10 filmer och serier om rasism

En vit hudton kommer med medfödda privilegier — och det är vår uppgift att förstå, belysa och använda dessa privilegier för att ifrågasätta orättvisor. Ett väldigt enkelt sätt är att utbilda sig själv är genom att konsumera berättelser om många svarta män och kvinnors verklighet.

Vi har samlat ihop 10 olika filmer och serier om rasism som du kan streama i helgen. Saknas någon från listan? Kommentera under artikeln så kan vi addera dem i efterhand!

 

Explained – the racial wealth gap

Var: Netflix

Cory Brooker förklarar i Netflix serie explained hur slaveri, diskriminering på bostadsmarknaden och århundraden av orättvisor har lett till stora klyftor i välstånd mellan vita och svarta. Denna mini dokumentär är endast 16 minuter lång och borde ses av alla.

When they see us

Var: Netflix

Följ med i en miniserie där fem tonåringar från Harlem fastnar i mardröm och blir falskt anklagade för en brutal attack i central park. Serien är baserad på en sann historia.

Det 13:e tillägget

Var: Netflix

En tankeväckande dokumentär där forskare, politiker och aktivister analyserar kriminaliseringen av afroamerikaner och ökningen av antalet intagna i USA:s fängelse.

Who killed Malcolm X

Var: Netflix

I en serie på sex avsnitt försöker en aktivist ta reda på vad som hände den afroamerikanska ledaren Malcolm X. I serien djupdyker man i att försöka ta reda på vad som hände Malcom och vad som orsakade hans död.

Hello, Privilege. It’s me, Chelsea

filmer och serier om rasism

Var: Netflix

En dokumentär där Chelsea Handler utforskar hur vitt privilegium påverkar amerikansk kultur – och hur det har gynnat henne i sin egen karriär.

Time: The Kalief Browder Story

filmer och serier om rasism

Var: Netflix

I denna serien får man följa Kalief Browder, tonåringen från Bronx som satt fängslad i tre års tid utan att faktiskt ha dömts för något brott.

Last stop Fruitvale

filmer och serier om rasism

Var: SF Anytime

Detta är den sanna berättelsen om polisens dödsskjutning av Oscar Grant på tågstationen Fruitvale Station, Bay Area i San Fransisco, den 1 januari 2009, en händelse som påverkade hela nationen.

Dear white people (serie)

Var: Netflix

Följ diskussionen och problematiken kring rasism i en något mer lättsam serie. Här följer man en grupp svarta student som studerar på en anrik skola och navigerar sig igenom rasism och diskriminering.

12 years a slave

Var: HBO Nordic

I den sanna historien om en man vid namn Solomon Northup, får vi följa hans liv och hur det utvecklas ifrån att ha varit en fri man arbetandes i New York till att bli såld som slav. Frustration, medkänsla och lidande beskriver bara en bråkdel av vad man känner för Solomon Northup och hans livsöde.

Just Mercy

Var: Amazon

En sann och väldigt stark historia om den unga advokaten Bryan Stevenson som kämpar för rättvisa åt en dödsdömd man som enligt bevis är oskyldigt dömd.

 

Vill du läsa mer om rasism och hur du jobbar emot den tyck här! Glöm inte att lämna era kommentarer och tipsa om era bästa filmer och serier om rasism. 

Vad tycker du?

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Vad tycker du?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *