CPHFW: Modemärkena du inte hört om

CPHFW
Från vänster; Anne Vest, HAN och Cecilie Bahnsen

Att danskarna är duktiga på mode råder det inget tvivel om – DAY Birger et Mikkelsen, Ganni, Saks Potts och 2NDDAY är bara ett urval av danska varumärken som visat vart skåpet ska stå. Efter att ha spenderat några dagar på Copenhagen Fashion Week där jag fått se Autumn Winter 2018 kollektioner från modemärken jag tidigare inte vetat så mycket om, så känner jag mig inspirerad och vill självklart dela med mig. 

Anne Vests kollektioner bygger normalt sätt på färgkombinationer och ”contemporary shapes”, det vill säga dagens samtida design. Jag blev helt såld på visningen och tyckte att man visade en höstkollektion som var nytänkande och spännande men ändå med ett inslag av humor. Förutom fin design jobbar varumärket även kreativt med bland annat prickar och mönster, vilket även det känns hel-rätt just nu.

HAN är ett av de varumärken som stod för det mindre kommersiella inslaget under modeveckan. Fokus på ytterplagg, oversize-formen och ett ihop-lappande av material gjorde kollektionen utstickande i mina ögon. Blev helt förälskad i den rutiga dunjackan med de olika materialvalen – jag är inte ett fan av dunjackor, men denna fick mig att tänka om.

Cecilie Bahnsen är duktig på unika kreationer och hantverk vilket kan ses genomgående i hennes kollektioner. Vad jag gillade denna säsong var det fokus man valt på ”ballerina silhuetten” som jag kallar den, som med andra ord kan beskrivas likt ballongformen men i en mycket ”flickig” och feminin stil.

CPHFW
Från vänster; Morten Ussing, OH! By Kopenhagen Fur och Jesper Hovring

Morten Ussings kollektion var en färgbomb och som han själv uttryckte sig – den lämnar utrymme för överraskningar. Blandningen av färger, mönster och toner gjorde kollektionen mycket bred men fick mig att fastna lite extra för den hel-gula outfiten där man kombinerat två olika toner av färgen. Inför hösten tror jag på outfits helt i samma färg men i minst två olika nyanser, gärna tre.

OH! By Kopenhagen Fur jobbar till största del med fokus på päls, framförallt ytterplagg och accessoarer. Att respektera är självklart de som inte gillar päls, men jag ser fortfarande en charm i bland annat kappor med pälsdetaljer. Kollektionen var helt i min smak, speciellt samarbetet de lanserat med Annabel Rosendahl i form av en längre rutig kappa med pälsdetajler på fickor och ärmar – helt rätt i tiden.

Jesper Hovring håller sina kollektioner mer traditionella med fokus på hantverk, vilket han även gjorde denna säsong. Det festliga har fokus men lämnar ändå rum för kreationer med en känsla av vardagsfintmode för den eleganta kvinnan. Den beigea aftonklänningen var utan tvekan visningens höjdpunkt, jag undrar bara när man hade fått tillfälle att faktiskt bära den…


Du kan läsa fler modeartiklar här.