Så använder du affirmationer för att stärka dig själv

Varje dag tänker vi tusentals tankar – faktum är att vi ofta tänker samma tankar flera gånger per dag, och ofta (men inte alltid) är flera av dem negativa. Att använda sig av affirmationer handlar om att förbättra sin inre konversation och på sikt helt förändra sina tankemönster, genom att upprepa positiva fraser för sig själv.

Vad är en affirmation?

En affirmation är ett positivt påstående om dig själv, som du använder för att instruera dig själv att tänka positivt och på så sätt förändra dina tankemönster. Du väljer ut en fras eller flera som du sedan upprepar för dig själv så länge som du känner att du behöver. Faktum är att när vi intalar oss något över en längre period, så blir det tillslut våran sanning. Så se till att din inre konversation och dina tankar både lyfter och stärker dig. 

Hur väljer man affirmation?

Att välja affirmation behöver inte alls vara svårt. Tänk på något du vill förändra eller förstärka hos dig själv, och ha dessa punkter i åtanke:

  • Formulera din affirmation som en mening
  • Formulera den som att den redan har inträffat
  • Använd dig bara av positiva påståenden
  • Känn in dina affirmationer och försök att tro på dem

Du kan skriva ner din affirmation, eller helt enkelt läsa upp dem för dig själv i ditt huvud.

Exempel på affirmationer

Du kan skapa en affirmation precis hur som helst, men för att komma igång kan du använda någon av dessa:

  • Jag är besluten att förändra mitt liv till det bättre
  • Jag respekterar min kropp och tar hand om den
  • Jag är tacksam för allt det goda i mitt liv
  • Allt jag behöver för att uppnå mina mål finns inom mig
  • Jag kontrollerar mina tankar, val och känslor
  • Jag är stolt över mig själv och allt jag har åstadkommit

Vad är effekten av affirmationer?

Metodiken är egentligen ganska enkel: när du intalar dig själv positiva påståenden kan du förändra ditt sätt att tänka över tid. Att ha en negativ inre konversation om och om igen har en tendens att sätta sina spår – oavsett om det handlar om att klanka ner på sig själv, eller kanske sin sambo. När de tankarna upprepas i det inre så bildas snabbt en ond cirkel av samma upprepande tankar.

Så att istället medvetet välja ut positiva affirmationer som man önskar om sig själv eller i sitt liv ger precis samma sak – fast i en god spiral istället!

*

Använd gärna dina affirmationer ihop med meditation för att stärka dem. Det underlättar att känna in affirmationen och se den framför dig i form av bilder.