14 vackra platser i Sverige värda ett besök

Är det bara jag som känner att jag måste bli bättre på att turista här hemma i Sverige? Det finns så otroligt många vackra platser runtom i landet och ändå betalar vi dyra flygbiljetter för att ta oss till andra sidan jorden. Tiden är verkligen inne för att upptäcka det vi har när till hands. Så för att motivera mig själv (och förhoppningsvis er!) satte jag ihop en lista med vackra platser i vårt avlånga land.

Vi svenskar må vara lagom, men det är inte vår natur!

Fårö

Bildkälla

Nordost om Gotland ligger Fårö, Gotlands mindre grannö som på bara åtta minuter nås med gratis färja från Fårösund. Med sina underbara sandstränder, säregna natur och ståtliga raukfält är Fårö ett av Gotlands mest besökta och omtalade resemål.

Söderåsens Nationalpark

Bildkälla

Djupa dalar, imponerande rasbranter och lummiga lövskogar. Strax öster om Helsingborg möts du av bokskogsklädda åsar, dramatiska dalar och strömmande vattendrag. Utsikten över det skånska landskapet är hänförande. Området, som domineras av bokskogar, är också en av de största sammanhängande naturskyddade ädellövskogarna i Nordeuropa.

Höga kusten

Bildkälla

Sedan den senaste istiden har naturen format världens högsta kustlinje. I Höga Kusten hittar du häftiga vandringar och aktiviteter, men också lugna fiskevatten och andra aktiviteter.

Ales stenar, Ystad

Bildkälla

Skeppssättningen är Sveriges största bevarade och består av 59 stenar, som var och en väger runt 5 ton. Den står på Kåsehuvud med utsikt över den branta kusten och Bornholm. Ta med dig en picknick-korg och njut av den fantastiska utsikten!

Storforsen

Bildkälla

Storforsen är en del av Piteälven och är en av de största forsarna i Europa. Förutom själva forsen kan man se Döda fallet (bild), jättegrytor och raviner med sällsynta växter.

Kungsleden

Bildkälla

Kungsleden mellan Abisko och Hemavan är drygt 400 kilometer lång och en av världens mest kända (och kanske bästa) vandringsleder. Kungsleden går genom fyra nationalparker; Abisko, Stora Sjöfallet, Sarek och Pieljekaise. Vandrar du här får du se fjällhedar kantade av sjöar, höga toppar och flera fjällbyar.

Skierfeklippan, Sarek

Bildkälla

Skierfeklippan är en bergstopp i den sydöstra delen av Sarek och är känd för sin fantastiska utsikt. Den västra sluttningen stupar nästan lodrätt 700 meter rätt ner. Stigen upp till toppen är relativt lättvandrad, vilket gör platsen till ett populärt utflyktsmål för de som vandrar längs Kungsleden.

Dalhalla

Bildkälla

Dalhalla, eller Draggängarna som det tidigare hette, är namnet på ett före detta kalkbrott, mitt i skogen utanför Rättvik. Under ett femtiotal år sprängde och grävde man fram det som nu blivit Dalhalla. ”Grytan” påminner lite om  scenerna från antikens Grekland och Italien.

Falsterbo

Bildkälla

I sydvästra Skåne hittar du inte bara en av Sveriges finaste stränder. Falsterbo har nämligen blivit utsett till att ha en av Europas finaste stränder. Med sin vita strand, blåa vatten och färgglada badhytter blir Falsterbo ett måste om du är i krokarna.

Varbergs kallbadhus, Varberg

Bildkälla

Varbergs kallbadhus står på pålar i havet vid Strandpromenaden i Varberg. Här kan man nakenbada (skilda herr- och damavdelningar) och basta. Det nuvarande badhuset har stått sedan 1903. I anslutning till Kallbadhuset och Strandpromenaden finns även en liten sandstrand som går under namnet ”Barnens badstrand”.

Borgholms slott

Bildkälla

Slottet ligger vid Borgholm, Öland. Det som står idag är en ruin som förstördes av en brand 1806. I slottsruinen kommer varje sommar ett gäng artister och har konserter i den häftiga miljön. Besöker du inte slottet för en konsert kan du gå runt och ta del av den 900 år svensk historia som finns där. Sedan är det ju faktiskt även så att om du tagit dig över bron till Öland, så har du ett tjugotal andra platser du troligtvis också kommer att vilja besöka.

Jakriborg

Bildkälla

När jag satt på tåget påväg till Köpenhamn upptäckte jag Jakriborg. Från fönstret kunde jag nämligen se denna medeltida stad, mitt ute i ingenstans. Direkt var jag tvungen att Googla upp denna lustiga plats och det var då jag fick upp Jakriborg. Det är alltså ett helt nytt område (första inflytt var  1999), men med medeltida stil. Från tåget kunde det nästan se ut som att den egna lilla byn låg ensam på en åker, men det är bara 10 minuters cykelväg till Lund härifrån.

Tännforsen

Bildkälla

Ta en tur till Sveriges största vattenfall! Den sista helgen i maj varje år är det som allra mest vatten i fallet och upplevelsen av att stå på utkiksbryggan mitt i dånet är som allra starkast. När solen skiner hänger regnbågen lågt över vattnet och forsen dånar ner i Norensjön.

Abisko

Bildkälla

Abisko anses vara en av de bästa platserna i världen för att uppleva norrskenet. På berget Nuolja finns Aurora sky station som öppnades 2007 just för att kunna beskåda norrsken ifrån. Bästa säsongen för att se norrsken är mellan oktober till mars, alltså när det är som mörkast himmel.