SHOPPA ARTIKEL

Tips: Så tränar du under graviditeten

Artikeln innehåller annonslänkar

Jag blev gravid.

Hurra!

Den största drömmen blev plötsligt verklighet.

Men med den kom en hel del oförutsedda (eller okej, jag hade blivit varnad) kroppsliga bieffekter. Som extremt illamående från vecka 6 till vecka 14. Eller en trötthet som inte liknade något annat, där jag under några veckors tid sov 12 timmar om natten – det vill säga halva dygnet. Man kan inte påstå att jag fick supermycket gjort under den perioden av graviditeten.
Senare i den andra trimestern började mina smalben, vader, anklar och fötter att svullna. Bäckenet värkte efter en enkel promenad och från ingenstans dök foglossning upp.

Det kan vara lätt att lägga sig på sofflocket och ge upp med en påse chips när de kroppsliga förändringarna kommer och jag var nära på att göra just detta, men valde en annan väg. Jag bestämde mig för att träna och hålla igång kroppen och insåg till min förtjusning att jag aldrig mådde så bra som när jag tränade på olika sätt.

Jag är ingen expert – så ta inte detta som expertråd. Men jag är en helt vanlig tjej som vill hålla igång under min graviditet, och som har hittat olika sätt att göra det på. Här kommer därför sex tips på hur du håller igång i din graviditet efter vecka 20 (eftersom barnmorskorna brukar säga att du kan göra din vanliga träning fram tills dess).

1. Gravidyoga

Jag har yogat i nästan hela mitt vuxna liv, så att plocka bort yogan ur mitt liv fanns inte på världskartan. Däremot insåg jag att mina vanliga pass inte fungerade längre med alla rotationer och magövningar. Framför allt inte alla övningar som görs på just mage och det är ju en del inom yogan. Efter vecka 20 var min mage härligt rund och kobran, båten etc. var ett minne blott.

Därför var gravidyoga-passen som en skänk från ovan. Så otroligt skönt att få arbeta igenom kroppen med övningar som är anpassade till just min gravida kropp. Jag rekommenderar verkligen alla gravida där ute att testa gravidyoga! Jag gick på Altromondo Studio i Stockholm där det även fokuserades mycket på andningstekniker inför förlossningen, något jag uppskattade enormt mycket.

 

Yogamatta

2. Gravidyoga-boken

Om du av någon anledning inte kan gå på gravidyoga-pass på en studio, eller om du kanske har gjort det men inte hinner regelbundet, så är den här boken perfekt. Förutom att gå igenom vad som händer i kroppen under en graviditet, så är den också fullproppad med enkla yogaövningar som du kan göra hemma både under graviditeten och när du är nyförlöst. Jag kör igenom ett pass på ca 30 minuter någon gång i veckan och det är SÅ skönt. Boken går grundligt igenom hur du ska använda kroppen under din graviditet, vilket också underlättar om du vill träna på andra sätt. Allt handlar om att veta vad du får och inte får göra – så att du belastar kroppen på rätt sätt.

Jag och mitt gravida kompisgäng som jag har tränat megaformer tillsammans med varje fredag hela våren!

3. Barre & Megaformer (anpassad för gravida)

Dessa två träningsformer är hyfsat nya i Sverige men har gjort succé i USA under många år. Jag har gått på både Barre och Megaformer innan min graviditet och det är verkligen svinjobbig träning. När jag blev gravid insåg jag att det finns gravidanpassade pass på olika studios runt om i Stockholm – yes! Jag har kört ungefär ett i veckan efter vecka 20 och här snackar vi riktig träning. Perfekt för dig som vill behålla din styrka under graviditeten. Jag känner mig otroligt stark tack vare dessa träningsformer vilket jag vet kommer behövas när jag ska föda mitt barn – och bära på det efter förlossningen! Googla på Barre eller Megaformer + gravid så får du upp alternativ!

tights, tröja, vattenflaska

4. Promenader + utomhus/hemma-träning

När det börjar bli riktigt tungt är promenader det enklaste sättet att behålla lite kondition. Gå i det tempo och den längd som känns bra för just dig! Och när du är klar med konditionen kan du göra några enklare övningar antingen utomhus i en park när du avslutat din promenad (om vädret tillåter!) eller när du kommer hem. Om man söker på ”Pregnancy work out” på Youtube kommer massa alternativ på olika pass upp! Jag gillar Babyfit by Amy som har olika pass på ca 20-30 minuter för olika delar av graviditeten – du hittar passen här.

grå löparsko, rosa löparsko, svart löparsko

5. Personlig tränare med kunskap inom gravidkroppen

Många jag känner bokar upp en PT från v. 20 och sedan en gång i veckan så länge som kroppen orkar. Det är ett utmärkt sätt att verkligen träna utifrån dina förutsättningar och din kropp. Fråga på ditt närmsta gym om de har någon PT som har koll på gravidanpassad träning! Det kostar ju en slant, men kan absolut vara värt det – speciellt om du har problem med till exempel svag rygg sen innan.

6. Tränings-appar för gravida

Det finns massor med träningsappar för gravida där ute, både gratis och till en mindre summa. Jag använder MammaGravid-appen nu när jag går in i tredje trimestern och den funkar utmärkt för mig just nu när jag börjar bli tyngre!