SHOPPA ARTIKEL

Vad är skillnaden på UVA- och UVB-strålar?

Bildkälla
Shoppen i den här artikeln innehåller annonslänkar
Klicka på SHOPPA ARTIKEL till vänster för att se produkter

Den som vill få sig ett gott skratt kan kolla upp hur många gånger jag skrivit ”nu är värmen äntligen här” under de senaste månaderna. Men nu mina vänner, nu är värmen och sommaren här. Som vi har längtat! Men solen lyser som starkast på oss just nu och vi måste komma ihåg att skydda oss. Jag får fortfarande ont i magen över att jag under min tid i Sydney spenderade lunchrasterna på stranden med solskyddsfaktor 10… Men det var också i Australien jag lärde mig innebörden av att smörja in mig med solskydd – varje dag och oavsett årstid. Där lär man sig i tidig ålder hur viktigt det är och barnen springer runt med zink på kinderna.

Det var då jag insåg hur dålig koll vi har på solen i Sverige. Visste du till exempel att märkningen på ett solskydd, som spf 30, endast indikerar skyddet mot UVB-strålarna? Så vad skyddar då mot UVA-strålarna och vad är ens skillnaden? Det tänkte jag att vi skulle kika vidare på!

Ultraviolett strålning och UV-index

Ultraviolett (förkortas UV) strålning delas in i olika typer beroende på hur energirik den är: UVA, UVB och UVC. Ingen av dem är synliga för det blotta ögat, men genom UV-indexprognoser kan man ta reda på hur stark den skadliga strålningen är där du befinner dig. Årstid och tid på dygnet styr förstås hur stark strålningen är. Även moln och ozonskiktets tjocklek påverkar.

Skala av UV-index:

Man brukar dela in skalan i 1 till 11 där 1 är lågt och 11 samt över är extremt högt. Säger dagens prognos att index ligger någonstans mellan 3-7 rekommenderas du sitta i skuggan mitt på dagen, skydda dig med kläder, hatt och solglasögon samt komplettera med solskyddsfaktor. Om prognosen däremot är på 8 eller mer bör du till och med försöka undvika solen helt mitt på dagen genom att sätta dig inomhus. Det är väl just denna bit vi svenskar är rätt dåliga på. Vi får inte så mycket sol om året, vilket gör att vi gärna maxar när vi kan. Sydeuropa är betydligt bättre på att hålla sig borta från solen mitt på dagen och skrattar högt åt vår idioti när de stänger in sig i mörkret bakom sina fönsterluckor i trä.

I din väderapp kan du exempelvis gå in och kika på hur UV-index ser ut just idag. När jag tog denna bilden så visade Stockholm ett UV-index på 5. Trots att dagen endast bjöd på 14 grader räknas det ändå som ”medel” på indexskalan, vilket betyder att jag ska hålla mig i skuggan mitt på dagen och komplettera med solskydd, hatt och solglasögon. Det enda tillfället när det är riskfritt att vara ute i solen hela dagen utan skydd är när UV-index är lågt och då ligger på 1-2.

Såhär brukar UV-index se ut i juli. Ska du till södra Europa i sommar hoppas jag därför att du följer mitt råd och skyddar dig ordentligt mot den starka solen!

UVA

UVA-strålarna är minst energirika. Både från solen och solarier utgörs den största delen av UV-strålningen av UVA. Solarier har dessutom ofta en högre andel UVA-strålning än den naturliga solen. UVA är det som gör pigmentet i huden mörkt och tränger in i hudens djupare skikt. Strålningen får huden att åldras i förtid och kan även orsaka hudcancer. UVA-strålning kan även bryta ner D-vitaminet i huden, medan UVB bygger upp vitaminet.

UVB

UVB-strålningen hjälper till med att bygga upp ett skyddande pigment, gör huden tjockare och startar bildningen av det nyttiga D-vitaminet. Men det är samtidigt UVB som gör att du bränner dig om du solar för mycket. Dock hindrar det förtjockade hudskiktet strålningen från att tränga in i vävnaderna, vilket ger ett betydligt bättre UV-skydd än den bruna färgen. Eftersom att solarier inte har likadan sammansättning UVA- och UVB-strålning som solen, utvecklar inte huden samma naturliga skydd i solariet som den gör i solen. UVB gör, precis som UVA, så att huden åldras och kan ge cancer vid långvarig och hög exponering.

UVC

UVC är den mest energirika ultravioletta strålningen. Den UVC-strålning som kommer från solen absorberas dock av jordens atmosfär.

Solskyddsfaktorn förlänger tiden i solen

Solskyddsfaktorn anger skyddet mot UVB-strålningen. Säg att din solkräm har faktor 10. Det betyder att du teoretiskt kan vara i solen tio gånger så lång tid utan att bli bränd – jämfört med om du inte haft något skydd alls. Välj faktor efter din hudtyp, var du ska vara och vad du ska göra i solen.

Var rädda om er och var försiktiga i solen! Den är ofta starkare och farligare än vad vi tror ♡

Sun Protective Removing Stick 100+

Sun protective repairing stick ingår i Mesoprotech serien. Sticket har en kombination av mineral och fysikaliskt filter med ett UVA skydd på 40 och UVB skydd på 121. Det skyddar även mot HEV och infraröd strålning. Perfekt för extra känsliga områden så som ögon, läppar, ärr och pigmenteringar. Sticker kommer i en praktisk förpackning som går lätt att bära med sig överallt. Dermatologiskt testat, oftalmologiskt testad, vattenresistent.
395 kr från Mesoprotech
Köp

Sun Protection Face Cream SPF 30

Rik, återfuktande kräm som absorberas snabbt av huden. Skyddar huden mot för tidigt åldrande orsakat av UVA- och UVB-strålar och främjar din solkyssta färg. Avancerat skyddssystem som innehåller ett kraftfullt, naturligt antioxidantkomplex med ekologiskt vitt te, naturligt E-vitamin och ginkgo biloba.
170 kr från Rituals
Köp

Waterlover Sun Mist

Fuktgivande och genomskinlig solspray som skyddar huden mot både UVA och UVB strålar. Ger en svalkande kännsla vid applicering och absorberas snabbt. Ingredienser och embalage är särskillt utvecklat för respektera havsmiljön.
325 kr från Biotherm
Köp