Här är allt du behöver veta om vinstilen Beaujolais Nouveau – det färska vinet

Bild: Jeff Siepman via Unsplash

Välkommen Nick Tringolo, FORNIs vinskribent! Nick är en internationellt diplomerad sommelier och arbetar med dryck i olika format. Bland annat med utbildningar och provningar. Hon har bland annat praktiserat och arbetat på Sveriges ledande, exklusiva medlemsklubbar för vinsamlare och vinentusiaster och hon älskar att dela med sig av sin kunskap. Om du vill lära känna Nick bättre, klicka här för att se hennes profil eller kolla in hennes Instagram här!

[su_divider top=”no” divider_color=”#efeeee” link_color=”#ffffff” size=”1″ margin=”0″]

Den årliga Beaujolais Nouveau lanseringen närmar sig och vi tar tillfället i akt och bekantar oss med den uppmärksammade vinstilen!

Beaujolais Nouveau är en flera hundra år gammal tradition av att göra ett fruktigt vin av årets skörd i vindistriktet Beaujolais i Frankrike. Det är lika mycket ett fenomen som en vinstil och vad som gör det så speciellt är att det säljs kort efter skörd. Det är sällan vin dricks så unga men just dessa är gjorda för att förtäras färska, så lagring ska vi inte tala om. Nouveau betyder ny på franska och så gör det sig bäst! Vindistriktet Beaujolais tillhör den långsmala regionen Bourgogne, där några av de mest välrenommerade (och även de dyraste) vinerna kommer ifrån. Men vinerna från Beaujolais skiljer sig dock från övriga regionen och har sedan 50-talet satt sitt eget namn på kartan.

Historiskt kallades Beaujolais Nouveau för Beaujolais Primeur, som betyder just ung. Begreppet Beaujolais Primeur växte fram efter andra världskriget och blev ett varumärke när lagändringen trädde i kraft 1951 och möjliggjorde att vinbönderna äntligen kunde sälja sina viner igen efter strikta restriktioner. Vinet började att säljas i Paris vilket blev väldigt populärt och inte kort senare fick övriga världen upp ögonen för det färska vinet, som än idag är det en stor hit runtom i världen.

Det är mestadels rött vin som görs, främst av druvan Gamay. Stiltypiskt för röda beaujolaisviner är ett mjukt vin med silkeslena tanniner och en generös, nästan godisaktigt fruktig och bärig smak. Det görs viner i alla kvalitetsnivåer, från enkla generiska till den finaste klassificeringen grand cru. Men den årliga storheten i distriktet är Beaujolais Nouveau! Ett alldeles färskt vin som släpps varje år den tredje torsdagen i november. Datumet för lanseringen har ändrats något genom tiderna. På 50-talet när lagändringen trädde i kraft var säljdatumet satt till 15 december, som senare kom att ändras till 15 november och så småningom fastslogs tredje torsdagen i november.

Framställningen av dessa färska, fruktiga viner görs genom en så kallad kolsyrejäsning. Det speciella med metoden är att jäsningsprocessen sker i en och vardera liten druva, så kallad intracellulär jäsning. För att skapa en kolsyrejäsning behöver man hela druvor som sitter kvar på sin stjälk, som sen ska sen ner i en luftfri ståltank. Av druvornas egen vikt kommer så småningom druvorna längst ner i tanken att krossas och då påbörjas en naturlig alkoholjäsning av jäststammar druvorna har på skalet. I och med alkoholjäsningen bildas också koldioxid i tanken, som hjälper till att kicka igång den intracellulära jäsningsprocessen på de hela druvorna. Det är med den här metoden vinet får sin speciella fruktiga karaktär, som människor världen över årligen väntar med spänning på.

I år är det officiella säljdatumet 19 november och då kan jag rekommendera att ni söker upp närmsta franska vinbar och beställer in ett glas! Det går även att köpa med sig en flaska hem om man föredrar det. Men oavsett om ni sitter på en vinbar eller köper en flaska i butik är trycket ganska högt, så var ute i god tid!

Beaujolais Nouveau est arrivé!

*

Vill du läsa mer om mat och vin? Tryck här!