Lär dig romantisera ditt liv – vi har knepen!

Bild: Chloe Schuterman

Vi kan nog alla känna igen oss i känslan hur livet bara pågår, årstider som slår om, veckor och dagar som går ihop och rätt som det är frågar man sig själv på torsdagseftermiddagen “Är det redan fredag imorgon?”. Jag tycker att det finns något meningsfullt i att man anstränger sig för att stanna upp några gånger varje dag och bara för en kort stund zoomar ut och observera sig själv och sitt liv. Ofta är det lättare sagt än gjort då de flesta av oss lever i samhällen där man behöver hålla ett högt tempo för att ha jämna steg med omgivningen, oavsett om det gäller jobbsammanhang, kompiskretsar eller sina hobbys och åtaganden. Många har som sin räddning att räknar ner dagarna till helgen eller nästa ledighet för att man upplever att det är först då man verkligen kan slappna av och bara njuta av att vara.

Men det finns faktiskt sätt där man kan lura eller rent av tvinga sig själv att stanna upp i vardagen och finna uppskattning för de små sakerna i livet. Jag lovar om ni ibland faktiskt tar er den korta tiden och den lilla ansträngningen att sätta små guldkanter på din vardag kommer det få dig att känna en helt annan uppskattning för det ordinära.

Här kommer några tips på små saker du kan göra för att romantisera ditt liv!

Lyxigare sängkläder

Sängen är en återkommande plats för oss alla, där vi bokstavligen tillåter oss att landa och ladda om. Vi startar och avslutar varje dag på samma plats. Därför kan jag tycka att här är det inte rätt tillfälle att snåla med sin self-care. Unna dig att investera i båda sköna sängkläder men tänk också på att de gärna får vara fina att titta på. Det är trots allt något av de första du lägger ögonen på när du vaknar och hur härligt är det inte då starta dagen med att vara omsluten av ett härligt material i en tilltalande färgpalett.

Här måste jag personligen slå ett slag för sängkläder i linnetyg! Jag kan tänka mig att folk säkert har delade meningar i hur comforten faktiskt är men ge materialet en chans och jag lovar att efter första tvätten kommer du vara helt förälskad i känslan. Ur synperspektivet är det även få material som har en lika romantisk textil som linnetyg. Ett plus med materialet också är att det ser precis lika snyggt ut när sängen är prydligt bäddad men det ser minst lika snyggt ut när det är oordnat. Så om du vet med dig att du är en sådan morgonmänniska som endast har tid för att borsta tänderna och hoppa i skorna för att sedan springa ut genom dörren kan du vara trygg i att sängen i alla fall inte kommer vara ett moment att panik åtgärda när du kommer hem efter en lång dag.

Vattenkaraff på sängbordet

När vi ändå är på tal om sängplatsen tycker jag att sängbordet också är en viktig komponent när man pratar om att ta hand om sitt välmående. Eftersom den är i direkt anslutning till din landningsplats, sängen, är det en perfekt samlingsyta för prylar du vet kommer göra dig glad och lugn. Om ni inte redan har en trevligt bordslampa med en behaglig belysning rekommenderar jag starkt att ni scouter webben efter en modell ni tror kommer passa in.

Men framförallt, en underskattad sak att pryda nattduksbordet med är en vacker vattenkaraff. Hitta en glasflaska i en romantisk modell, gärna med färgat glas och kanske även ett tillhörande dricksglas. Inte bara kommer den uppfattas som en prydnad som flyter in i dekoren men det också ett prefekt sätt att påminna sig själv om att dricka mer vatten, då vi är säkert många som kämpar med att få i oss våra rekommenderade liter varje dag.

Eukalyptus på duschkranen

Det här tipset kanske får vissa av er att haja till… Men tro mig, lugnet jag garanterar att ni kommer uppleva när ni tar er första dusch och tittar upp för att se vattnet rinna ut mellan eukalyptusbladen. I duschen är en plats där vi omsluts av värme och ger både kropp och själ en stund att andas och återhämta sig medan man samtidigt gör sig ren och fräsch. Det kan även vara ett sätt att intala sig själv att det inte bara är dagens orenheter som sipprar ner i avloppet utan låt det även vara en del av ens bekymmer som rinner av dig.

Eukalyptus är en perfekt växt som med sina fina former på bladen också kan uppfattas som en blomma. Ofta kan man köpa en ganska stor bunt för en bra peng och den håller sig vid liv längre än många andra växtsorter. Sen ser den nästan lika snygg ut när den har torkat eftersom den inte brukar tappa sin form eller sina blad. Det vill säga en perfekt växt att ha som dekoration då den inte måsta underhållas eller bytas ut särskilt ofta. Kort och enkelt: Köp en bunt eukalyptus och häng upp på duschstången och upplev skillnaden!

Bordsduk

Det här tipset kom faktisk Michaela med och jag såldes in direkt! Hur fint är det inte att mjuka upp den gamla vanliga bordsskivan med en duk? Oavsett om du kör på en vanlig duk i en lite mer klassisk vit, beige eller grå färg eller om du vill bryta av din vanliga inredningsstil med ett mönstrat tyg kan jag garantera att den enkla förändringen kommer ljusa upp i vardagen. Textiler har en tendens att mjuka upp utrymmen och skapar direkt mer värme och trivsel. Det är dessutom ett enkelt knep att få in lite variation i sin inredning, ha två olika dukar att byta sinsemellan, kanske en enklare och en för lite festligare sammanhang. Även här kan vi tipsa er om bordsdukar i linne då det materialet inte behöver strykas, tvärtom tycker jag att det får mer karaktär när man ser lite rynkor och vikningar i tyget. Tänk er en linneduk i en grå/brun -taupe nyans, ett par höga mässingljusstakar och en vas i färgat glas med några simpla kvistar som sticker upp, dör så fint!

En vanlig tanke som kanske kan slå många här är att man inte vill prioritera den kostnaden eller insatsen eftersom man kanske vet med sig att man ändå aldrig sitter och äter vid matbordet ändå utan brukar inta sina måltider i soffan men då finns ju uppsidan att duken kommer hålla sig snygg och ren länge. Det första jag kom och tänka på var också om ni som jag själv bor i en lägenhet på väldigt blygsamma kvadratmeter och mitt matbord är in princip lika stort som ett nattduksbord, tänker jag att det skulle antingen skulle se lite överflödigt ut med en enorm duk som tar plats men efter några sökningar hittade jag perfekta måtten för mitt bord och nu är jag helt kär i det lilla tygstycket. Jag säger som Michaela “Varje gång jag passerar matbordet blir jag lycklig!”

Levande ljus

Det här är något jag inte kan rekommendera nog! Levande ljus är en så viktig och mysigt sak att göra för påminna dig själv om att vara i nuet. Speciellt nu när det är så oroligt deppigt, mörkt och kallt ute… och tyvärr är det vanligt att känslan lätt hänger med in i hemmet också. Ljus är också ett så roligt sätt att vara kreativ med sin inredning, blanda storlekar, färger och former. När jag skrollade på Instagram såg jag tillexempel någon som satt i ett kronljus i en tom vinflaska och hade som prydnad, hur coolt?

Att tända ett ljus kan därför vara ett fint sätt att få tillbaka ljus och värme i hemmet men också känslan av trygghet. Det måste vara något med dansande lågan som skapar ett särskilt lugn i kropp och själ. Förhöj dina vardagliga upplevelser och finn närvaro och ro genom att tända ett ljus. Det kan vara när du står i köket och lagar mat, tänd ett ljus att ha framför dig medan du skär upp grönsakerna. När du sedan slår dig ner för att äta, tänd ljusen på bordet. Eller du kanske krupit upp i fåtöljen med en efterlängtad bok, varför inte förgylla stunden med ett doftljus!

 

Det är säkert många av er som känner igen dessa tips och kanske tänker att det är onödigt att man ska lägga tid, pengar och energi på “onödiga saker”. Eller kanske att man känner att man hellre sparar dessa till tillfällen man delar med nära och kära. Men det är faktiskt så att när det kommer till ditt egna välmående och konsten att ta hand om och romantisera sitt liv är det viktigt att man anstränger sig för att identifiera alla små saker man kan göra för att prioritera och vårda sig själv när ingen annan är omkring.