Så skapar du den perfekta kontorsgarderoben

Spenderar du också onödigt många minuter under morgonen på att stirra dig blind in i din garderob, bara för att komma fram till en sak: du har ingenting att ha på dig. Man kan ha flertalet olika skjortor upphängda på rad, byxor fint vikta ovanpå varandra men ändå känna att just idag, finns det ingenting du vill ha på dig. Det tjatas om den där perfekta basgarderoben alla borde ha och huruvida den är lösningen på allt. Men hur många där ute har egentligen denna omtalade uppsättning kläder?

Arbetsplatsen som envisas med ”business casual”

Personligen har jag alltid trott att det här med business casual en tolkningsfråga. Hade någon sagt till mig att det var klädkoden hade jag kommit i jeans och skjorta, vilket jag senare fått lära mig är helt fel. Det finns faktiskt regler kring vad du får bära enligt denna klädkod och inte. För att klä dig enligt business casual ska du utgå från den typiska kostymen som innefattar kavaj med antingen byxor eller kjol. Sedan kan du byta ut något av dessa plagg mot något mindre uppklätt. Mitt råd är för att lyckas sätta ihop en outfit enligt business casual är att börja med nederdelen och hålla det så stilrent och ”business” som möjligt, för att sedan kunna ta ut svängarna när det kommer till överdelen istället.

Har ditt kontor inga direkta direktiv för hur du bör klä dig? Ta tillfället i akt och utryck dig! Våga ta ut svängarna och visa vem du är. Var inte rädd för att använda lite färg under årets alla månader. Det behöver inte se helt galet ut bara för att man klär sig i lite färgklickar och vår moderedaktör Thérèse Hellström är expert när det kommer till att kombinera just stil och färg.

Bygg upp din kontorsgarderob

För att lyckas med din kontorsgarderob behöver du en stabil grund att stå på. Beroende på vad just din arbetsplats har för klädkod kommer inköpen att se olika ut. Men det finns några plagg som varenda kontorsgarderob borde ha.

Kavajen

Oavsett hur strikt klädkod du har på ditt kontor bör du ha en kavaj hängandes i garderoben. Det är nämligen det perfekta klädesplagget när man inte vet vad man ska ha på sig. En kavaj kan du dessutom både klä ner och upp, beroende på vad du känner för. Det finns hur många olika varianter som helst i alla möjliga färger och modeller att slå till på både i butik och second hand. Är du däremot på jakt efter din första kavaj tycker jag att du ska satsa på en klassisk svart. Den kommer du ha mest användning för!
1 495kr från & Other Stories
Köp

Blusar & skjortor

På ett kontor med väldigt strikt klädkod har du säkert redan en hel drös med figursydda skjortor och finare blusar hängandes på rad där hemma. Men oavsett om din arbetsplats har en strikt klädkod eller ingen alls är både blusar och skjortor väldigt användbara plagg. De kan båda förknippas som väldigt uppklädda plagg, men faktum är att det är hur enkelt som helst att klä ner och styla om också! Att ha en liten uppsättning i garderoben kommer att rädda dig tidiga mornar när du inte vet vad du ska ha på dig.

499 kr från H&M
Köp

De perfekta kostymbyxorna

Likt den svarta kavajen är de svarta kostymbyxorna minst lika välbehövliga i din kontorsgarderob. Våga investera i ett par som sitter som en smäck. Det finns en hel drös där ute på marknaden och här är det fritt fram att välja en passform som passar just dig och som du känner dig bekväm i. Låg midja, hög midja, loose fit, slim fit - det spelar liksom ingen roll! Självklart går det hur bra som helst att klä ner även kostymbyxorna med en färgglad top eller stickad tröja. Har du ett viktigt möte du vill klä upp dig till är det bara att slänga den svarta kavajen över axlarna och vips så har du en fulländad kostym.

1 500 kr från Filippa K
Köp

Boots, pumps eller stövlar

Det svåraste med din kontorsutstyrsel kanske är när du kommer till hallen och ska välja skor? I vårt fantastiska avlånga land är det svårt med skor till kontoret då vädret kan ha en svängigt humör. Att investera i ett par tidlösa svarta boots med en lagom klack kommer att rädda dig många dagar om året! Hänger du mycket på kontoret kan du även ställa ett par lite finare skor vid skrivbordet att byta till när du kommer på morgonen, då spelar det ingen roll vad du klampar in med för skor. Flänger du däremot runt på mycket möten tycker jag att du ska satsa på bootsen istället!

1 957 kr från Flattered
Köp

Ytterkläder

Det är lätt att glömma ytterkläderna när man planerar en outfit för kontoret i och med att den största delen spenderas inomhus. En snygg kappa kommer däremot att fullända din look, så därför tycker jag inte att vi ska utesluta ytterkläderna. Det finns kappor i alla möjliga prisklasser och vill du känna dig lite egen med din kappa så skulle jag ta en vända på närmsta second hand butik. Finns många bortglömda godingar där ute.

2 250kr från COS
Köp

Dessa fem plagg är en bra och stabil grund att stå på när det kommer till din kontorsgarderob. Hoppas att dessa tips kan spara dig några minuter på morgonen framöver. Högst troligt har du någonting jättefint som gömmer sig längst in i garderoben och bara väntar på att få ett nytt liv igen. Har du fått mersmak på det här med mode så kan jag verkligen rekommendera att läsa vår moderedaktörs artiklar Konsten att bära färg och 5 accessoarer som får din outfit att flyga!