Hur matchar man mat med dryck på nyårsafton?

Bild: Nora Schlesinger via Unsplash

Nick är en internationellt diplomerad sommelier och arbetar med dryck i olika format. Om du vill lära känna Nick bättre, klicka här för att se hennes profil eller kolla in hennes Instagram här!

Årets allra festligaste dag närmar sig och i år tycker jag att det är på sin plats att unna oss det godaste vi kan tänka oss, både gällande mat och dryck. God mat och dryck på nyårsafton är som julpyntet på jul – man får inte till känslan utan det. Därför är det med största glädje jag tipsar om hur man matchar maten till drycken!

Amanda har komponerat ihop en härlig meny med fina tilltugg och smårätter som passar utmärkt dagen till ära och till det behöver vi givetvis ha något passande i glaset. Låt oss titta närmare på det!

Salta chips med creme fraiche, löjrom & finhackad rödlök

Här passar det alldeles perfekt med ett bubbligt glas! Gärna något som görs enligt den traditionella ”champagnemetoden”, såsom Champagne (såklart) och Cava bland annat. Sältan från chipsen och den krämiga, syrliga crème fraichen kommer runda av den friska syran i vinet och samtidigt lyfta fram löjrommen, mmm!

För den vågade: Byt ut bubblet till ett en syrlig öl i stilen Lambic. Suröl är ett perfekt alternativ till fördrink och kommer passa bra till chipsen!

Minifritters på västerbottenost med avokado & citron

En krispig fritter med trevlig sälta från osten, krämigheten från avokadon och syra från citron. Här kan man fortsätta på bubblorna eller gå över till ett lättare vitt vin av exempelvis druvan Chardonnay från Frankrike eller Albarino från Spanien.

För den nyfikne: Byt ut vinet mot en torr fransk äppelcider! Den härliga äppelsmaken kommer passa perfekt till frittern.

Fräscha laxsnittar & Kex med räkor, färskost, lime & lite chili

Laxsnittarna och räkröran på kex kan med fördel avnjutas till samma dryck som ovan, alltså ett vitt vin. Den varmrökta laxen och wasabin i snitten gör att ett vin med en liten sötma skulle runda av umamin i fisken och hettan från wasabin. Även räkorna innehåller umami som behöver tas i åtanke och slutligen den lilla hettan från chilin. Jag rekommenderar därför ett vitt vin av druvan Riesling! Se till att ni landar på en restsötma på ca 10g socker/liter.

För den öl-sugna: Här passar veteöl i stilen Witbier eller Hefeweisen

Skagenröra med rågbröd

Vill man fortsätta på Rieslingen även här går det utmärkt, men mousserande vin passar också bra! Vi kan bredda lite på bubbel-fronten och bjuda in den italienska stilen Prosecco också om man skulle föredra en fruktigare stil med restsötma.

För öl-fantasten: Ljus lager är ett säkert kort! Mellanmörk lager i stilen Märzen kan bli trevligt för att fånga upp rågbrödet, för den som vill experimentera med aromer.

Löjromspizza med västerbottenost, crème fraiche & löjrom

Den gudomliga löjromspizzan tackar man gärna inte nej till och jag kan inte tänka mig en trevligare dryck till än en smakrik Champagne. Den får gärna ha något utvecklad karaktär, vilket de får efter en tids lagring. Väljer ni exempelvis Cava istället så rekommenderar jag att ni söker upp en som det står Gran Reserva på, som innebär att vinet har hunnit utvecklats en del. Be annars butikspersonalen att visa vilka mousserande viner som finns i din butik med utvecklad karaktär.

För den nyktra: Det finns så många bra alkoholfria mousserande viner nu, så testa dig fram under kvällens gång och botanisera bland utbudet! Även alkoholfri öl är en riktig hit tycker jag och finns i alla tänkbara stilar.

*

Vill du läsa mer om mat och dryck? Tryck här!