4 tips på hur du bäst förvarar dina viner hemma

Bild: Alva Sperle

Som en förlängning av min tidigare artikel om egenskaperna vinet bör ha för att kunna lagras, så passar jag nu på att säkra förvaringsplatserna för dina viner du har hemma! Bortser man från drömscenariot för vinflaskorna, som absolut trivs bäst i en vinkyl eller i en vinkällare, finns det flera knep för att förvara sina viner hemma utan vinkyl – och ett gäng fällor att se upp för. Här kommer 4 tips att lägga på minnet!

Varierande temperatur

Vinet är känsligt mot varierande temperatur, så undvik i högsta grad att förvara vin bredvid spisen! Kylskåpet ska helst också undvikas när det kommer till förvaring av dina viner med kork. Då korken kan torka och släppa igenom syre som i sin tur oxiderar vinet.

Vibrationer

Jo, vinet är faktiskt känsligt mot vibrationer – och varför är det så? Vibrationerna kan faktiskt i det långa loppet leda till kemiska reaktioner i vinet och förstöra dem. Se alltså upp för skåp ovanför kylskåpet eller i anslutning till diskmaskin.

Starkt ljus 

Det finns en anledning till att glasflaskorna är i färgat glas. och det är för att skydda från UV-ljus! Ljuset skyndar nämligen på vinets mognadsprocess och färgen bleknar, resultatet blir ett avdankat vin i både smak och doft.

Den bästa och sämsta förvaringsplatsen

Helst av allt vill vi ha vinet i en sval, konstant temperatur för bästa möjliga hållbarhet, gärna mellan 10-15 grader. Och gärna en mörk plats med bra stabilitet. Är det en flaska med naturkork bör den också ligga horisontellt för att korken ska hållas fuktig. Även om det kanske inte är den roligaste platsen att förvara sina viner på är det definitivt en bättre plats för vinet – nämligen garderoben. Den uppfyller flera av dessa kriterier såsom att det är mörkt, inga vibrationer och en (hyfsat) konstant temperatur.

Köket å andra sidan är lite utav ett minfält för vinets långlevnad men av mycket förklarliga skäl hamnar våra vinflaskor här. Big no no´s att se upp för är snygga hyllor inom solljusets räckvidd och inbyggda vinskåp som våra kök allt som oftast utsmyckas med. Ofta precis bredvid spisen där vi gärna (läs tyvärr) lägger våra flaskor för förvaring. Visst ser det trevligt ut, men är syftet att låta vinet ligga där i väntan på ett speciellt tillfälle, är det bäst att stuva undan i garderoben istället!

*
Vill du läsa fler artiklar från FORNIs sommelier? Klicka här!