Hitta ditt drömjobb – vilken stad du än är i

Bildkälla: Madewell

Många historier börjar med att man snubblar över sin drömroll, flyttar till en ny stad och börjar sitt nya liv. Men vad händer om det är tvärtom? Om man behöver flytta till en ny stad, utan ett jobb som väntar, för familj, en partner eller av ekonomiska skäl. När man inte flyttar för en ny och spännande karriär — utan själv måste hitta den?

Den digitala världen vi lever i ger dig möjlighet att hitta en rolig och givande karriär var du än är. Internet hjälper oss inte bara att komma i kontakt med människor, utan öppnar också upp dörrar vi tidigare inte kunde öppna på grund av geografi.

Så hur gör man? Hur hittar man ett jobb med hjälp av sin dator? Såhär:

Jobba med nyckelord

Nyckelord, eller keywords, är ett sätt för dig att begränsa utbudet du hittar via LinkedIn, Indeed och Blocket — men det gäller att börja använda dem rätt. Om du till exempel söker efter ”marknadsföring” på Indeed i Stockholm får du upp över 1 200 positioner. Hur flaskhalsar du därifrån?

Utforska olika typer av roller i den industrin du vill in i innan du kastar dig in i rekryteringsdjungeln, för att kunna specificera vad du faktiskt är ute efter. Det här kommer också hjälpa dig hitta den ansvarsnivå du är på, utan att behöva scrolla förbi tusen olika annonser. ”Social Media Manager” är mycket tydligare än ”marknadsföring”, ”Ekonomiassistent” ger bättre resultat än ”Administratör” om det är finans du vill in i. Använder du mer specifika nyckelord filtrerar de din resultatlista så du snabbare hittar en match som känns bra.

Glöm inte att de flesta rekryteringssidorna har alternativet ”Avancerad sökning” där du inte bara kan välja ort utan också erfarenhet, typ av organisation och kontrakt.

Var öppen för flexibla möjligheter

Tack vare Wi-Fi kan vi bredda våra möjligheter. Om du inte hittar något spännande i din stad finns det väldigt många arbetsplatser som erbjuder dig att jobba distans.

Att hitta distansjobb kan vara lättare att hitta i vissa industrier än andra, den digitala sfären är till exempel en van industri — men fler har börjat inse vilken guldgruva internet kan vara! På WhereUAre kan du till exempel hitta distansjobb inom försäljning, kundsupport och IT. Du kan också lägga till ”distans” som ett nyckelord för att hitta de roller som låter dig jobba hemifrån.

Använd ditt nätverk

Vare sig du känner personer i din stad eller inte, nå ut till de människor i nätverk som skulle kunna hjälpa dig med nya relationer. Alla känner någon. Det året jag frilansade fick jag alla mina jobb via vänner och Facebook för att jag berättade för de runtomkring mig att jag var tillgänglig och letade efter nya möjligheter. Om det är något jag har lärt mig de senaste åren så är det att det inte finns någon skam i att be sina vänner (eller främlingar) om hjälp.

En annan sak jag gjorde när jag sökte uppdrag var att jag började bjuda ut intressanta människor på kaffedejter, antingen på ett kafé eller över Skype. Om det är någon du känner att du kan lära dig något av, skriv ihop ett mejl och bjud ut dem. För att sen få ut det mesta av konversationen, se till att du har några frågor planerade sedan tidigare. Jag brukar, till exempel, vilja fråga dem hur deras karriärsresa har sett ut — hur tog de sig till vart de är idag? Vart ser de mest möjligheter i deras industri? Känner de någon inom X, Y eller Z som de skulle kunna presentera dig för?

Jag har faktiskt aldrig varit med om att någon inte har velat prata om sig själva och sin resa, människor älskar sånt — och jag har bjudit ut både Art Directors i New York och Apples PR-chef för cyber-kaffe.

Skapa den rollen du vill ha

Det här behöver inte innebära att du ska starta eget, alla vill inte vara en entreprenör — och det är okej! Det finns fortfarande plats för att skapa en ny roll även om du inte vill driva en egen business. Kontakta istället företag du tycker verkar spännande och påbörja en konversation om vad du kan göra för dem. Gör din research på deras varumärke och dela med dig av hur dina tidigare erfarenheter och kompetenser kan vara till nytta för deras team och business.

Det kräver lite mer av dig för att en spontanansökan ska få uppmärksamhet. Här är några tips:

  1. Gör din research. Vad står företaget för? Hur har deras senaste år sett ut? Har det funnits pressmeddelande i media om visioner eller nya direktiv? Se till att du vet och förstår deras vision innan du berättar varför du vill vara en del av den.
  2. Kom på rätt ämnesrad. Det första de kommer se i sin inbox är ditt namn och vad mejlet heter, så se till att sticka ut. Fast Company gjorde en undersökning där de skickade 1000 ”cold emails” för att se vilka som fick mest svar. Viktigast är att skapa nyfikenhet, men lova inte för mycket — då får du färre svar. 
  3. Hitta rätt person. När du ska skicka en spontanansökan vill du hitta rätt person på andra sidan, du vill skapa en konversation med den här personen. Istället för att skicka till företagets ”infomejl”, försök hitta personen som är ansvarig för avdelningen du är intresserad av. LinkedIn är bra för att hitta rätt person och skapa kontakt. Ett annat alternativ är att utforska företagets hemsida, många mindre företag listar hela teamet med mejladresser.
  4. Var kort och koncis med en hisspitch. Det finns säkert mycket du vill säga i ditt mejl, men försök att komprimera det till två paragrafer — varav den första är din hisspitch. Din hisspitch ska snabbt visa hur dina kompetenser kan vara av värde och få dem att vilja veta mer.
  5. Var inte rädd för att följa upp. Skickade du mejlet för några dagar sedan men har inte fått svar? Det är okej, det betyder inte att du har blivit nekad! Folk är upptagna och ditt mejl (hur fängslande det än är) kommer inte prioriteras. Om en hel vecka har gått, skicka ett till mejl i samma tråd och fråga om de har haft möjligheter att titta på ditt meddelande och om de är intresserade av att mötas upp.

Prova något nytt

Det här kan vara ett perfekt tillfälle för dig att få nya kunskaper. Har du till exempel drömt om att bli utvecklare? Ansök till forum som Tjejer Kodar, eller ta en kvällskurs och jobba helger eller deltid, tills du har möjlighet att byta karriärspår. Jag jobbade extra i en klädbutik här i Stockholm innan jag hade byggt upp mitt nätverk och kunde leva på min frilanslön.