Middags-guide i Stockholm för olika tillfällen

Dags att boka bord för nästa inplanerade middag? Samma visa varje gång: “Vad ska vi boka?”, “Vilket ställe passar bra?” och “Är det här det bästa alternativet?”…

… så låter det i alla fall mellan mig och min familj/kille/vänner när vi ska boka restaurang för nästa dejt. Det är sjukt svårt att hitta rätt i restaurangdjungeln för det är så viktigt att det blir rätt. Ingen gillar väl att lägga sina hårt inarbetade slantar på en upplevelse som inte levde upp till förväntningarna? Besvikelsen när man går ut och käkar och det blir fel är det tråkigaste som finns.

För mig är det viktigt att det blir rätt restaurang för rätt tillfälle, och efter många år av restaurangbesök har jag jobbat upp en liten lista med favoriter beroende på sällskap och situation.

Här kommer den – min restaurangguide beroende på tillfälle. Enjoy!


Farang

För första dejten:

Farang
Tulegatan 7

Farang har en spännande meny med annorlunda smaker vilket gör att samtalsämnet lätt kan ledas till just maten (om man är lite nervös vilket man brukar vara på första dejten!). Dessutom har de gudomliga drinkar och en välfylld drinkmeny.

Adam & Albin
Rådmansgatan 16

En liten pärla för dig som vill gå på din första dejt lite mer ostört. Medan Farang är högljutt är Adam & Albin lugnare och ger dig möjlighet till att verkligen konversera och lära känna. Här väljer du mellan två olika avsmakningsmenyer och sen är det bara att låta matfesten börja – samtidigt som ni lär känna varandra över ett gott glas vin.

Miss Voon
Sturegatan 22

Högljutt, gott och bra musik. Perfekta stället om du vill ha en lite stökigare dejt och kanske ta en drink på stan efteråt. Maten är i toppklass och om det blir stelt kan du bara vifta in en ny moscow mule och prata om människorna runt omkring.


Kasai

När det vankas festmiddag:

Papá (Italianos bakficka)
Riddargatan 9

Inte en lugn stund för dig som bokar bord på Papa. Högljutt, trångt och alldeles, alldeles underbart. Här serveras italiensk mat som man helst delar på över bordet. Stora fat med pasta, välfyllda vinglas och hotshots på maten gör detta till en av Stockholms i särklass bästa restauranger för den partysugna.

Kasai
Linnegatan 18

Kasai är en japansk restaurang som är uppdelad i två våningar. På övervåningen är det mer fokus på mat och umgänge medan nedervåningen bjuder på show och internationell atmosfär. Medan ni äter kan det bjudas på burlesk-show eller bodyshots, man vet aldrig riktigt vad som händer när man tar trappan till nedervåningen på Kasai. Perfekt för en stor tjejmiddag eller möhippan!

Punk Royale
Folkungagatan 128

På Punk Royal överlämnar du kontrollen i samma stund som du kliver in. Din telefon lämnas in och sen är det bara att hänga på kvällens resa. Bered dig på att någon sprutar in en av de 17 rätterna rakt i munnen på dig, att du får på dig en ögonbindel samtidigt som du shottar vodka eller varför inte att en människa utklädd till ett djur matar dig med löjrom. Gå in med ett öppet sinne och räkna med en kväll du sent kommer glömma (eventuellt med vissa minnesluckor…).


Riche

Tjejmiddagen när man behöver skvallra utan att någon hör:

Supper
Tegnergatan 37

Åh, älskade Supper. Det perfekta stället för en tjejmiddag. Beställ in allt på menyn, dela över bordet och blanda syrliga drinkar med smarrigt rödvin. Missa inte sötpotatis-pommesen som är bäst i Sverige, cevichen, chili-grytan eller tacosen. YUMMIE!

Riche
Birger Jarlsgatan 4

Riche är en Stockholms-klassiker vid det här laget och egentligen en restaurang som passar alla tillfällen. Här får du exakt det du blivit lovad: fantastisk miljö (ge restaurangen en stunds överblick nästa gång du är där, den är så himla fin när man kommer in från gatan), klassisk bistro-mat, trevlig personal och högljudd stämning. Be om ett bord längre in i lokalen om ni är 4-6 personer och så har ni fritt utrymme för att prata hur högt och hemligt ni vill.

Asian Post Office
Regeringsgatan 66

När man kliver in på APO möts man av stora bananpalmer, högljudd bar och öppet kök. Hit kommer många för en aw som sedan övergår till middag och drinkar till stängning. Maten tar dig igenom de asiatiska smakerna och är fantastisk god. Beställ in många smårätter att dela på och avsluta middagen med deras paraddrink Thai Basil – du kommer inte att bli besviken!

 


Rutabaga

Familjemiddagen:

Den gamle och havet
Tulegatan 27

En italiensk favorit bland Stockholmarna som jag tycker är helt perfekt för familjemiddagen. Det är en enkel kvarterskrog med mat som levererar och mysig personal. Gå hit med dina föräldrar eller din farmor eller varför inte alla syskon. Du kommer garanterat att lämna stället proppmätt, lycklig och tacksam.

Broms
Karlavägen 76

En favorit när det kommer till kvarterskrogar. Här är menyn anpassad för de flesta smaker och ljudnivån blir aldrig så hög att dina föräldrar kommer bli irriterade (hehe). Dessutom har de en deli i ena delen av restaurangen som är väldigt trevlig och perfekt för dig som vill köpa med helgens färska bröd hem i samband med middagen. Även deras brunch är perfekt för dig som ska ut med familjen och äta!

Rutabaga
Södra Blasieholmshamnen 6

Om du har en pappa som “inte tror på vegetarisk mat” kommer han kanske bli besviken när det visar sig att du har bokat en helvegetarisk restaurang, men ge honom tre rätter in i middagen så tror jag att han kommer ändra sig. Rutabaga är Mathias Dahlgrens helvegetariska restaurang där inget animaliskt protein går att se så långt ögat kan nå. Här äter ni med fördel avsmakningsmenyn och njuter av den lugna atmosfären.


Noi by Nobis

Parmiddagen:

Daphnes
Artillerigatan 56

Daphnes är en fransk kvarterskrog på Östermalm som tar dig raka vägen till Paris. Här äter du klassiker som sniglar eller biff minute och dricker tungt rödvin. Romantiskt men samtidigt avslappnat och perfekt för parmiddagen.

Surfers
Regeringsgatan 88

Älskade Surfers. Ät dig igenom hela menyn, testa varandra med de starkare rätterna och se till att alltid ha vattenkaraffen välfylld. Maten är helt otrolig, stämningen är chillad och personalen kan sin grej. Missa inte deras dessert-drinkar, typ äppelpaj för vuxna som kanske kommer att vara det godaste ni någonsin har druckit…

NOI by Nobis
Norrmalmstorg 4

Den här restaurangen hittar du på nedervåningen i Nobis Hotel mitt på Norrmalmstorg. Om kvällarna känns den inbjudande och inspirerande med mat från Europas alla hörn och en personal som får dig att känna dig varmt välkommen. Mycket bra för parmiddag!


Oaxsen Slip

Den romantiska middagen:

La Vecchia Signora
Åsögatan 163

Ät pasta som om ni vore Lady & Lufsen och pussas över matbordet! Varför inte – ni är på dejt! Italienska krogar är oftast de mest romantiska som finns – kanske är jag partisk med tanke på mitt ursprung men vem vill inte vara med i en Disney-film för en kväll. Att pastan är gudomlig skadar verkligen inte.

Lilla Ego
Västmannagatan 69

Det här är för dig som vill överraska din partner med en håll käften-upplevelse. Boka bord lång innan, du får räkna med ett par månader, och gå dit när ni ska fira något speciellt. Restaurangen ser inte så märkvärdig ut men levererar mat i absoluta toppklass. Bland det bästa du kan äta i Stockholm.

Oaxen Slip
Beckholmsbron 26

En gömd pärla ute på Djurgården som serverar magiska mellanrätter med Stockholm som kuliss – här går fönsterna från golv till tak direkt ut mot vattnet. Jag har aldrig varit besviken på Oaxen Slip, oavsett när på året eller tidpunkt på dagen som jag har besökt restaurangen. Maten är så god och passar de flesta smaker, de gör hemmagjorda lemonader till sina drinkar (missa inte deras hemmagjorda, honungsbrända cola!) och lokalen är fantastisk. Gå hit och fira livet med din älskade!

 

Artiklar att lyssna på
TILLBAKA