DO’s and DONT’s när man flyttar ihop


För många är hösten en nystart, och ofta mer betydelsefullt än nyår. Det är nu vi går tillbaka till skola, jobb och rutiner efter vad som förhoppningsvis varit en härlig semester. Ofta kommer den här tiden på året med förändringar, och kanske är det nu du och din partner äntligen beslutar er för att flytta ihop. Ett sådant stort beslut kräver eftertänksamhet, och lite råd på vägen kan vara till hjälp. Undgå de vanligaste misstagen med vår guide över DO’s and DONT’s.

DON’T Blanda inte in andra
I nästan alla situationer i livet kan man må bra av råd och tips, men även om ni har familj och vänner som vill hjälpa till kan det vara bra att inte blanda in dem för mycket. Det kan vara frustrerande för den ena parten om den andra vill låta syskon eller kompisar vara med och bestämma, råd är välkommet men det är ni som ska bo där, alltså är det ni som skall komma överens. Tycker man olika kommer det inte hjälpa förhållandet att ta in en tredje part för att vinna i valet av tapet eller soffa.

DO  Skynda långsamt
När man är kär är det lätt att det går fort, och man vill gärna vara med varandra varje minut på dygnet. Plötsligt spenderar man all vaken tid tillsammans, fler och fler saker förflyttas och snart bor man hos den ena alla dagar i veckan. Vid det här laget ser man ingen poäng med att ha två lägenheter, ”den ena står ju ändå bara tom” och strax hittar man argument för att bo ihop. Här gäller det att inte dras med för enkelt, en förälskelse innebär allt det där, och det är helt naturligt, men låt det vara en förälskelse, njut av det. Om ni ska vara tillsammans så har ni ändå hela livet på er, och då finns det ingen anledning att skynda. När smekmånaden är över och ni går in i nästa fas kommer ni att tänka mer klart.

DON’T  Tänk inte praktiskt
Det är enkelt att tänka praktiskt och ekonomiskt i en sådan här situation. ”Vi är två personer på två lägenheter, flyttar vi ihop halverar vi kostnaden, och vi sover ju ändå tillsammans varje kväll”. Valet att flytta ihop ska framför allt vara av den anledning att ni vill leva ihop, skapa en vardag och ett liv tillsammans. För en gångs skulle spelar dina känslor väldigt stor roll. Gör det av rätt anledningar!

DO  Prata om det
Att flytta ihop är ett stort beslut, ni är två personer som ska gå från att ha varsitt till att dela ett boende, en vardag och gemensamma utgifter. Våga prata om det, diskutera hur ni ser på att dela boende, era behov, önskningar och drömmar.

DON’T  ”Mitt” och ”ditt”
Om ni väl bestämt er för att bo tillsammans, gå in i det helhjärtat. Repliker som ”det är min tv, jag bestämmer vad vi ska se” eller ”jag vill använda min stekpanna, den är mycket bättre” kommer inte hålla i längden. Även om ni rent juridiskt äger era saker, så delar ni nu ett hem, och det kan upplevas som att man inte vill binda sig när man måste påpeka vad som är vems. Att benämna saker som ”vårt” visar förtroende och inger trygghet i att man vill dela en framtid tillsammans.

DO  Gör plats
Är det så att ni bestämmer er för att en av er skall flytta in hos den andra så är det viktigt att den som flyttar in får känna sig som hemma, och inte som att den bor på hotell. Självklart behöver ni göra rum för nya saker, kanske behöver ni gå igenom vad ni vill ha i lägenheten och slänga en del. Du som bor i lägenheten ni väljer att bo i kommer förmodligen att behöva göra plats, men se det som ett ypperligt tillfälle att rensa och få in lite nytt.

DON’T  Glöm inte bort romantiken
Nu bor ni tillsammans, det vill säga att ni kommer att spendera väldigt mycket tid tillsammans och kanske behöva göra saker ni inte behövt tidigare. Städa, betala räkningar och tvätta är några exempel på sådant som kanske inte är så romantiskt. Ni kommer att se varandra i varenda vinkel, och till slut vara väldigt avslappnande tillsammans vilket kan leda till att man inte gör sig till lika mycket – precis som det ska vara. Men kom ihåg att anstränga er någon gång ibland, bara för att ni nu bor tillsammans behöver det inte betyda att ni inte ska göra er fina och fixa en fin middag hemma då och då.

DO  Fira!
WOW! Ni ska flytta ihop! Tänk hur många gånger du legat och dagdrömt om att äntligen få flytta ihop med någon du älskar. Det är stort, fint och värt att fira! Korka upp champagnen och njut av ert nästa steg i livet.