Intervju med Linda Del Rio, grundare av modevarumärket Del Rio

Del Rio London grundades år 2010 med tanken att vara en ”high fashion” men tidlös sko som kan användas från dag till natt och från strand till fest. Daily Forni fick en kort pratstund med grundaren Linda!

Berätta om del Rio London! Hur föddes idén om “slip on shoe” skorna?
Så roligt att du frågar just om hur idén till hur del Rio kom till. Jag har alltid haft en passion för stil och design vilket i grunden kommer från min mamma och pappa. Påsken år 2010 var jag på Ibiza med mina spanska o italienska vänner. En väninna berättar då att Christian Louboutin har gjort ”custom made” espadriller till hennes systers bröllop. Senare sitter jag och bläddrar i spanska tidningen Hola! när jag hamnar på ett uppslag med en spansk kändisfamilj där mamman bär de klassiska (ganska tråkiga!) typiska spanska skorna som främst görs på Menorca. 1 + 1 blev del Rio. Tanken är att skapa en mer stilfull och sofistikerad sko som även passar in på modescenen. Eftersom att jag är halvspansk så bar jag själv dessa klassiska skor när jag var liten, men de var ju inte så roliga och definitivt inget jag skulle bära som vuxen. Då funderade jag på hur jag skulle kunna sätta min prägel, förfina och uppdatera denna traditionella sko? Från början är det en sko som spanska bönder använde, men blev sedan traditionell och populär när den spanska kungafamiljen började bära skorna. Det var där mina idéer började!

Vad jag har förstått så har skorna burits av många välklädda personer?
Ja, det är något jag är väldigt stolt över. Det var extra roligt när den grekiska prinsessan Marie-Chantal tidigare beställde skor till sig och sina barn. Även en Saudisk prinsessa återkommer regelbundet med specialbeställningar till sin familj. I England är Serena Linley, tillhörande den Brittiska kungafamiljen, kund till oss med beställningar till sig själv och dottern Margarita. För ett tag sedan gjorde tidningen Hello! gjorde ett reportage från Cartiers sommarfest där Serena syns på bild med hennes Del Rio skor, vilket gjorde mig extra stolt.

Du satsar mycket på handgjort i bra material, vad har ni för vision kring produktion?
Oj, ska försöka hålla mig kort, har så mycket att säga om det här ämnet… Skorna är handgjorda enligt traditionellt hantverk i vår egen ateljé där vi har full koll på produktionen, ser till att alla är glada på arbetet, att vi inte slösar på material och ser till att vi bara tillverkar antalet som vi får beställningar på. Jag köper själv allt material och använder bland annat överproducerat material frän kända designers så som Lanvin och Chanel. Våra hantverkare (säger våra eftersom att Stephane, min kärlek är lika involverad i del Rio som jag), skär allt material för hand (inklusive lädersulor, foder, syr, stämplar storlek, logga och putsar). När vi skapar nya modeller så har jag ”systuga” där jag själv klipper, syr, provar och ändrar om modellerna. Det är själva designbiten som jag själv älskar. Exempelvis gjorde vi en sko med fransk “floral” spets på mocka för några år sedan där jag tillsammans med tre väninnor sydde allt själva. Denna ”floral lace shoe” såldes sedan på Intermix i USA. På del Rio arbetar vi främst med material från Spanien och Italien då jag är helt emot produktion i Asien eller andra länder där man inte har helt insyn i produktionsprocessen.

Vad jag förstår så jobbar ni även med att utveckla produktionen konstant?
Väldigt nytt inom produktionen är att vi arbetar med lokala kvinnor som hjälper oss med all crochet och raffia. De arbetar från sina egna hem som är lokaliserade nära vår ateljé. Det är så mycket kärlek i deras arbete som sedan blir till en del av varje sko, vilket i sin tur blir unik. Vi har även ett nytt spännande projekt på gång med ett fantastiskt hattvarumärke som gör sina hattar på ett traditionellt sätt i Colombia. Tanken är att använda samma teknik som när man flätar stråhattar fast för att göra ”shoe uppers”. Det är ett fantastiskt initiativ då vi kommer att lära ut tekniken till fler kvinnor och i sin tur bidra till att förbättra deras ekonomiska situation.

Vad är unikt för ditt varumärke till skillnad från andra liknande?
Att vi har så mycket passion och tålamod med del Rio, att vi håller oss trogna till vilka vi är och att vi växer organiskt. Jag tror att min stilkänsla har fört oss så här långt samtidigt som min man Stéphane har varit en kompletterande hjälp då vi båda har finansbakgrund från bank i London.

Förutom att skorna säljs på Nathalie Schuterman har de även fått mycket uppmärksamhet i svensk media, men vem i Sverige skulle du helst se bära dina skor? 
Nathalie Schuterman själv, Martina Bonnier och Emilia de Poret är eleganta kvinnor med stil som redan burit våra skor – vilket är en ära för mig. Jag blev även väldigt glad när Therese Alshammar skrev ett personligt mail till mig där hon berättade om sin karriär, hennes intresse för mode, det kommande tv-projektet o att hon älskar del Rio skorna. Jag tror inte att det kan bli så mycket bättre än så! Självklart blir jag bara glad och tacksam så fort någon stoppar mig på gatan för att fråga vart skorna kommer ifrån. Eller dagen när jag promenerade på Fulham Road i London och såg ner på en förbipasserande som bar våra skor! Först när jag tittade upp så såg jag en stilfull medelålders kvinna – mitt hjärta log. I Sverige har vi lojala kunder som återkommer med en ålder varierande mellan 3 och 70 år, alla har sin unika stil.

Bordeaux Nappa Sandaler

Description Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Adipisci error eum fugit inventore ipsum libero pariatur perferendis rem sapiente voluptates!
1 695 SEK från Michaela II
Köp

some text

Du är från Sverige men bor mellan London och Paris! Hur är livet där? Saknar du Sverige? 
Jag är född i Stockholm där min mamma och pappa bodde på Birger Jarlsgatan i stan. Jag älskar Sverige och har en stor ”crush” på den svenska skärgården. Samtidigt tror jag att jag har lite hatkärlek till Stockholm, eller inte hat men olust på något sätt. Blir jättesentimental när jag åker från Arlanda till stan, tårarna kommer alltid någon gång. Mamma och jag hade vår favoritkrog på Nybrogatan, och favoritbutiker som Gul & Blå som vi alltid besökte. Tyvärr dog min mamma mycket plötsligt i cancer för några år sedan, vilket kom helt oväntat efter ett besök i London. Med det uppstod en konflikt med hennes nya man vilket gjorde att vi idag inte har någon kontakt och huset som var mammas försvann. Paris har därför blivit en naturligare del av mitt liv då Stephane kommer härifrån och vi spenderar mycket tid där. Förutom att vi är mycket i vår Del Rio ateljé i Spanien så är London fortfarande mest hemma för oss, än så länge.

Del Rio säljs bland annat på Nathalie Schuterman, My Theresa och Ounass. Vill du veta mer om varumärket? Besök http://www.delriolondon.com eller www.instagram.com/delriolondon 

Av: Thérèse Hellström