3 tips för dig som faktiskt vill nå dina nyårsmål

Bild: @rosiehw

Har du tänkt på att sätta upp mål för det nya året men inte haft tid, energi eller engagemang nog att ta tag i det? Oroa dig inte, mer än hälften av alla nyårslöften misslyckas -men i år behöver de inte vara dina! Du kommer att ha en bättre chans att lyckas med ett mål om det rimligtvis känns genomförbart men också om målen känns meningsfulla. Många av de löften vi sätter upp misslyckas lätt eftersom de inte är rätt typ av löften, och det beror ofta på en av tre huvudorsaker. I denna artikeln hjälper vi er att identifierar rätt lösning för att förbättra ditt liv och skapa en plan för hur du ska åstadkomma målen.

– Kommer ditt tilltänkta, eller redan uppsatta mål inifrån dig själv?

Den här tror jag många av oss kan relatera till. Vi exponeras hela tiden för olika saker i vår konsumerande vardag -nya trender, tips och trix för att vi ska bli en så optimal människa som möjligt, ja listan kan göras lång. Men ta dig själv en stund och fundera öven om målen du satt faktiskt är något du själv vill förändra eller lägga till för att du genuint tror att det kommer tillföra något i ditt liv, och inte för att det är saker andra anser att man ska uppnå. Ta dig en ordentlig funderare på varifrån målet kommer och utvärdera sedan om det är dina egna värderingar eller någon annan som du har framför dig.

– Är ditt mål för vagt?

När våra nyårslöften är lite för vaga och inte har någon tydlig plan att följa eller kan mätas, då är det lätt att det helt enkelt blir för otydligt och luddigt att slutföra målet. Det blir också väldigt svårt att hålla sig motiverad om vägen till det faktiska målet är för suddig. Vaga mål leder ofta till oklara strategier. En klassiker brukar vara att “jag ska sluta slösa pengar” eller “börja spara mer”. Sätt hellre upp specifika, uppnåeliga och mindre mål som du vet att du kommer kunna uppnå. Ett bra exempel skulle vara, jag ska spara 1000 kr i månaden. Det är tydligt och mätbart!

– Har du en realistisk plan för hur du ska uppnå målet?

Dina mål ska vara smarta, tidskriften Management Review 1981 satte upp en strategi för hur du ska tänka när du sätter dina mål; De ska vara specifika, mätbara, uppnåbara, relevanta och tidsbundna. Ofta räcker det inte med att bara ha en ambitiös bild och en positiv attityd. Självklart ska du vara positiv, men realistisk. Föreställ dig målet och titta sedan på vilka hinder som finns i vägen och hur du överkommer dem.

Här kommer några bra utgångspunkter för dina nyårsmål:

– Sätt upp flera nyårslöften för året

Blanda gärna några enklare mål med några mer ambitiösa. Ett mindre mål skulle kunna vara att du ska ha med dig matlåda till jobbet minst en dag i veckan och ett större mål skulle kunna vara att det här blir året du tar tag i köksrenoveringen.

– Skriv ner dina mål

I mobilen, dagboken, almanackan eller skapa ett word dokument. Hur du än gör det, se bara till att få ner det konkret i skift. Oavsett hur många du lyckas åstadkomma är det ett bra sätt att bli påmind, och kunna återbesöka källan när motivationen slår till. Jag kan lova att tillfredsställelsen du lär känna när du äntligen kan bocka av ett av målen gör den mödan värd.

– Lite är bättre än inget

Tyvärr är det nog många av oss som kan känna igen oss i att man lätt klankar ner på sig själv för att man inte lyckades nå hela vägen med ett uppsatt mål. Ett tips då är att när du skriver ner ditt mål, skriv alltid ett tillhörande delmål. Det vill säga, att om det stora målet i slutet av december är att jogga en gång i veckan. Då kan delmålet vara att i Q1 vara ute och jogga en gång i månaden, Q2 vara ute och jogga en gång varannan vecka och så vidare. Var inte för hård mot dig själv och ge inte upp! En joggingtur i månaden är fortfarande bättre än inget allas. Det finns en anledning att man myntat uttrycket “Det är resan som är målet”.

Behöver ni en spark i baken för att komma igång – ladda ner vår målmall! En perfekt guide för att hjälpa dig komma igång och nå dina drömmar. Skriv ut den och utför enligt anvisningar. Vi lovar att den tar dig ett steg närmare dina drömmar!

Ladda ner FORNIs målmall här!