Hur du lyckas med kräftskivan + gratis sånghäfte att ladda ner

Bild: Cervera

Sensommaren har en höjdpunkt som jag tror vi alla ser fram emot eller kanske till och med redan hunnit att fira. Det är nämligen dags för kräftskivor, och du kanske är bjudna till några eller ska styra en själv? Kraven för en kräftskiva brukar inte vara särskilt höga för att alla gäster ska ha en rolig och härlig stund men det kan ändå vara stressigt att vara värd eller värdinna. Därför har vi listat några tips på hur man enkelt kan se till att lyckas med kräftskivan. Ska du inte vara den som bjuder in till kalaset, kan du istället se om det är några av tipsen du kan erbjuda dig att hjälpa till med, eller ta med någon av sångerna från sånghäftet när det blir dags att sjunga snapsvisor!

Tina kräftorna i god tid

Kräftor kan köpas både färska och frysta men väljer du att inhandla de frysta tänk då på att börja tina dem i god tid! Får kräftorna tina långsamt i kylen blir de som allra godast. Lägg gärna in dem i kylen två dygn innan kräftkalaset så kommer du garanterat servera välsmakande kräftor som ej riskerar att fortfarande vara en aning frysta när gästerna anländer!

Pynta och duka ordentligt

En fest som är väl pyntad gör alltid alla på lite extra festligt humör och sätter en god prägel för kalaset! Plocka upp kräftans röda färg i pyntet, kanske i små blomarrangemang, girlanger och servetter på borden. Om möjligt är det fint att även hänga upp pynt ovanför dukningen, testa att blanda in en ljusslinga bland girlangerna så blir sensommarkvällen dessutom mysigt upplyst när skymningen faller. Kom också ihåg att ställa ut kräfthattar på borden så blir gästerna också lite fint ”pyntade” i kvällens tema!

Satsa på runda bord

Har kräftskivan som väntar en gästlista av det längre slaget med många som inte helt och hållet känner varandra? Då kan det vara av god idé att duka upp med runda bord. På detta vis blir det enkelt att samtala med alla runt samma bord och ingen riskerar att bli fast med de få bordsgrannarna som sitter precis bredvid. Som resultat får alla en större chans att lära känna varandra och skratta ihop med fler personer under sittningen!

Lyckas med kräftskivan

Bild: Coop

Utvald person som sköter musiken

Känner du igen att musiken titt som tätt ändras och ingen låt får spela till sitt slut? Det är lätt hänt att alla gäster vill spela sin favoritlåt, mobilen som styr musiken skickas runt bland hela sällskapet och allt känns rörigt. Därför brukar det bli väldigt lyckat att ha en person som sköter musiken hela kvällen. Denna personen kan förbereda en spellista och sedan ta emot låtönskemål från gästerna som snyggt läggs in bland resten av låtarna utan att något avbryts. Fråga ett syskon, en kusin, eller vän om hjälp. De flesta kommer nog se detta som ett roligt uppdrag!

Lek-paus

Blanda in lekar under kvällens gång! Det blir ett enkelt sätt för gästerna att känna sig inkluderade under festen och lära känna varandra lite bättre. Dessutom kan det vara skönt att få en paus från kräftpillandet innan det är dags för nästa omgång att serveras. Ett roligt förslag till lek kan vara att dela upp gästerna i lag och inleda förminglet med en beerpong-turnering. Ta sedan med lagen in i en femkamp som pågår genomgående under kvällen!

Sånghäfte – så alla kan sjunga med

En kräftskiva betyder självklart att det är dags att sjunga sig hes av snapsvisor! För att minimera mumlande under sångerna och för att alla ska hänga med är det smart att skriva ut ett sånghäfte. Då finns det garanterat några visor som alla gäster kommer kunna sjunga med i. Vi har därför satt ihop ett kort sånghäfte som ni enkelt kan ladda ned och skriva ut! En av sångerna, ”Fula Bettan”, blir dessutom som en mindre lek och kräver lite rekvisita. Till varje person behövs:

  • Två papperstallrikar med ett klippt snitt i för öronen
  • Två sockerbitar för tänderna
  • Två snapsglas i plast för glasögonen
  • En plastpåse för hatten

Lägg ner allt för varje person i plastpåsen och placera ut på platserna runt borden. Ni kommer förstå allt detta bättre om ni kikar på sånghäftet här nedan!

Ladda sånghäfte HÄR

 

Vill du ta del av fler tips inför säsongens kräftskiva? Se artikeln här!