OSLO RUNWAY – Spring Summer 2019

Andra staden i ledet att presentera Spring Summer 2019 kollektioner var Oslo med Oslo Runway. Vi blev imponerade av de norska modemärkena som vi tidigare inte hört om, men som definitivt sätter Norge på modekartan. Daily Forni var på plats och har sammanfattat visningarna med några favoriter.  

”Less is more” med en twist är solklart tillbaka på modescenen. Epilogue visade en dramatisk kollektion med fokus på mörka toner och minimalistiska drag, fast med den lilla extra detaljen. Favoriten blev utan tvekan ponchon med volangdetaljerna framtill som får vem som helst att vara trendigast på stan. Cathrine Hammel valde att visa sin visning i form av en kreativ presentation där modellerna stod i ett mänskligt ”stilleben” och sågs bära kläderna i en konstellation från det vardagliga hemmet. Den prinsessliknande klänningen i tyll fick mig att le, den skulle jag gärna bära på nästa fest. Kontransen till det norska ”less is more” blev Michael Olestad som på catwalk bjöd på en kreativ stund med allt från lager på lager till glansiga material och annorlunda snitt. Mina ögon kunde inte sluta följa den klänning som på modell såg ut att vara tredelad men på ett väldigt vackert sätt.

Färg, ovanliga linjer och ”jeans on jeans” trenderna fortsätter ytterligare en säsong på catwalken. IBEN presenterade en färgglad men bred kollektion där vi fick se både jeans på jeans, t-shirt med budskap och utstickande material på varandra. Förutom jeanskostymen med kjol, blev jag även helt förtjust i kjolen som såg ut att komma direkt från en mattfabrik – enbart hopknäppt med en säkerhetsnål. Moires kollektion upplevde jag som spännande och nytänkande. Med en enkel färgpalett låg fokusen istället på de perfekta oversize-jackorna och ränderna i kombination med volang som skapade en härlig kontrast på plaggen. Favoriten blev den svart-vita volangklänningen i ränder med oversize-kappan sådär enkelt hängande över. Anne Karine Thorbjornsen stod för det mer kreativa inom norska modet med utstickande mönster, nya skärningar och oväntade accessoarer. I mina ögon stack den rosa blusen med volangdetaljer och kort tillskärning ut då den är helt perfekt med de höga 70-tals jeansen till våren.

Att flickiga klänningar har varit inne ett tag på modescenen har nog ingen i Skandinavien missat. Däremot kunde vi under Oslo Runway se hur de gamla historiska trenderna även nu intar modet igen. Förutom att By Timo stod för färgglada sommardrömmar så fanns även det historiska inslaget med, speciellt i den hellånga klänningen med brodyr som fick mig att tappa andan. Även Pia Tjelta stod för ett historisk och utstickande kvinnligt framförande i form av välklädda klänningar och feministiska budskap presenterad på huvudgatan mitt i Oslos shoppingdistrikt. Med kvinnor och barn som modeller klädda i modemärket intog man catwalken på ett mycket mäktigt sätt. ”Den lilla vita” med en svart rosett kring halsen är aldrig ett dåligt val. Line of Oslo var även de en del av det blommiga på Oslo Runway, dock med ett inslag av starkare färger och mönster. På sidan av det blommiga fann jag ytterligare två trender som jag älskar, byxorna med volangkanter och tröjan knuten snett över bröstet.

Vill du se mer från Oslo Runway? Besök www.oslorunway.no

Av: Thérèse Hellström

 

Artiklar att lyssna på
TILLBAKA