Copenhagen Fashion Week – Spring Summer 2019

Copenhagen Fashion Week – Spring Summer 2019

Copenhagen Fashion Week var först ut med att visa kommande vårens mode. Som vanligt var det mycket internationell press i Köpenhamn som trots den varma temperaturen tog sig igenom 10 visningar om dagen. Daily Forni var på plats och har sammanfattat några höjdpunkter från utvalda visningar.  

Trenden med pasteller och dovare toner har vi sett en del av i vår, men den fortsätter även nästa säsong. Lovechild 1979 stod för att de Skandinaviska mönstermixen håller i sig, men som sagt gärna i dova färger. Även min favorittrend ”color on color” som består av en monokrom look sågs på catwalken i en gul arbetarkostym. Munthe bjöd på en kollektion i diskretare färger men i nya intressanta kombinationer. Exempelvis visade man att en paljettkjol likaväl kan stylas festligt med en enkel t-shirt och ett par cowboyboots – jag blev helt såld. Även 2NDDAY håller sig till de dova tonerna med fokus på monokromt och kontraster i material. Min favorit är jeansjackan och de vida jeansen i lavendel lila som bärs lika snyggt ihop som separat.

J Lindeberg valde denna säsong att visa i Köpenhamn istället för Stockholm. Förutom loggorna, sportiga inslag och det maskulina feminina så ser vi även den heta trenden cykelbyxan ännu en säsong, gärna tillsammans med åtstramande ”detaljen” kring bröstet. Även norska Holzweiler valde Köpenhamns modevecka före Oslo Runway. Utifrån min smak tog man den norska stilen till catwalk genom fokus på komfort och kläder för alla typer av väder. Jag blev helt förälskad i den rutiga capen med ”pikékrage” som kändes helt rätt till nästa vår. Kläder för väder visade även Oh by Kopenhagen Fur som lät modellerna inta catwalken med paraplyer. Med fokus på ytterplagg som håller hela våren så fann jag en jacka med pälsdetaljer och hängande axlar som kändes nytänkande och exklusiv trots att den i grunden hade en mycket klassisk design.

En av de intressantare visningarna är utifrån mitt perspektiv alltid de med nya talanger likt Future of Fashion från designskolan Kolding and KADK. Många olika typer av stilar visas, den ena mer intressant än den andra, men mina favorit var nog ändå skjortklänningen som blev till ett ytterplagg och den roligare versionen av en klassisk trenchcoat. Ett annat danskt märke som tar ut svängarna i modet är HAN som denna säsong bjöd på en ”edgy” och mörkare stil för både herr och dam. Trots att jag inte är helt förtjust i det mörkare modet så tyckte jag att den look som innefattade cykelbyxor och mönsterväst ändå var imponerande cool.

Mykke Hoffman visade att vårens trender inte alls behöver vara så avancerade. Med fokus på genomskinligt, ojämna längder och en smalare färgpalett fanns det en look för många stilar. Favoriten blev utan tvekan den monokroma klädseln med en enkel blus och de klassiska jeansen. Även Morten Ussing stod för att de enkla kan räcka även på catwalk. Trots att de vita tonerna blandades med somriga färger som gav kollektionen glädje så var min favorit ändå den helvita klädseln. Den genomskinliga kjolen och kontorsskjortan med de breda ärmarna var sensuellt vacker. Tillskillnad visade DAY Birger et Mikkelsen en sprakande och färgglad kollektion med en kombination av mönster, material och färg som man bara inte kunde sluta le åt. En av favoriterna är det så enkla men snygga i att bära ett par mönster byxor, en tunn cashmere och den färgglada ponchon lika väl till dag som kväll.

Saks Potts visade inte bara starka färger och loggor på sina fantastiska ytterplagg, utan även ett kollektion som såg ut att gå under temat gymnastik. Jag vill dock slå ett slag för att varumärket vågar tänka ”outside the box” och bjuda på en visning olikt allt annat som visas och har visats i Skandinavien senaste säsongerna. I en idrottshall med över 1000 personer presenterade man en mindre kommersiell modekollektion men på ett så otroligt glädjande sätt att det fick mig att le resten av kvällen. Tack Saks Potts för en fantastisk modeupplevelse!

Vill du se mer från Copenhagen Fashion Week? Besök www.copenhagenfashionweek.com

Av: Thérèse Hellström

 

Artiklar att lyssna på

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

TILLBAKA