SHOPPA ARTIKEL

Tips på hur du lägger din eyeliner bäst utifrån din ögonform

Artikeln innehåller annonslänkar

Förra veckan upptäckte Michaela vad en winged eyeliner kan göra för ögonen och blev helt lyrisk. Inte så konstigt – att få till cat eye looken kan verkligen sätta pricken över i:et på en fin sminkning. Eftersom många av er också är sugna på att lära er hur man får till den vingen på sin eyeliner så bestämde vi oss för att ta reda på mer om hur man gör en eyeliner som passar formen på ens ögon.

Vissa ögonformer är lättare att hantera än andra när det kommer till eyeliner men det finns knep för att få till det för alla!

När man väl ger sig på detta som nybörjare så kan det kännas rätt omöjligt till en början – tills man faktiskt sätter den. Och även efter den triumfen blir det lätt några bakslag, för när det kommer till eyeliner så stämmer uttrycket övning ger färdighet till 110%.

För att ge dig en idé om hur du kan göra din eyeliner bäst tipsar vi här om några busenkla knep och listar även de fem vanligaste ögonformerna med tillhörande tips på hur du formar dem bäst. Håll till godo!

Eyeliner 101

Låt oss börja med det viktigaste! För att få till en riktigt vass eyeliner så gäller det att ha koll på riktlinjerna för vingen. Det lättaste är att ta en ögonpenna (eller en smal pensel) och ställa sig framför en spegel för att granska ögonen och dess form. Låt ögonpennan följa den nedre fransraden så får du ett bra hum om vilken riktning spetsen på vingen ska placeras. Den ska nämligen bli som en förlängning av den nedre fransraden.

Det är inte alltid ögonen ser exakt likadana ut, kanske snarare vanligt att de inte gör det. Studera dina ögon och på vilket sätt de skiljer sig åt. Kanske är ena ögonlocket lite större? Då behöver eyelinern vara lite tjockare på det ögat. Kanske hänger det ena locket lite mer? Då behöver vingen målas lite längre in.

hur man gör eyeliner
Måtta med en penna eller pensel för att lättare kunna placera din eyeliner-vinge. Du kan även applicera en ljus penna på vattenlinjen som Amanda har gjort för att ge intryck av större ögon.

Tips:

Om man inte ser så mycket av ögonlocket (från fransraden till din globlinje) mot den inre ögonvrån så kan det vara en idé att hålla din eyeliner väldigt tunn just där, för att sedan jobba lite mer på bredden mot vingen. Eller så kan man till och med helt strunta i att lägga sin eyeliner hela vägen in och istället börja från mitten av ögat – precis ovanför irisen. Detta för att eyelinern då har en tendens att ”äta upp” hela ytan så att ögonen upplevs mindre. Ett tips man kan använda för att ändå behålla eyelinerlooken hela vägen in mot ögonvrån när du bara målar den till mitten av ögat är att måla med en ögonpenna längs fransraden. Då målar du underifrån, så pennan endast nuddar fransarna och den lilla hud som finns däremellan.

Om dina ögon drar lite neråt i den yttre ögonvrån så kan du markera med en svart eller mörk penna vid den undre fransraden, för att sedan måla ihop din eyeliner med denna – då får ögonen hjälp med ett lyft uppåt!

Har du smalare ögon och känner att de upplevs mindre och nästan stängda med en eyeliner så kan du lägga en ljus ögonpenna på vattenlinjen. Resultatet blir att ögonen upplevs större och mer öppna.

Kom ihåg: Ingen lär sig att måla en perfekt eyeliner på en dag, inte ens makeupartisterna. Ju mer du provar dig fram desto enklare kommer du få till din ögonforms perfekta vinge.

Liquid Eyeliner

Vattenavvisande flytande eyeliner med filtspetsar. Formulerad med hampabaserad cannabisfröolja som varar upp till 24 timmar.
250 kr från Milk Makeup
Köp

Ögonformer

Hooded eyes

Kännetecken: Det övre ögonlocket, från globlinjen upp mot brynen, lägger sig förbi ögats bredd och därför göms en del av ögonlocket. Ett problem som ofta uppstår med hooded eyes är att det är svårt att få till en rak vinge, då produkten ofta försvinner bakom ögonlocket och lämnar en väldigt böjd vinge som kan likna en krok.

Att tänka på: Målet är att ”öppna upp” ögat utan att lägga för mycket färg på dina ögonlock. Fokusera på den yttre ögonvrån och att få själva vingen i en rak linje. Det kan vara en idé att börja med en vinge som inte går ut så långt mot tinningen. Testa att hålla i en spegel lite underifrån när du målar din eyeliner.

Kändisar med hooded eyes: Blake Lively, Mila Kunis, Jessica Biel och Emma Stone.

Extratips: Kolla in Glowbynats YouTube-videos på hur du skapar eyeliner looks för dina hooded eyes. Hon är GRYM och förklarar det så bra!

Mandelformade ögon

Kännetecken: Formen av en mandel som ofta är spetsigare mot inre ögonvrån, rundad i mitten av ögat och yttre ögonvrån kan ha ett litet lyft uppåt.

Att tänka på: Helt ärligt, du har tur för här fungerar det mesta då dina ögon är några av de mer symmetriska. För att framhäva din ögonform så mycket som möjligt är den lättaste tekniken att följa din naturliga ögonform samtidigt som du bygger på med mer tjocklek ut mot yttre ögonvrån. Kör på!

Kändisar med mandelformade ögon: Mila Kunis, Rihanna, Jessica Alba, Beyoncé och Penelope Cruz.

Runda ögon

Kännetecken: Har någon någonsin sagt att du har ”rådjursögon”? Då har du antagligen en väldigt rund ögonform. Ögonlocken syns tydligt när du tittar rakt fram och man kan även visuellt se ögonvita under irisen.

För att framhäva din ögonform: Satsa på att ”förlänga” ögat. Börja med att lägga din eyeliner en tredjedel från yttre ögonvrån och måla en vinge med den undre fransraden som mall. För att skapa en mer dramatisk look kan du lägga lite kajal längst ut på nedre fransraden.

Kändisar med runda ögon: Michaela Forni, Katy Perry, Zooey Deschanel och Mary-Kate och Ashely Olsen.

Djupt satta ögon

Kännetecken: Ögon som sitter lite djupare in i ansiktet, ofta med prominenta ögonbryn. Det finns olika tekniker beroende på vilken storlek på ögat du har. Om du har små ögon: satsa på en tunn linje. Om du har större kan du göra en mer dramatisk cat-eye look.

Kändisar med djupt satta ögon: Jennifer Aniston, Cameron Diaz, Taylor Swift, Miranda Kerr och Megan Fox.

Ögon med dold globlinje:

Kännetecken: Din globlinje (crease) är dold och utrymmet mellan fransraden och brynet är slätt. På engelska kallas det för ”monolids”.

För att framhäva din ögonform: Börja smalt och jobba dig upp mot en tjockare kant ut mot yttre ögonvrån. Lägg sedan en mindre vinge som går under ”vecket” från ditt ögonlock. Ett tips är att hela tiden sitta med ansiktet rakt framför spegeln för att se hur eyelinern ser ut. Jobba med en tjockare linje och var inte rädd för en dramatisk eyeliner.

Kändisar med dold globlinje: Jennifer Lawrence, Blake Lively, Chrissy Teigen, Lucy Liu och Olivia Munn.