Bild: Vestiare Collective
En trend som är här för att stanna i alla branscher inom konsumtion är definitivt hållbarhet och det blir allt viktigare att återanvända, någonting som vi kommer prata om idag; handla secondhand, eller vintage. Att shoppa vintage gör inte enbart gott för miljön och plånboken (oftast), utan ger även möjligheten att skapa en ännu mer individuell och kreativ stil. Vi på FORNI har satt ihop en guide till att handla secondhand och vintage, men till att börja med; Vad är vad?
Vi reder ut begreppen; Vintage vs Secondhand:
Samma sak eller två skilda begrepp? Vi reder ut det. Att ett plagg är secondhand innebär egentligen bara att det har ägts och använts av en tidigare ägare, oavsett om plagget är relativt nytt eller gammalt. Att ett plagg är vintage däremot, har lite mer krav på sig. Det ska vara ett äldre plagg, många menar att kläderna måste vara 25 år eller äldre för att få kallas vintage och att det ska vara av god kvalitet och i fint skick. Gärna ska originaldetaljer och etiketter finnas kvar. Vintage är dyrare än secondhand och kan även öka i värde om det är ett designerplagg.
Din guide till att börja handla vintage:
Planera mera
Att gå in i en vintage eller secondhandbutik kan ibland kännas överväldigande. Man vill hinna titta på allt och känna att man gör ett riktigt bra fynd men hur vet man var man ska leta? Det bästa att börja med är att planera sina inköp och skapa en lista över vad man faktiskt behöver. På så sätt är det lättare att leta, och hitta, det nya drömplagget. Och ge det tid!
Accessoarer
Ny i vintage och secondhandvärlden? Vet du inte exakt vad du är ute efter kan accessoarer vara en bra start. Väskor, bälten eller en unik hatt kan göra en hel outfit. Det blir en bra ingång till att börja handla mer secondhand.
Size doesn’t matter
Man ska inte stirra sig alldeles för blind på storleken på plagget, äldre plagg kan skilja mycket i storlek än vad vi är vana vid i dagens kläder. Vilket land plagget kommer ifrån kan även det skilja storleksmässigt. Hittar du något unikt ska du inte vara rädd för att prova!
Bli stammis
I secondhand och vintagebutiker kommer det ofta in mycket nya plagg, och de kan försvinna precis lika snabbt. Se därför till att bli stammis i din favoritbutik, prata med personalen och håll dig uppdaterad för att inte missa godbitarna.
Bild: Arkivet Secondhand
Secondhand och vintagebutiker i Stockholm; våra favoriter:
ReRobe
En relativt nyöppnad butik på Södermalm är ReRobe, där alla plagg kureras och kvalitetskontrolleras med märken som Prada, Lanvin, Zimmermann och Valentino.
Arkivet
Något som snabbt blivit en stor favorit för många Stockholmare är Arkivet, som finns på flera ställen i Stockholm (och även i Göteborg). På Östermalm, i Vasastan och vid Sergels Torg. På Arkivet har de ett cirkulärt helhetstänk och du kan både shoppa secondhand och lämna in kläder till försäljning.
Studio 95
Studio 95 på Kungsholmen erbjuder ett brett utbud av handplockade vintagefynd, så som Levi’s 501, varsityjackor och flanellskjortor.
Judits
På Södermalm hittar man många secondhand och vintagebutiker och Judits är inte ett undantag. Där hittar man en blandning av inlämnade secondhandvaror och vintageinköp från resor i Europa. Hos Judits strävar de efter att erbjuda plagg som alltid känns aktuella med ett trendigt och varierat sortiment.
Vestiare Collective
Och en onlinebonus. Vestiare Collective har bara blivit större och större för modeälskare som vill handla vintage inom designvärlden. Vestiare granskar naturligtvis alla plagg och accessoarer för att se till att det är äkta vara. Här kan man hitta vintage Hermèssjalar, Chanelväskor och de trendigaste it-plaggen.