Att baka till julen kan vara självklart för många, även om man inte alltid uppskattar socker-baksmällan som kommer på köpet. Då är det perfekt att införa nyttigt julgodis i sina jultraditioner! Dessa recept kompromissar inte med de traditionella smakerna men lämnar dig inte i närheten av socker-kraschen du kan få av vanligt julgodis — dessutom innehåller nyttigt julgodis mycket mer näring!
PEPPARKAKSBOLLAR
Bollarna:
1 dl mandel
1 dl cashewnötter
1 dl havregryn
8 dadlar
1 msk kokosolja
1 msk nötsmör (tex mandel)
1 msk vatten
2-3 msk pepparkakskrydda
En nypa salt
Topping:
ca 70g mörk choklad
Rivet apelsinskal
Flingsalt
Gör såhär:
- Börja med att köra nötter och havregryn i en matberedare eller mixer tills de bildat ett mjöl.
- Lägg i resten av ingredienserna och mixa tills smeten är slät.
- Ha eventuellt i 1-2 msk vatten om smeten känns för torr.
- Rulla smeten till bollar i valfri storlek och placera på en skärbräda med bakplåtspapper ovanpå. Ställ in i kylen.
- Smält den mörka chokladen i ett vattenbad och riv apelsinskal grovt. Ta ut pepparkaksbollarna ur kylen och doppa toppen i chokladen, placera med ”hatten” uppåt. Gör så med samtliga bollar och strössla sen lite apelsinskal och flingsalt ovanpå. Låt stelna i kylen.
(Vill du ha dessa pepparkaksbollar helt raw? Skippa toppingen!)
VEGANSK KNÄCK
1 dl kokosgrädde (den tjocka delen)
1 dl soyagrädde
0,5 dl kokossocker
3 msk agavesirap
1 msk kokosolja
Flingsalt
Knäckformar
Gör såhär:
- Vispa ihop allt utom kokosolja och flingsalt i en tjockbottnad stor kastrull. Låt koka upp.
- Låt blandningen puttra på låg värme i 20-30 minuter. Rör om försiktigt då och då.
- Gör kulprovet för att se om knäcken börjar bli klar. När den är redo – ta bort kastrullen från plattan och låt svalna någon minut.
- Rör snabbt ner kokosoljan och häll upp i knäckformar.
- Toppa eventuellt med flingsalt!
- Låt svalna i frysen 1-2 timmar och förvara dem även i frysen.
VEGANSK NOUGAT
Nougat:
1,5 dl hasselnötter (utan skal)
3 msk kokossocker
2 msk kakao
1 msk kokosolja
En nypa salt
0,5 tsk vaniljpuvler
Ca 30 g vegansk mörk choklad
Ca 30 g vegansk mjölkchoklad
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 100 grader.
- Lägg hasselnötterna på en plåt med bakplåtspapper och sätt in dem i ugnen i 15 minuter.
- Kör dem i en mixer när de har svalnat något tills de blivit som ett mjöl.
- Lägg ner resterande ingredienser och mixa tills de blivit en slät röra.
- Smaka av och mixa eventuellt i mer kakao/kokossocker efter smak.
- Låt svalna i kylen.
- Smält chokladen i ett vattenbad och blanda sen ihop med röran.
- Häll ut på ett bakplåtspapper i en liten form och ställ in i frysen för att stelna i ungefär en timme.
- Skär upp rektangulära bitar nougat och servera!
(Skippa chokladen i detta recept så har du en raw-nutella. Minst lika gott som nyttigt julgodis!)
VEGANSKA MOZARTKULOR
Mandelmassa:
1 dl mandel
1 dl kokossocker
0,5-1 msk vatten
Nougat:
Använd föregående recept (eller köp färdig)
Chokladöverdrag:
Ca 100 g mörk vegansk choklad
Gör såhär:
- Kör mandeln i mixern tills det bildats ett mjöl.
- Häll ner kokossocker och mixa lite till.
- Häll ner vatten och mixa tills konsistensen är mjuk likt mandelmassa på rulle.
- Låt stelna något i frysen, ca 15 minuter.
- Ta fram nougat från förgående recept och skär upp i små bitar.
- Rulla mandelmassan till bollar och gör ett litet ”hål” med fingret, där du trycker ner nougaten. Rulla ihop så mandelmassan kommer runt om hela nougaten.
- Gör ca 15 bollar och låt de stå svalt medan du smälter chokladen i ett vattenbad.
- Doppa ned bollarna i chokladen och placera på ett bakplåtspapper.
- Vill du dekorera dem kan du sedan låta alla svalna i frysen ca 10 minuter för att sedan ta fram dem igen – ta då en gaffel i den smälta chokladen och ringa ovanpå mozartkulorna.
CHOKLADKOLA
10 daldar
1 dl kakao
3 tsk kokosolja
En nypa salt
Bakplåtspapper
Gör såhär:
- Kör alla ingredienser i en mixer tills blandningen är slät.
- Lägg upp på ett bakplåtspapper och låt det svalna i kylen ungefär en timme.
- Klipp små rektanglar av bakplåtspapper, ungefär 10×20 cm.
- När smeten svalnat, rulla ihop till små bollar och placera i mitten av det klippta bakplåtspappret.
- Vik över och snurra ihop kanterna. Klart!
*
Jag rekommenderar också detta juliga recept på saffranskladdkaka!