Hantverket bakom Hermès exklusiva kollektioner

Jag tror vi alla har drömt om att äga en Hermès Birkin väska? Väskan med den mest ikoniska historian som handlar om mötet med skådespelerskan Jane Birkin. Hermès verkställande direktör, Jean-Louis Dumas, träffades Jane Birkin av en slump 1981.

Jane befann sig då på ett flygplan och förberedde sig för take-off. Hon kämpade med att få plats med hennes handbagage i facket ovanför flygstolarna. Jane bar dessutom en halmväska som inte kunde hålla ihop hennes ägodelarna ordentligt, vilket resulterade i att allt ramlade över henne. Hon suckade över hur de snygga väskorna aldrig var tillräckligt stora för att få med sig alla tillhörigheter. Jean-Louis, som såg allt hända, blev inspirerad och fick en idé. Han tänkte att Jane omöjligt kunde vara den enda kvinnan som tyckte att detta var ett problem och såg då en möjlighet att skapa något unikt, moderiktigt och praktiskt på samma gång. 

Har du någon gång funderat över varför en så pass exklusiv väska har ett högre pris? Jag syftar då inte till varumärket, utan om hantverket i sig. För ett par dagar sedan fick jag uppleva Hermès in the making – en unik utställning i Köpenhamn som verkligen bevisade det hårda arbetet som ligger bakom varje enskild produkt. Häng med mig på utställningen!

Hermes

Hermès första tanke, och varför varumärket grundades, var för att skapa och sälja hästsadlar. Ja du läste rätt – sadlarna som man använder när man rider. Då förstår ni också vart namnet och historien bakom bland annat väskan ”Saddle Bag” kommer ifrån.

Med det sagt: varje enskild Hermès-produkt har sin egen historia. Under Hermès in the making-utställningen fick vi uppleva de olika momenten som Hermès går igenom när de skapar en väska. Jag hade aldrig kunnat tro att det låg så mycket arbete bakom det, som det faktiskt gör. Alla moment är noggrant gjorda, för hand, vilket i sin tur leder till att tillverkandet av en väska tar flera dagar.

Hermès

Förutom hantverket bakom de nya väskorna, så fick vi även uppleva vikten av att reparera gamla väskor. Detta för att väskan ska fortsätta leva vidare i nya generationer och få en lång livslängd – något vi alla vet är väldigt viktigt idag när det kommer till mode. Genom att reparera en så pass exklusiv handväska, kan man ge den många liv – kanske har du en väska i din garderob som du ärvt från din mammas, mormors, mormor? En väska fylld av kärlek. 

Therése Hellström

Kan ni se skillnaden på en Hermès väska från 1900-talet och en från det tidiga 2000-talet? Oftast inte om väskan har tagits väl hand om och är reparerad med kärlek. När det kommer till Hermès så tycker jag att idén om ”nytt är inte alltid bäst” stämmer mycket väl. 

Vi fick även chansen att själva prova våra färdigheter i den exklusiva sy-kunskapen. Jag kan säga att det inte var lätt. Bara tekniken de använder för att dra igenom tråden i nålen tog gruppen en glad timme. Med det sagt, jag kommer aldrig underskatta hantverket bakom en väska igen. Respekten ligger i handarbetet bakom varje produkt, snarare än i själva varumärket. 

Köpenhamn

En annan tanke som slog mig under denna vistelse var hur modehusen verkligen visar upp integrationen mellan mode och konst. Vilket för mig är självklart, men kanske inte för alla andra. Mode och handarbetet kring en produkt är ju faktiskt en form av konst – och ska respekteras som vilken tavla på en utställningen som helst. 

Hermès

Nu undrar ni kanske om jag själv äger en Hermès-väska? Och det gör jag faktiskt. För ett tag sedan så hittade jag en väska second-hand i Paris som jag tyckte det stod mitt namn på. Den är över 20 år gammal och ändå känns den nästan som ny. Med det sagt, handgjorda väskor gjorda med kärlek har ett värde och en kvalité som håller i många, många år – en viktig del av framtiden och vårt hållbara mode. 

Tack Hermès för att ni tog med oss på en spännande och lärorik upplevelse. 

*

Vill du läsa mer om mode? Klicka här