Höjdpunkterna från Stockholms modevecka

Måste erkänna att sätta sig ner och sammanfatta tre dagar av modevecka i Stockholm inte var lika lätt som jag trott. Med så mycket olika typer av kollektioner, visningar och nyheter så behövde jag smälta intrycken för att nu kunna ta in alla visningar och dess budskap på djupet. Att vi valt att fokusera på en blandning av både väletablerade och nya talanger gav oss en bredare syn på modet som under denna vecka har presenterats på Stockholm Fashion Week inför vår sommar 2018.

Att tidigare Beckmans studenten Jennifer Bloms ledord var färg och mönster tvekar jag inte på. Kollektionen kändes elegant och romantisk genom dess kvinnliga detaljer så som djupa urringningar, bara axlar och volanger. Med genomtänkta materialval gav varenda klänning sitt rätta fall till alla typer av kvinnor. Guldknappen vinnaren Stand presenterade i vanlig ordning mycket skinn och päls, som tillsammans med det nyvalda materialvalet lack visade att man kan skapar plagg som talar för sig själv. Att skapa produkter som inte behöver kombineras med något annat för att kunna bäras upp är Stand en höjdare på. Swedish Fashion Talents är ett goodwill-projekt som drivs av Swedish Fashion Council där man har i syfte att uppmuntra nya modemärken att satsa på sin egen design och produktion. Bland de nya modemärkena som visades så hamnade min uppmärksamhet på de två som fokuserat på huvudbonader. Genom turbanen, knuten eller öronen skapades ett intresse som fick en att vilja veta mer om just denne designer och idén bakom kollektionen. Samt vill jag nämna min glädje för att kreativa designern Bea Szenfeld och en av hennes Avant Garde kollektioner fick en plats på Grand Hôtel. Att arbeta med Avant Garde, det vill säga med enkla ord nyskapande och innovativt mode som kan liknas vid konst, är ytterst avancerat och kräver inte bara kreativitet utan även skicklighet. Dessa kreativa skapelser är handgjorda i papper och bevisar vilken unik talang designern sitter på.

Generellt tycker jag att Stockholm levererade riktigt bra och inspirerande mode under Stockholm Fashion Week med allt från minimalism och stilrenhet, till en blandning av färger, mönster och material. Några trender inför vår sommar 2018 som drog min uppmärksamhet hos flera kollektioner var bland annat rosettbältet i midjan, som sett hos Rodjebjer, Stylein och Stand. Även den maskulina kostymen med snäppet bredare axlar hos Whyred och Hope. Samt fokus på den bar axeln likt sett hos Stylein och House of Dagmar. Att nämna är även modebranschens öga för att välja detaljer som bidrar till att höja vilken klädsel som helst. Som exempel kan ELLE bloggaren Linn Eklund (@linneklund) nämnas, som under modeveckan bar en Limited Edition Loewe väska med olika material och mönsterkombinationer. En detalj så rätt, att den hade kunnat få en sopsäck att se fashionable ut.

Avslutningsvis tycker jag att Stockholm ska ha en stor eloge för att ha levererat kollektioner med en hög modegrad, en Street Style som fått Vogue att beskriva stilen som avundsvärd och kreativiteten som generellt legat över staden dessa dagar. Är du intresserad av att bilda dig en egen uppfattning av kollektionerna som visades inför vår sommar 2018? Titta in på www.fashionweek.se där du hittar allt du kan tänkas vilja veta inför dina kommande köp för nästa vår – För den har du väl redan börjat planera? Hoppas jag.

 

Artiklar att lyssna på

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

TILLBAKA