[su_note note_color=”#ffffff” text_color=”#000000″ radius=”3″ class=””]
⚡️ Snabbfakta ⚡️
Valuta: Danska Kronor
Språk: Danska/Färöiska (Svenska funkar på flesta ställen, annars engelska)
Pris: $$$
Klimat: 7-12 grader. Mestadels grått. Ta med vindjacka.
Högsäsong: Maj – September
Aktivitet: Vandra och se vackra miljöer. Ta med vandringskängor!
Att tänka på: ”Färöarna” betyder fåröarna, och det är gott om dem. Kör sakta, de hänger gärna på vägarna.
[/su_note]
Förra veckan var jag, min sambo och två vänner på Färöarna i tre dagar. Det var inte min idé, helt ärligt så googlade jag var det låg när min sambo berättade om hans drömresemål – men jag är glad över att vi åkte. Det är sällan man verkligen känner hur jäkla maktlös man är gentemot naturen. Färöarna är ett sånt ställe.
Färöarna ligger norr om de brittiska öarna och ingår, tillsammans med Grönland, i det Danska Kungariket. Landet består av 18 öar och har en befolkning på 50 000 personer, varav ungefär 17 000 bor i huvudstaden Torshavn. Hit ska du åka om du tycker det är kul att vandra, fascineras av naturen och vill se något du antagligen inte sett förut. Även om vi bara var där en kort visit känns det som att jag nu kan allt vad landet har att erbjuda – så här kommer en guide till Färöarna:
Hur du tar dig dit
Du kan antingen flyga eller åka färja, men båten från Danmark tar 30 timmar så vi flög med SAS. Visste du att SAS klimatkompenserar för alla sina klubbmedlemmar? Det känns bra. Om du vill klimatkompensera själv när du reser kan du göra det här!
Är du flygrädd kan det vara bra att veta hur det är att flyga in över Färöarna. När vi hade 15 minuter kvar ropade piloten ut ”inför landning kommer det antagligen vara mer turbulens än vad ni är vana vid”. Färöarna är nämligen känt för sina hastiga väderomslag med starka vindar, och i kombination med bergen runt flygplatsen kan det vara svårt (eller i alla fall skakigt) att landa. Vi klarade oss med ganska lite turbulens i jämförelse med våra kompisar som flög dagen innan – men tillräckligt för att jag skulle klämma sönder min sambos hand. Det tog dock inte lång tid innan det var över och vi SLOG ner på marken. På grund av de håra vindarna och korta landningsbanan är landningen lite… hetsigare än vad jag är van vid.
MEN allt var värt det och jag mår bra, så stäng inte ner Momondo än!
Var du kan bo
De flesta som besöker Färöarna bor på en av de tre största öarna: Vágar, Streymoy eller Eysturoy. Det är också de här öarna som är lättast att ta sig mellan via tunnlar (som är tvåfiliga, det finns fler tunnlar mellan öarna men de är enkelriktade med vänt-luckor då de inte är lika besökta). Desto längre öster- och söderut du vill upptäcka, desto svårare är det att ta sig dit. Tänk färja eller helikopter.
Försök bo på eller nära ön Streymoy, hjärtat av Färöarna. Härifrån är du nära till i princip alla sevärdheter.
Det finns ett par hotell runtom Färöarna, men jag rekommenderar att du hyr en stuga! Hotellpriserna på öarna är ganska höga och det finns massor med bra boenden på Airbnb. Jag tycker alltid att eget boende är bättre, det blir oftast mysigare och du kan spara in pengar på middagar hemma. De flesta hotellen hittar du inne i Torshavn, Färöarnas huvudstad med 19 000 invånare. Våra vänner bodde där första natten och blev glatt överraskade av Mikkeller-baren runt hörnan.
Vi hyrde i en stuga på Svinair, som ligger precis bredvid Streymoy på ön Eysturoy. Vi ville bo ute på landet istället för inne i byarna och vi ÄLSKADE vårt boende! Stugan var stor, fräsch och med ett perfekt läge uppe på en höjd. Kvällarna spenderades med Yatzy eller Skitgubbe framför brasan som brann på veden vi precis huggit.
Hur du tar dig runt
Du kommer definitivt behöva en bil, så inkludera det i din budget. Vi hyrde en bil via Hertz i tre dagar för ungefär 4100 svenska kronor. Det är dyrt men värt det, då du kommer vilja göra det mesta av dina dagar. När vi var där (nu i maj!) gick inte solen ner förrän 23:00, så vi utforskade platser långt in på kvällarna. Det finns guidade dagsturer men då hinner du inte med mycket mer än det, därför valde vi att ta oss runt på egen hand!
Vad du ska se
Innan vi åkte dit researchade vi massor av sevärdheter och fick ett alldeles för överfullt schema. Det finns mycket att göra på öarna och de flesta aktiviteterna kräver längre tid än vad du tror. Försök att inte planera in för mycket på en och samma dag och om du gör det – håll dig till en ö. Här är vad du kan göra på de största öarna:
Vágar
- Paddla kajak till Trælanípa.
- Besök Gasadalur och det berömda vattenfallet Mulafossur. Den lilla byn (med 16 invånare) ligger precis vid branten och är omringad av berg. Tunneln för att ta sig dit med bil byggdes inte förrän 2006, innan dess var det en promenad över bergen som gällde.
- Besök Bøur, gärna vid soluppgången.
- Ta färjan till Mykines och se Lunnefåglarna (om det är säsong)
- Vandra till utsiktsplatsen för vackra Drangarnir-ön eller ta en färja dit
Du behöver åtminstone en halv till en hel dag för varje vandring, så se till att planera utifrån antal dagar du har. Om du har tid över kan du lägga till den kortare vandringen Trøllkonufingur (Trollfingret) på din att-göra-lista.
Streymoy
- Besök Saksun med sina grästäckta hus. Åk dit när det är lågvatten så ni kan gå ner och utforska viken.
- I byn ligger också vattenfallet Fossá som är landets högsta
- Ta dig upp på höjden för att se utsikten och Igloo-husen ovanför Kvívík. Du kan hyra dem men helt ärligt såg de mer intressanta ut från utsidan.
- Besök Torshavn och ta en öl på Mikkellers bar
Eysturoy
Det finns inte lika mycket att göra på Eysturoy men här är några tips:
- Kör den vackra vägen längs kusten från Funningsfjørður till Funningur
- Besök hamnen och den sömniga byn Gjógv
- Påväg till Gjógv, parkera bilen och vandra längs Slættaratindur-berget för utsikten (men ta det försiktig när det är blåsigt!)
Andra öar
Nu när vi har sett vad som finns på de största öarna är det dags att kolla på vad som finns på de mindre runtomkring. Vi tänkte från början besöka Kalsoy och fyren men färjschemat krockade med vårt eget. Det går nämligen bara ett par turer om dagen och vi skulle med högsta sannolikhet missa sista båten hem. Som sagt, planera in minst en halv dag för alla aktiviteter. Istället bestämde vi oss för att åka upp till Färöarnas norra spets och det blev det bästa på hela resan:
- Åk till Vidoy och vandra uppför Villingardalsfjället. När du kommit till ön, ta höger igenom tunneln istället för rakt fram på väg 70. På andra sidan ser du ännu fler öar och öppet hav. Den här vandringen kostar egentligen 200 kronor/person på grund av att man går på privat mark, men vi missade skylten medan vi blev jagade av får. ?♀️
- Ta färjan över till Kalsoy och se fyren. Antagligen landets mest kända motiv.
*
Letar du efter en annan guide? Klicka här för att se alla våra resemål!