fullo.
 2. Se på din träning & kost som en del av ditt liv, din livsstil. Inget du gör temporärt. Jag säger din kost och träning eftersom du måste hitta det som passar dig. Du måste inte pumpa vikter på gymmet eller springa, det finns många fler alternativ. Exempelvis SHAPE & TONE BOOTCAMP.
 3. Sätt upp rimliga mål för dig själv i livet, gå inte från 0-100. Börja litet och väx till större.
 4. Stoppa inte dig själv! Jag brukar alltid säga att du är den enda som kan stoppa dig. Rösten i huvudet som säger att du inte kan är egentligen din hjärna som försöker skydda dig från fara. Låt den inte bestämma. Du bestämmer över ditt liv. Gör aktiva val i livet, var ärlig mot dig själv. Detta är min filosofi i livet.
 5. Prioritera ditt välmående före allt annat. Ingenting funkar om inte du gör det.

*

Du hittar mer av Damla på hennes Instagram!