Sommarguide: Gotland

Bild: Rute Stenugnsbageri

Sommaren är här och jag drömmer om att spendera tid på Gotland, ön som har lite av allt. Ön som jag tycker beskrivs bäst som mysig med kullerstensgator och ringlande rosor på husfasaderna i Visby, samtidigt som det är vacker och faktiskt väldigt häftig natur.

Att åka till Gotland görs smidigast med färja och den utgår från tre hamnar, Nynäshamn söder om Stockholm, Oskarshamn och Västervik i Småland. Oavsett vilken hamn du åker ifrån är det en resa på ungefär tre timmar. Har du också planer på att åka till Gotland i sommar? Härligt, vi har nämligen gjort en guide till olika favoritställen och pärlor på ön.

Sommarguide: Gotland

Furillen

Vid Gotlands nordöstra kust finns en ö med landsförbindelse vid namn Furillen. Förutom ett hotell som ligger i en gammal kalkstensfabrik, hittar man en otroligt unik och häftig naturupplevelse. En blandning av skog, hav, raukar och klippor. Här har inspelningar för både filmer och reklamer tagit plats och även en hel del modefotograferingar genom åren. Kommer du hit för en dagsutflykt får du därför inte glömma kameran, och inte picknick för den delen heller – här finns nämligen ingenstans att köpa lunch. Men att sitta med en picknick vid stranden och höra ljudet från havet som slår mot klipporna är inte helt fel det heller. Som nämnt tidigare finns även ett hotell på ön. Fabriken Furillen är ett designhotell med ett fåtal rum som går i avskalad, modern stil. För dig som vill ha en upplevelse är Furillen därför ett måste!

Rute Furilden, 624 58 Lärbro

Rute stenugnsbageri

Rute Stenugnsbageri ligger även det på Gotlands nordöstra del. Deras ambition är att värna om Gotlands unika natur och hämta så mycket som möjligt från den lokala närmiljön. Även om ni inte besökt Rute Stenugnsbageri än har ni säkert köpt bakverk från deras systerbageri, det är nämligen Fabrique som finns på många platser i Stockholm. I Stenugnen på Rute bakas det bröd och bullar under sommarhalvåret och det är verkligen värt ett besök för första koppen kaffe eller eftermiddagsfikat. På kvällarna gräddas även pizza i stenugnen. Här finns både en stor trädgård, ett växthus att sitta i och det är en riktig sommaridyll!

Rute Risungs 217, 624 58 Lärbro

Surflogiet

Vi förflyttar oss nu till Gotlands västra kust, där finns nämligen Surflogiet. Det ligger intill Tofta Strand och där kan man checka in i någon av deras stora, mysiga tält som går i jordnära inredning och där du sover gott i en Hästens säng. På Surflogiet kan du surfa, yoga, paddla, äta gott och koppla av. Hit kan man även komma för att bara besöka restaurangen och baren som ligger mitt på stranden, så där sitter du med en drink och fötterna i sanden, kan det bli härligt? Ett riktigt  litet sommarparadis som verkligen bör upplevas!

Eskelhem Toftavägen 374, 622 66 Gotlands Tofta

Gotland guide

Bungenäs

Tillbaka till norra Gotland, där man finner Bungenäs Matsal och kalklada. I kalkladan bjuds det (tidigare år) på konserter, utställningar och rustik mat. Matsalen, som är det lite tjusigare alternativet, har varit något av Gotlands mest experimentella kök med höga ambitioner! Ett riktigt populärt och trendigt alternativ för såväl gotlänningar som turister.

Västra vägen, 624 64 Fårösund

Kalkbrott

Gotland är full av kalkbrott som är både fin natur och härliga badplatser. De kan oftast vara lite gömda och man måste känna till var man ska åka för att hitta dit, men det gör ju oftast att det är lite mer folktomt än anda badplatser. Vattnet är alldeles turkost och det känns nästan inte som att man befinner sig i Sverige längre. Vi vill tipsa om Smöjen, Follingbo, och Bläse kalkbrott.

Krusmyntagården

Krusmyntagården är precis lika mysigt som det låter! Här finns en örtagård fylld med kryddväxter, läkeväxter och sommarplanteringar men också en restaurang och café med en lokalproducerad meny. Sitter man på uteserveringen ser man ut över havet och det är så vackert!

Krusmyntavägen 4, 622 76 Visby

Pärlor i Visby

Vinäger

Det går ju inte att skriva en artikel om Gotland utan att nämna Visby. Och när man pratar om pärlor i Visby måste man ju givetvis nämna Vinäger. En liten oas med både terass och liten gård som pryds av en fin fontän. Där samlas sommarbesökarna för god mat och härliga drinkar och är ett givet stopp i sommarsolen med känslan av att vara utomlands.

Hästgatan 4, Visby

Utsikten heter takterassen på Strand hotell, vilket är väldigt passande då det är magisk utsikt över Visby och havet. På takterassen huserar en liten bar. En gömd pärla där man kan börja kvällen med en drink och sedan gå vidare i stadens myller!

Strandgatan 34, Visby

Surfers i Visby

Även om Surfers sedan några år tillbaka finns i Stockholm och har gästspelat i Humlegården så startade den Sichuan-inspirerade restaurangen faktiskt i Visby. En unik matupplevelse och goda drinkar, vill man ta en paus från svensk sommarmat är detta ett perfekt alternativ.

Södra Kyrkogatan 1, Visby

Krönet

Märks det att vi gillar fina utsikter, här kommer ytterligare ett tips med en utsikt över Visbys takåsar och det är Krönet. Där är det stimmigt, serveras tapas och man vill gärna ha ett bord ute för att få en glimt av utsikten och solnedgånden!

Adelsgatan 41, Visby