Tänk franskt för en hållbar garderob

Tidigt in på det nya året känner jag alltid att jag vill ha en ”ny start” i allt – självklart inkluderat min garderob och look. Dock lättare sagt än gjort. Var börjar man egentligen när en mindre förändring ska ske?

Regel 1: släng inte ut allt du har, utan ta ett steg i taget! INGEN onödig ”7 minutes of unnecessary panic”, istället uppmanar jag till det franska modetänket – långsiktiga klassiker med kvalitet.

Steg 1: Rensa!

Gå igenom garderoben och lägg alla plagg som du inte använt på ett år i en hög, för att sedan fundera över en i taget. Jag brukar lägga två plagg bredvid varandra och fråga mig själv vilken jag hade valt? På det sättet lyckas man ofta rensa ut en stor del av den oanvända garderoben med uteslutningsmetoden. Att för sig själv sätta regeln: ”en in – en ut” tycker jag är en självklarhet 2019, ingen mår bra av en överfylld garderob.

Steg 2: Fundera ut din look

Du säger att du vill skapa dig själv en ny look, men vilken? Ta med dig en grön te till soffan och klicka dig in på Pinterest. Starta med att skriva in ett sökord – det första modeord som kommer upp i dina tankar och klicka dig sedan vidare tills du sparat ner 25 stycken bilder som inspirerar dig modemässigt. Utifrån denna mapp väljer du ut den look som känns mest du under 2019 och göra en provmånad där du utgår utifrån denna inspiration.

Steg 3: Hitta dina Big Five

Nej, du behöver inte köpa allting nytt, det mesta har du i garderoben utan att du tänker på det. En moderiktig kvinna har alltid over-size kappan, krispiga vita skjortan, de perfekta jeansen, slitna t-shirten och stickade tröjan i sin garderob. Är du inte nöjd med dina ”Big Five”, som de kallas? Byt ut en i taget. Kom ihåg, detta är de plagg du alltid ska köpa med långsiktig och hållbar syn samt i bästa möjliga kvalitet (läs: absolut inga spontanköp). Håll dig till en röd tråd, handla hållbarhetsmedvetet och bygg en långsiktig garderob med ”en in – en ut” tänk.

 

 

Tro det eller ej, men själv är jag inget praktexempel på en strukturerad garderob. Jag har en otroligt stor kollektion av kläder som hela tiden växer eftersom jag både jobbar på ett modehus men också med att hålla mig uppdaterad på trender. Dessutom har jag en väldigt stor kärlek för varje plagg som finns i min walk-in-closet då de till 99% har en historia bakom sig som jag gärna inte slänger bort. Däremot är jag väldigt duktigt på att handla medvetet och gör ytterst sällan spontana inköp och tänker under en längre tid innan jag köper något (oberoende av pris).

Mitt nyårslöfte? Att till och med utveckla ” en in – en ut” till ”en in – tre ut”. Jag, min garderob och min pojkvän behöver det.